Home

Nieuws 10 reacties

Kamer: paal en perk aan zonneparksteun

De Tweede Kamer wil paal en perk stellen aan de subsidiestroom naar het buitenland voor in Nederland aangelegde zonneparken.

CDA en SGP hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van publicaties van het AD. Ook andere VVD, PvdA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks willen opheldering van het kabinet.

Volgens het journalistieke onderzoek zijn 25 van de 33 grootste zonneparken in Nederland in handen van buitenlandse investeerders die daarmee € 889 miljoen aan subsidie zouden opstrijken.

Lokaal eigendom

CDA-Kamerlid Agnes Mulder vraagt hoe dat te rijmen valt met het streven uit het Klimaatakkoord dat 50% van de zonneparken in lokaal eigendom zou moeten zijn. Nu is 4% van de productie door zonneparken in lokaal eigendom, zegt Mulder. Volgens haar komt door de buitenlandse investeringsinmenging de bewonersparticipatie in het gedrag en mogelijk ook de goede ruimtelijke inpassing.

Kamerleden Chris Stoffer en Roelof Bisschop (beiden SGP) willen dat de ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ervoor zorgen dat er geen zonneparken komen op goede landbouwgrond. “De aanleg van zonneparken op vruchtbare landbouwgronden is een ongewenste ontwikkeling.”

Laatste reacties

 • kleine boer

  wat een deskundigheid in de kamer blijkt wel weer.... ze waren toch gewaarschuwd....

 • Kringloopboer

  Ongewenste ontwikkeling ?? Heeft de eigenaar ook nog iets in te brengen ??

 • Zuperboer

  Gewoon allemaal trouw VVD blijven stemmen op 17 maart. Dan komt t vanzelf goed. Vrindjes van de plucheklevertjes vullen hun zakken. Oogjes dicht en snaveltjes toe.

 • wwesselink1

  Eneco gaat in Denemarken in de zonnepanelen, mag ook niet?

 • agratax(1)

  Hebben we dit proces al niet decennia geleden in gang gezet door onze nationale energie bedrijven te verkopen aan de meest biedende. Laat dit nu net een Zweeds en een Duits bedrijf zijn. De miljarden die werden gevangen zijn verdeelt onder de aandeelhouders, provincies en gemeenten. Nu deze bedrijven ons helpen om de energietransitie handen en voeten te geven, komt om onze ware aard aan het licht "We kankeren op het feit dat ze net als iedere Nederlander subsidie vangen op installatie van alternatieve energie centrales . Zonder deze subsidie zal er geen ondernemer aan zon of wind energie beginnen bij de huidige fossiele energie prijzen.
  Den Haag moet dan ook kiezen Een geslaagde energietransitie met subsidie of geen alternatieve energie zo als ze graag willen. De meeste politieke partijen zitten niet te wachten op kernenergie en ze doen dan ook geen enkele moeite om onderzoek te plegen naar veilige vormen van kernenergie.

 • dorp123

  En waarom geen zonnepanelen op goede landbouwgrond ? Hoeveel duizenden hectaren goede landbouwgrond gaan naar infrastructuur.industrie,woningbouw, en niet te vergeten de hongerige natuurfreaks ? Die komt nooit meer terug. Maar zonnepanelen akkers kunnen na een jaar of 20 weer omgedoopt worden tot goede landbouwgrond.

 • maiskolf

  En mag een boer ook nog wat verdienen. Gras /maïs en of aardappelen zijn nog niet de gewassen met de hoogste saldo's. Een hoekje paneeltjes is nog niet zo gek dan toch? We moeten toch ook overleven.

 • veldzicht

  De laatste weken was het maar koud en guur weer en amper een zonnetje gezien.Hoezo energie neutraal?Volgende zomer op een warme zonnige dag doen ze het weer, alleen heb je dan niet veel stroom nodig!

 • Maas1

  Ik ben het wel met @ dorp123 en @ maiskolf eens. En bovenal laat ze er zich maar op voor bereiden dat het eten het Food straks van ver weg komt. Een beleid wat dit land overigens zelf heeft ingezet. Ze hebben gekozen voor grijs in plaats voor de groene ruimte en Food. Ze hebben gekozen voor extreme kostprijs opdrijvende regelgeving. Wij hebben de mogelijkheid niet gehad om te kiezen het wordt naar binnen geschoven. Wij moeten overleven en dat vooruitzicht zal straks voor velen in dit land gelden voor Food. Succes met de zoveelste blamage van 'landsbesturen'

 • Firma Vellenga

  Ja, en dan hoor je die Jetten en Klaver maar wat zeuren over gratis kinderopvang, huizen bij bouwen ieder hetzelfde inkomen bla bla bla Alleen maar om nog meer mensen naar Nederland te krijgen. Ze hebben volgens mij totaal geen idee over weinig agrarische land of water te kort voedsel probleem in de toekomst. Net als gros inwoners van Nederland. Wat een puinhoop

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.