Partner
Energie van Boeren Verzilver uw GvO s AlgemeenPartner

Energie van Boeren – Verzilver uw GvO’s

Maar liefst 9 op de 10 opwekkers van duurzame energie krijgt niet alle opbrengsten daarvoor, blijkt uit onderzoek van LTO Ledenvoordeel.

Om de herkomst van groene energie te kunnen waarborgen worden namelijk certificaten uitgegeven, die los van de stroom verhandelbaar zijn. Nu blijkt dat 88% van de agrarische opwekkers niet weet dat die certificaten geld waard zijn. Energie van Boeren wil dat voortaan alle opbrengsten van duurzame stroom direct naar de stroomopwekkers zelf gaan.

Wat is een Garantie van Oorsprong?

Uit het onderzoek bleek verder dat meer dan de helft (59%) van de ondervraagden niet bekend is met het begrip Garantie van Oorsprong ofwel GvO. Een GvO is een digitaal certificaat waarmee de herkomst van groene stroom wordt vastgelegd. Per megawattuur (1.000 kWh) wordt er één GvO verstrekt door CertiQ, de Nederlandse certificeringsautoriteit. Zij registreren ook welke handelaar de GvO’s namens de opwekker verhandelt. Het gebeurt nu echter vaak dat een GvO automatisch samen met de terug geleverde stroom naar de energieleverancier gaat en op de grote hoop verdwijnt.

Lokale productie steeds belangrijker

Steeds meer consumenten willen lokaal geproduceerde groene stroom om de uitstoot van CO2 in eigen land te verminderen. Energie van Boeren is een initiatief van LTO Ledenvoordeel en Waltmans en wil de verkoop van Nederlandse GvO’s bevorderen. Door de lokale GvO’s op de markt te brengen krijgt de opwekker wat hij verdient én wordt de productie van duurzame en lokale energie gestimuleerd. Tegelijk wordt zo duidelijk dat boeren en tuinders een groot aandeel hebben bij de productie van groene stroom, wat het imago van de sector ten goede komt.

Voortaan kunnen opwekkers zich dus aanmelden bij Energie van Boeren, die de beste prijs voor de GvO’s namens de opwekker onderhandelt.

Hoe werkt het?

Op het platform van Energie van Boeren kunnen leden aangeven dat ze hun GvO’s willen verkopen en Energie van Boeren onderhandelt dan de beste prijs voor hen. Jaarlijks krijgt de opwekker dan de opbrengst minus de transactiekosten (17,5%) vanzelf op zijn bankrekening gestort. Bijvoorbeeld: Jaarlijks wekt u 52.000 kWh aan groene stroom op en u verbruikt daar zelf 30.000 van. U levert 22.000 kWh per jaar terug aan het net. Daar krijgt u 22 GvO’s voor. Deze kan de handelaar voor bijvoorbeeld € 7 per stuk voor u verkopen. De GvO’s leveren u dan (22×7-17,5 %) per jaar € 127 op.

Ook voor kleinzakelijke gebruikers interessant

Voor bedrijven met bijvoorbeeld zonnepanelen met een installatie tot 3×80 ampère die jaarlijks terug leveren aan het net (salderen) is dit ook interessant. Het aanmelden bij Energie van Boeren is een kleine moeite. De opwekker hoeft niet van energieleverancier over te stappen en kunnen gewoon blijven salderen.

Duurzame sector zichtbaar maken

Energie van Boeren wil de verkoop van Nederlandse GvO’s bevorderen en zichtbaar maken waar groene stroom vandaan komt. Dat laatste is een niet te onderschatten aspect om de noodzakelijke energietransitie te laten slagen. Door het vergroten van het bewustzijn over de herkomst van stroom wordt de vraag naar duurzame energie aangewakkerd en logischerwijs dan ook de productie ervan.

Johan Schuitemaker van LTO Ledenvoordeel: “Steeds meer consumenten willen lokaal geproduceerde groene stroom om de uitstoot van CO2 in eigen land te verminderen. Door lokale GvO’s op de markt te brengen krijgt de opwekker wat hij verdient én wordt de productie van duurzame en lokale energie gestimuleerd. Daarnaast komt de productie van groene stroom het imago van de sector ten goede.”

Beheer
WP Admin