Mechanisatie

Foto & video 9703 x bekeken 6 reacties

Maisfeest in de Peel

Vredepeel (L.) - Zondag 1 november was het voor het derde jaar op rij maisfeest op het melkveebedrijf Van Bakel, op de grens van Noord-Limburg en Oost-Brabant. Een vijftal gedateerde hakselaars rijdt mee met de Claas 980 12-rijer, die dan al ruim een maand mais heeft gehakseld op Nederlands grootste melkveebedrijf.

Foto

 • Met zoveel hakselaars op het land is ook afvoercapaciteit nodig. En daar was bepaald geen gebrek aan. Vooral de Schuitemaker-wagens van weleer waren goed vertegenwoordigd.

  Met zoveel hakselaars op het land is ook afvoercapaciteit nodig. En daar was bepaald geen gebrek aan. Vooral de Schuitemaker-wagens van weleer waren goed vertegenwoordigd.

 • In de ochtend arriveren de deelnemers. Leon Manders uit Venhorst voert een stukje Hollands glorie aan op de dieplader.

  In de ochtend arriveren de deelnemers. Leon Manders uit Venhorst voert een stukje Hollands glorie aan op de dieplader.

 • De jongste en ook de grootste machine onder de deelnemers is de Mengele Mammut van loonbedrijf Peters uit Haps. Op de achtergrond een Belarus, die alvast een kippertje mais heeft geladen bij de hakselaar van Van Bakel. Die is op een perceel verderop 's morgens nog aan het werk.

  De jongste en ook de grootste machine onder de deelnemers is de Mengele Mammut van loonbedrijf Peters uit Haps. Op de achtergrond een Belarus, die alvast een kippertje mais heeft geladen bij de hakselaar van Van Bakel. Die is op een perceel verderop 's morgens nog aan het werk.

 • De Fordson Majors waren goed vertegenwoordigd. Hier een Major die, voorafgaand aan het eigenlijke feest, alvast een kippertje heeft geladen.

  De Fordson Majors waren goed vertegenwoordigd. Hier een Major die, voorafgaand aan het eigenlijke feest, alvast een kippertje heeft geladen.

 • Gastheer van de dag Alex van Bakel heeft er zelf ook wel lol in om zo tegen het einde van de maiscampagne een dagje met het oudere spul in de weer te zijn. Ook hij heeft alvast een kipper mais opgehaald.

  Gastheer van de dag Alex van Bakel heeft er zelf ook wel lol in om zo tegen het einde van de maiscampagne een dagje met het oudere spul in de weer te zijn. Ook hij heeft alvast een kipper mais opgehaald.

 • De Miedema 85-kipper is wat royaal berekend voor deze MF 135. Toch kan het trekkertje er verbazingwekkend goed mee uit de voeten.

  De Miedema 85-kipper is wat royaal berekend voor deze MF 135. Toch kan het trekkertje er verbazingwekkend goed mee uit de voeten.

 • In de ochtend gaat het hedendaagse hakselen aanvankelijk gewoon door. Transport gebeurt met USA Equipment-schuifwagens.

  In de ochtend gaat het hedendaagse hakselen aanvankelijk gewoon door. Transport gebeurt met USA Equipment-schuifwagens.

 • Inmiddels zijn de meeste deelnemers gearriveerd. Het materiaal is op het perceel geparkeerd in afwachting van de instructies.

  Inmiddels zijn de meeste deelnemers gearriveerd. Het materiaal is op het perceel geparkeerd in afwachting van de instructies.

 • Ook de Lanz Boys zijn present. En de telescoopkraan heeft zich opgesteld om met een verticaalmenger in de takel de aandacht te trekken.

  Ook de Lanz Boys zijn present. En de telescoopkraan heeft zich opgesteld om met een verticaalmenger in de takel de aandacht te trekken.

 • De Claas 980 is ter plekke, het feest kan beginnen. Eerder is om het perceel heen al wat ruimte gemaakt, maar er moeten nog een paar paden bij.

  De Claas 980 is ter plekke, het feest kan beginnen. Eerder is om het perceel heen al wat ruimte gemaakt, maar er moeten nog een paar paden bij.

 • Met een 12-rijer is er al snel genoeg ruimte om te draaien en te keren. Hoewel de oudjes die aan de start verschijnen zich kranig weren, wordt al snel duidelijk hoe zeer de capaciteit in het mais hakselen is toegenomen.

  Met een 12-rijer is er al snel genoeg ruimte om te draaien en te keren. Hoewel de oudjes die aan de start verschijnen zich kranig weren, wordt al snel duidelijk hoe zeer de capaciteit in het mais hakselen is toegenomen.

 • Maisfeest in de Peel
 • Met de 946 naast een 1046 die de PZ-tweerijer aandrijft. Daarachter doemt een 1255 op.

  Met de 946 naast een 1046 die de PZ-tweerijer aandrijft. Daarachter doemt een 1255 op.

 • Een Deutz 13006 met Peecon-kipper naast de tweerijer. De 13006 heeft er een makkie aan. Wat de trekker betreft hadden de silageschotten er wel op gekund.

  Een Deutz 13006 met Peecon-kipper naast de tweerijer. De 13006 heeft er een makkie aan. Wat de trekker betreft hadden de silageschotten er wel op gekund.

 • De 1046 met de maiskneuzer heeft het er wat zwaarder mee dan de Deutz. Het gaat eigenlijk net even te hard, maar iedereen weet wel waar de hakselaar rijdt. Probleem van een hakselaar achter de trekker is dat er achteruitrijdend maar een beperkt aantal versnellingen is. Althans, toch zeker in de tijd dat deze mechanisatie actueel was.

  De 1046 met de maiskneuzer heeft het er wat zwaarder mee dan de Deutz. Het gaat eigenlijk net even te hard, maar iedereen weet wel waar de hakselaar rijdt. Probleem van een hakselaar achter de trekker is dat er achteruitrijdend maar een beperkt aantal versnellingen is. Althans, toch zeker in de tijd dat deze mechanisatie actueel was.

 • De International 433 met PZ-eenrijer verdwijnt vrijwel achter de 1255 met Cockpit-cabine. Zo'n 35 jaar geleden, dat die op de markt kwam.

  De International 433 met PZ-eenrijer verdwijnt vrijwel achter de 1255 met Cockpit-cabine. Zo'n 35 jaar geleden, dat die op de markt kwam.

 • In de jaren zeventig kwam je met een IH 946 of een 1046 met Schuitemaker-tandemasser met serieus materiaal het land op. Dat steekt in schril contrast af met het materiaal waar tegenwoordig mee wordt gewerkt. In 40 jaar tijd is toch wel wat veranderd.

  In de jaren zeventig kwam je met een IH 946 of een 1046 met Schuitemaker-tandemasser met serieus materiaal het land op. Dat steekt in schril contrast af met het materiaal waar tegenwoordig mee wordt gewerkt. In 40 jaar tijd is toch wel wat veranderd.

 • Hollands Glorie, zo kun je de PZ Harvall wel benoemen. Zijn er maar 46 van gemaakt. Dit is nummer 41, eigendom van Leon Manders uit Venhorst. De tweerijer wordt aangedreven door een 170 pk DAF-zescilinder. De Harvall was destijds ook leverbaar met een triplemaaier, en is bij Venhorst in het verleden zowel met de hakselaar als (nog meer) met de maaier gebruikt.

  Hollands Glorie, zo kun je de PZ Harvall wel benoemen. Zijn er maar 46 van gemaakt. Dit is nummer 41, eigendom van Leon Manders uit Venhorst. De tweerijer wordt aangedreven door een 170 pk DAF-zescilinder. De Harvall was destijds ook leverbaar met een triplemaaier, en is bij Venhorst in het verleden zowel met de hakselaar als (nog meer) met de maaier gebruikt.

 • Ook achterop zitten een hefinrichting en aftakas. Twee aftakassen zelfs. Dat was bedoeld om een kneuzer in te hangen wanneer er een triplemaaier voor hing. De Harvall dateert van begin jaren zeventig en is te beschouwen als een 170 pk sterke systeemtrekker. Voor die tijd al heel wat, maar eigenlijk een machine met vrij bescheiden afmetingen.

  Ook achterop zitten een hefinrichting en aftakas. Twee aftakassen zelfs. Dat was bedoeld om een kneuzer in te hangen wanneer er een triplemaaier voor hing. De Harvall dateert van begin jaren zeventig en is te beschouwen als een 170 pk sterke systeemtrekker. Voor die tijd al heel wat, maar eigenlijk een machine met vrij bescheiden afmetingen.

 • Al heel andere koek is de New Holland 1880-vierrijer. Oogt redelijk modern, maar was al in 1968 op de markt. De 1880 dateert nog uit de tijd dat een cabine op een hakselaar optie was. In de maistijd was het toch wel comfortabel om binnen te zitten, maar veel meer comfort dan bescherming tegen regen en wind bood het nog niet.

  Al heel andere koek is de New Holland 1880-vierrijer. Oogt redelijk modern, maar was al in 1968 op de markt. De 1880 dateert nog uit de tijd dat een cabine op een hakselaar optie was. In de maistijd was het toch wel comfortabel om binnen te zitten, maar veel meer comfort dan bescherming tegen regen en wind bood het nog niet.

 • Het mooie van zo'n hakselaar uit de seventies is dat alles nog lekker overzichtelijk en toegankelijk is. Rechts achterop staat de achtcilinder Caterpillar. Met 200 pk kon je toen nog goed voor de dag komen. En in Vredepeel snort de vierrijer nog steeds lekker door de mais.

  Het mooie van zo'n hakselaar uit de seventies is dat alles nog lekker overzichtelijk en toegankelijk is. Rechts achterop staat de achtcilinder Caterpillar. Met 200 pk kon je toen nog goed voor de dag komen. En in Vredepeel snort de vierrijer nog steeds lekker door de mais.

Laatste reacties

 • Vhouder

  ik heb weer wat gemist

 • koeboertje

  Er is veel veranderd in 40 jaar, het zou ook eens interresant zijn om te onderzoeken wat voor verschillen in bodemverdichting er door de grote en kleine machines veroorzaakt worden?

 • pinkeltje

  Tja, een drieasser op lage druk banden die iedere 9 meter (12 rijïg hakselen) een spoor rijdt of iedere 1,50 m spoor aan spoor op harde vliegtuigbanden (2-rijer, Spijkstaal kipper er naast) rijden, dat is een afweging. Plus de afweging om dagen lang op een perceel bezig te zijn of het er s'morgens voor de koffie al af te hebben (3-4 ha per uur als het lekker draait). Uiteindelijk telt het totale plaatje en dan is het duidelijk dat we voorlopig nog niet terug gaan naar de tweerijer.

 • kleine boer

  Vroeger had bijna niemand broei in de kuil en bijna niemand had een sleufsilo als er broei was kwam het vaak door gaatje in plastic door vogels zou zeggen maak alles nog groter....Grote machines zijn alleen voor grote silo's maar er zijn ook nog zat kleinere die wat mais voeren en daar zou wa kleiner spul toch mooier zijn. Tis ook wel leuk als het nat is komt kleine grei weer voor de dag zegt genoeg toch.... Ben blij dat ik geen mais meer voer bevalt met prima met 100% gras

 • ben er zelf geweest ,het was een gezellige zondagmiddag
  hopen dat het volgend jaar weer is

 • el

  Mooi man!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.