Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Zelf bieten rooien met een TIM

Akkerbouwer Wim Doornink (59) in Terborg (Gld.) rooit zelf zijn 17 hectare bieten. Dat doet hij met een drierijige getrokken TIM-rooier uit 1991 en een John Deere 6330 uit 2010.

"Die zware zelfrijdende bietenrooiers wil ik liever niet op mijn land hebben. Dit is een mooie lichte combinatie die de structuur van de grond behoudt", zegt Doornink.

Tweede TIM

Er gaat wel eens wat kapot aan de TIM. De machine wordt niet meer gebouwd, maar onderdelen zijn goed te krijgen of na te maken.

Rooien gaat op gps en de 
4-tons bunker is rijdend te lossen. Capaciteit is circa 3 hectare per dag. Het is de tweede TIM-rooier voor Doornink. “Ik heb nog een John Deere 6150R van een jaar oud en een Schlüter E5000V.”

Schlüter

De Schlüter kocht Doornink nieuw in 1981 en is er om grond los te trekken in het voorjaar en om te klepelmaaien. De 6330, met 2.000 uur op de teller, maakt per jaar de meeste uren om te rooien, spuiten, zaaien en poten. “Het is een handige compacte trekker met cvt-bak.”

Overig werk

Ook het overige werk op het 50 tot 60 hectare grote akkerbouwbedrijf met graan, zetmeelaardappelen en bieten doet Doornink zelf. “Voor het rooien van de aardappelen pak ik, afhankelijk van de beschikbare hulp, de eenrijige Grimme SE80-40 bunkerrooier of de tweerijige Grimme DL1500 wagenrooier. Voor het dorsen heb ik een New Holland TC56 uit 1999.”

Zelf bieten rooien met een TIM

Eén reactie

  • Jan-Zonderland

    De meeste boeren rooien hun bieten met de telefoon (loonwerker bellen) Dat is mooi voor de loonwerker (ben ik zelf ook geweest) maar ik begrijp niet dat er niet meer boeren zijn die het zelf doen met een eenvoudige lichte machine. Het duurt wat langer maar het is mooi werk en mooi werk duurt nooit te lang. Wij rooien onze bieten ook zelf met een Edenhall 3 rijer van bouwjaar 88 en zijn daar zeer content mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.