Home

Nieuws 5 reacties

Oud-ZLTO directeur Lemkes landbouwgedeputeerde Brabant

Elies Lemkes, tot 2018 directeur van ZLTO, wordt landbouwgedeputeerde in Brabant namens het CDA.

Elies Lemkes wordt de landbouwgedeputeerde in Brabant. De oud-directeur van ZLTO is door het CDA voorgedragen om de portefeuille Landbouw, Natuur en Voedsel op zich te nemen. Lemkes was tot 2018 directeur van ZLTO en is momenteel lector Duurzaam Produceren in de agrifoodsector aan de HAS Den Bosch.

Lemkes heeft nooit eerder in het openbaar bestuur gewerkt. Het CDA voorziet dat ze samen met huidig Tweede Kamerlid Erik Ronnes een ‘uitstekende combinatie’ kan vormen voor een stabiel provinciebestuur, zo schrijft provinciale fractievoorzitter Ankie de Hoon.

Landbouw en Natuur onder Lemkes

De afgelopen twee coalitieperiodes in de provincie was de landbouwportefeuille voor D66‘er Anne-Marie Spierings, het onderdeel Natuur was de verantwoordelijkheid van GroenLinkser Rik Grashoff. Deze beide onderwerpen komen nu bij Lemkes terecht. Het nieuwe college van Brabant bestaat uit zeven gedeputeerden van CDA, Forum voor Democratie, VVD en Lokaal Brabant.

Het coalitieakkoord wordt donderdagmiddag via een live-verbinding gepresenteerd.

Stikstofbeleid

Het Brabantse provinciebestuur viel eind vorig jaar omdat het CDA de samenwerking met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks opzegde vanwege het stikstofbeleid. Het CDA vond dat de boeren te hard werden geraakt door het provinciebeleid, de overige partijen gingen in afwachting van de coalitiebesprekingen door als minderheidscollege.

Laatste reacties

 • Tinus1

  Succes! Laat die linkse kliek maar eens zien wat netjes en goed beleid is voor iedere burger en boer en buitenlui. En voor forum een mooie uitdaging om te laten zien dat het niet alleen woorden zijn maar ook daden.

 • Vhouder

  altijd beter dan rick grashof als ik die zie of hoor krijg ik uitslag in mijn nek

 • peetersdejongh1

  gedeputeerden, veel succes! Maak brabanders weer bewust van onze mooie groene provincie en stop met altijd iets anders na te steven dan dat er nu is in de natuur, geniet er juist van, we hebben er zoveel van

 • Sjefo

  Succes , bestuur Brabant als een normale provincie , werk nauw samen met de andere provincies, wees alert op de frustrerende regelgeving van Schouten , probeer een beleid uit te stippelen en uit te voeren "dat ook boeren in Brabant weer trots en enthousiast kunnen zijn"

 • bankivahoen

  Hoopvol wachtend op gelijkschakeling Brabantse veehouderij regels met de landelijke: wat doet men: aanpassing stallen moet per 1-1-2024 gerealiseerd zijn ipv 1-10-2022. Waw, maar liefst 15 maanden uitstel dit keer! Wat een mega tegenvaller! De rest van Nedeland weer geluk , die mogen nog tot 1-1-2028 voordat ze verwijderd worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.