Home

Nieuws 20 reacties

Brussel stemt onder voorwaarden in met derogatie

Nederland heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen voor het verlengen van de derogatie voor 2020 en 2021.

Het nitraatcomité stemde in met het voorstel van Nederland om de derogatie zoals in 2018 en 2019 voort te zetten. Wel moeten derogatiebedrijven extra maatregelen nemen vanwege de stikstofproblematiek. De extra aanpak van mestfraude, waar de Europese Commissie eerder ook om vroeg, worden ook opgenomen in de derogatievoorwaarden.

Bedrijven met minimaal 80% grasland mogen bij derogatie meer stikstof uit dierlijke mest toepassen dan de standaardnorm van 170 kilo per hectare. Derogatiebedrijven in het centrale en zuidelijke zandgebied en in het lössgebied mogen tot 230 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar gebruiken. In de rest van het land geldt een maximale norm van 250 kilo. Ook blijft gelden dat derogatiebedrijven alleen graasdiermest mogen gebruiken en geen fosfaatkunstmest.

Geen sleepvoetbemester bij warm weer

Om te voorkomen dat het uitrijden van meer dierlijke mest ook tot hogere ammoniakemissies zal leiden, stelt de Europese Commissie (EC) aanvullende regels voor derogatiebedrijven. Zo mogen boeren op klei- en veengrond alleen met een sleepvoet bemesten bij een maximum buitentemperatuur van 20 °C. Deze regel gaat nog dit jaar in, op het moment dat de Europese derogatiebeschikking is doorgevoerd in de Nederlandse regelgeving. Het ministerie verwacht dat dit over enkele weken zal zijn.

Bedrijven die gebruik maken van de vrijstellingsregeling voor bovengronds uitrijden mogen vanaf 2021 geen gebruik meer maken van derogatie. Deze bedrijven zullen moeten kiezen voor bovengronds uitrijden of derogatie. Daarnaast wordt als voorwaarde opgenomen dat derogatiebedrijven voor het einde van dit jaar gecoacht zullen worden over de stikstofmaatregelen van het kabinet.

Besprekingen met Europese Commissie

Landbouwminister Carola Schouten is blij met de goedkeuring van het derogatieverzoek. “Ik ben verheugd dat dit resultaat is bereikt. Tegelijkertijd realiseer ik me dat deze duidelijkheid later komt dan gewenst. De reden hiervoor is dat de besprekingen met de Europese Commissie in de afgelopen periode meer tijd hebben gekost door diverse ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de waterkwaliteit. Dit betreft onder andere de lokale droogte in 2017 en de landelijke droogte in 2018, evenals de implementatie van de maatregelen om de naleving van de mestregelgeving te verbeteren. Daarnaast zijn de gevolgen van de stikstofproblematiek op het milieu en de waterkwaliteit onderwerp van gesprek geweest. Deze ontwikkelingen zijn door de Europese Commissie betrokken in de besprekingen over verlenging van de derogatie”, schrijft Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

De precieze details van de nieuwe derogatie worden over enkele weken bekend, als de beschikking is opgesteld door de Europese Commissie.

Kosten deelname derogatie

De vergunningplicht die sinds de derogatie voor 2018 en 2019 is ingesteld, blijft bestaan. De kosten voor deelname aan derogatie en voor monitoring blijven in 2020 en 2021 ongewijzigd ten opzichte van 2019: € 50 voor de vergunning en een bedrag voor het monitoren van de milieueffecten, dat afhankelijk is van het bedrijfsoppervlakte. Voor bedrijven met 40 tot 45 hectare is dit bijvoorbeeld € 295,80.

Bij bedrijven die de derogatievoorschriften overtreden wordt de vergunning ingetrokken en deze mogen ook in het volgende kalenderjaar geen gebruik maken van de verruimde normen. Daarnaast blijft de korting op de stikstofgebruiksnorm van 50 kilo per hectare gelden in geval van graslandvernieuwing en dit geldt ook voor de korting op de stikstofgebruiksnorm van 65 kilo per hectare als gras gescheurd wordt voor maïs op zand en lössgronden.

Laatste reacties

 • deB.

  dus tot september geen mest meer uitrijden....waar gaat dit over mensen???
  elke dag warmer dan 20 graden. Wat een onwerkbare Kloten sector
  En een coach, die trappen we hier van het erf..no coaches

 • mj

  Dit is feitelijk voor het huidige uitrij seizoen onwerkbaar, dus nu direct gaan rijden, want nu geld deze eis nog niet. En anders de mest opslaan, voor komend voorjaar.
  Jammer dat we zo'n kabinet en minister hebben.

 • farmerbn

  Een spion bedoelen ze. Eentje die over je zchouder meegluurt en de nvwa belt als ie denkt iets stouts te zien. Wat ze ook bedenken je moet toch meedoen want de mestnormen zijn zo laag zodat mest afvoeren duur is. Daarnaast is snijmais vloeken in de kerk ( daar houdt de minister niet van) en snijmais brok verboden.

 • Mtswi

  @deB. Las je een bijtel onder elk element. Is het een sleufkoutermachine.

 • vandenbrandcv1

  hoera eeeen europa. kunnen we van nederland niet engeland maken bv ??

 • farmerbn

  Kijk je naar het weer en die voorspeld een max van 18 graden, je belt je loonwerker om s morgens vroeg te beginnen en s avonds blijkt dat het toch 21 graden is geworden. Ben je crimineel bezig geweest en je coach hangt je eraan.

 • Firma Vellenga

  Dan de loonwerker in de nacht aan het werk zetten....

 • hooghoes

  We mogen blij zijn met de derogatie , maar de temperatuurvoorwaarden vind ik belachelijk.

 • groter

  wie gaat die coach betalen? het ministerie of de boer?

 • Eminem2010

  Krijgen het nog druk met controleren auto’s met weerstation erop want ja naast een woonwijk uit de wind is het warmer als in de uiterwaarden .

  We hebben 1 geluk er komen 15% werkelozen aan kunnen we die omscholen tot temperatuur inspecteur.

 • kleine boer

  De mest moet onder de 20 Gr zijn de tekst is verkeerd denk ik 😜wat een land

 • gjh

  Schandalig dat het beleid gemaakt wordt door nutteloze dwazen die niet weten hoe het werkt. Flauwekul met temperatuur en coach kunnen we niets mee dus per direct van mijn dam af. Je zal toch controleur voor zoiets zijn dan ben je nog minder als een hond.

 • boerke brabant

  en bovengronds aanwenden of derogatie. Terwijl als je vrijstelling bovengronds aan wil vragen al heel veel extra eisen hebt gericht op intensief. Beetje vreemd en heel onredelijk. Dan weer injecteren, liters diesel extra de lucht in stoken...

 • w bak

  Boertje pesten....🙄

 • ghsmale

  Een thermometer op de tank,
  kun je meteen bij je coach gebruiken,
  of zullen ze in brussel koorts hebben gehad bij het bedenken van deze rare regel.

 • farmerbn

  Het gaat niet om de temperatuur als je uitrijdt maar om de max dagtemperatuur. Hoeveel dagen per jaar heb je een max Dagtemperatuur van boven of net onder de 20 graden. Die dagen mag je dan niet met die machine werken anders verklikt je coach je.

 • veldzicht

  Zou zo,n Europese commissie nou nooit eens zelf denken wat zijn we toch raar bezig.Een kind begrijpt nog dat dit niet werkt.En dan begrijpen ze nog niet dat steeds meer mensen een afkeer van de EU krijgen en Engeland uit de EU is gestapt.

 • teunissen

  Ze hebben het over Sleepvoet... Dus de 20 gradengrens geldt dus niet voor een injecteur neem ik dan aan ?

 • Piet p

  Begint gewoon lachwekkend te worden ze hebben zich in Brussel vast kapot gelachen.

 • farmerbn

  Ja piet. Je stelt een gruwelijk onnozele regel voor en gaat als commisie kijken of nederland daar serieus op reageert. En jawel, die domme ollanders doen gewoon mee!! Zogenaamd fraude tegengaan en dan zo’n fraudegevoelige maatregel slikken. Natuurlijk gaan boeren frauderen want wie kent de toekomstige maximun temperatuur? Of hopen ze in den haag dat de fraude hierdoor juist oploopt zodat ze de boeren weer kunnen naaien. Dan zijn de niet oliedom maar super vals. Ook geen kwaliteit om trots op te zijn.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.