Home

Nieuws 12 reacties

Landbouw Collectief: voermaatregel onwerkbaar

Landbouw Collectief: stikstofmaatregelen krachtvoer niet praktisch en kostprijsverhogend; minister grijpt diep in op de bedrijfsvoering.

De voermaatregelen die landbouwminster Schouten deze week heeft afgekondigd, zijn onwerkbaar. Dat vindt het Landbouw Collectief (LC). Ze zijn niet praktisch en kostprijsverhogend. De minister grijpt diep in op de bedrijfsvoering. Bovendien is de bijdrage aan de vermindering van de stikstofuitstoot discutabel, aldus het collectief in een gezamenlijke reactie. Het LC wil net als de voerbranche maatregelen op het niveau van het rantsoen, en niet alleen voor krachtvoer.

Finetuining op het toaalrantsoen

Krachtvoer dient in de melkveehoudedrij als finetuining op het toaalrantsoen. Om dat uit te balanceren zijn ‘extreme (eiwit)voersoorten’ van groot belang, vindt het LC. Volgens het samenwerkingsverband vond die gedachte ook ruimte instemming in overleg met medewerkers van het ministerie van LNV. Dat de minister de adviezen van de speciale werkgroep naast zich neer heeft gelegd, noemt het LC onbegrijpelijk.

‘Volstrekt onjuiste voorstelling van zaken’

Het LC verwijt de minister verder dat ze een ‘volstrekt onjuiste voorstelling van zaken’ geeft over het eind van het overleg, begin april. De reden dat het LC toen opstapte, was dat de minster ondanks alle overleg plotseling teruggreep op haar voorstel van half november, stelt het LC.

Voermaatregel van tafel halen

LC-voorzitter Aalt Dijkhuizen roept in een persbericht de minister en het parlement op om de voermaatregel van tafel te halen. “Dit kan echt niet. We zijn bereid weer met de minsiter om tafel te gaan, maar dan wel met onze voropgestelde maatregelen als uitgangspunt.”

LTO uit Landbouw Collectief

LTO staat niet meer als deelnemer van het Landbouw Collectief op het persbericht. De grootste boerenorganisatie maakte vrijdag 8 mei bekend niet verder te willen met de huidige samenwerking in het Landbouw Collectief.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • 26041997

  boerenorganisatie LTO? Haha

 • EL

  Hoeveel leden heeft LTO ? @ Johan Oppewal.

 • melkveehouder .

  Mij bekruipt het gevoel dat het een vooropgesteld spelletje is van LTO en Schouten om FDF en het Landbouwcollectief vleugellam te maken. Immers, beide partijen kunnen goedkoop scoren als de voorgestelde voermaatregelen van tafel gaan. LTO klopt zich op de borst als partij die de achterban voor de poorten van de hel heeft weggesleept, en Schouten roept dat ze constructief met LTO aan oplossingen werkt. En........dat dit met het Landbouw Collectief niet mogelijk is omdat deze niet aan tafel willen.

  Het is ook niet toevallig dat onze brave borst von Martels, die je nog nooit hebt gezien of gehoord als het nodig was, zich plotseling in het speelveld begeeft. Volgens Boerenbusiness heeft het CDA de beslissende stem in de Tweede Kamer voor invoering van dit Wetsvoorstel. Voor het CDA in de aanloop naar de verkiezingen een uitgelezen kans.

  Ik hoop echter dat men niet vergeten is dat juist deze partijen de Nederlandse melkveehouderij het fosfaatrechtenstelsel door de strot hebben geduwd waarmee in veel boerengezinnen zorgen en ellende is gebracht. En dat door D66, geholpen door MOB, de genadeklap uitgedeeld zou gaan worden (halvering veestapel) door het ‘stikstofprobleem’ ! Een gecreëerd probleem waardoor voor de overheid goedkoop bouwgrond te verwerven zou vallen.

  En wie heeft ervoor gezorgd dat dit nog altijd niet is gebeurt? Precies, Bart Kemp, FDF en het Landbouwcollectief , maar zeker niet LTO. Integendeel zelfs! Dat het bestuur van LTO de wens van meer dan 80% van de leden negeert door nu uit het Landbouw Collectief te stappen is niet alleen alleszeggend voor het vervolg, maar vooral een signaal naar broodheer de overheid. Het is daarom opletten geblazen! Tot slot een oproep aan Nevedi: hou je poot stijf!!

 • kanaal

  calon bevuilt al jaren zijn eigen nest.

 • Cassano

  Het Landbouwcollectief verstaat de kunst van het onderhandelen niet. Als je de minister oproept weer om de tafel te gaan en daarbij weer je eigen bedachte utopische maatregelen als voorwaarde stelt heb je totaal geen notie van je onderhandelingspositie. Deze voermaatregel van de minister is inderdaad een complete dwaling maar een club die steeds de hakken in het zand zet bereikt het tegenovergestelde van wat ze beoogt.

 • kleine boer

  cassano volgens mij heb jij niet in de gaten dat er met schouten niet te onderhandelen valt...

 • melkveehouder .

  @cassano. Misschien zie ik iets over het hoofd. Wil je me daarom een plezier doen en aangeven op welke punten het Landbouw Collectief de hakken in het zand (heeft ge)zet. En ook waarom dat op die punten die jij aangeeft niet zo slim is.

 • Cassano

  @melkveehouder. Ik heb je eerste reactie hierboven en op die van mij gelezen, mijn complimenten: je kan aardig uit je woorden komen, je zou zomaar tot het PR-campagneteam van FDF kunnen behoren....
  Je vragen aan mij beantwoord ik al in mijn tweede zin en ik heb alle vertrouwen erin dat je begrijpend kunt lezen. In mijn laatste zin had ik inderdaad andere woorden moeten kiezen, niet: ' een club die steeds de hakken in het zand zet' maar in plaats daarvan: 'een club die vastzit in zijn eigen drijfzand'

 • kempenboer

  Cassano, U lijkt me ook meer een ingehuurde troll, dan als iemand met verstand van zake, anders zou u niet zo'n l#lverhaal ophangen met 8 regels onzin en nog geen antwoord geven op de vraag.

 • melkveehouder .

  @kempenboer. 👍 Jij kunt goed (begrijpend) lezen.
  @cassano. Is iemand oproepen aan tafel te gaan zo vreemd? Wat heeft Schouten dan verschillende keren gedaan? En je opvatting dat het ‘utopische voorwaarden’ zijn kan alleen maar komen van iemand die 1. doet of ie het niet begrijpt 2. Met stemmingmakerij probeert de discussie een andere kant op te sturen door vooral niet op inhoud te debatteren. 3. Geen inzicht heeft in de (juridische) verhoudingen tussen partijen en 4. Geen onderhandelaar is.

  By the way: ik ben een vrij man, nergens door bezwaard en zit niet in een campagneteam. Wel kan ik slecht tegen onrecht en leugens.

 • Bennie Stevelink

  De voermaatregel heeft geen enkel milieutechnisch nut. Maar daar gaat het ook niet om: de stikstof is op dit moment vooral een juridisch probleem waar men een uitweg in zoekt. De voermaatregel is, naar ik mij heb laten vertellen, het enigste wat zodanig juridisch is dicht te timmeren dat het een tijdje stand kan houden voor de rechtbank.
  Ik vraag mij zelfs af hoe intensief er op gecontroleerd gaat worden of dat men het ziet als een administratief iets waar men fysiek zo weinig mogelijk invulling aan geeft.

 • melkveehouder .

  @Bennie. Waarachtig, ik ben het in de kern met je eens: de stikstof is een juridisch probleem (geworden) waar men een uitweg in zoekt.

  Een probleem wat men op het bordje van de boer probeert te schuiven. Naar mijn inschatting ( en kennelijk ook die van de MOB) houdt die voermaatregel bij de rechter echter geen stand. Onder andere omdat er behalve het re-gehalte in het krachtvoer meerdere oorzaken zijn die zorgen voor een toe- of afname van de stikstofuitstoot door de melkveehouderij.

  De daadwerkelijke uitstoot blijft in juridische zin dus giswerk. Om maar te zwijgen over de daadwerkelijke depositie. En dáár gaat het nou net om. Bij de (hoogste) rechter hoef je echt niet meer aan te komen met aannames in een problematiek waar zekerheid inmiddels een eis is. Als dat wel zo zou zijn had de PAS wel overeind gebleven.

  Overigens is er ook geen dwingende reden meer om de veehouderij op te laten draaien voor de vermindering van de stikstofuitstoot. De maatschappelijke aanpassingen als gevolg van het coronavirus hebben laten zien dat er meer mogelijkheden zijn om het beoogde doel, vermindering van de stikstofuitstoot, te halen.

  Dat Schouten bij de rechter maar eens gaat uitleggen waarom juist enkel en alleen de MELKveehouderij de hete aardappel op het bordje wordt gelegd c.q. wat hiervoor de (vereiste) dwingende reden is.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.