Home

Nieuws 46 reactieslaatste update:14 mei 2020

Calon treedt af vanwege onvoldoende draagvlak

Marc Calon treedt terug als voorzitter van LTO Nederland, omdat er ‘onvoldoende draagvlak bij een deel van de achterban is’. Dat maakt de grootste boerenbelangenbehartiger woensdagochtend 13 mei bekend.

In een persbericht laat Calon optekenen dat hij vindt dat een voorzitter alleen effectief kan werken met volledig draagvlak van de leden. Dat dit niet altijd het geval is, is voor Calon reden om niet aan een nieuwe termijn als voorzitter te beginnen en per direct op te stappen. “Ik neem afscheid met pijn in het hart. Ik heb me de afgelopen 3,5 jaar vol passie ingezet voor de belangen van boeren en tuinders”, schrijft hij.

Op zoek naar opvolger

Vicevoorzitter van de landelijke organisatie Wim Bens spreekt in het persbericht zijn waardering uit voor het werk van Calon. Calons voorzitterstermijn liep eigenlijk tot 31 december van dit jaar. Het bestuur van LTO Nederland gaat op zoek naar een opvolger. Tot er een nieuwe voorzitter is, nemen de overige leden van het bestuur van LTO Nederland, Dirk Bruins, Wim Bens en Léon Faassen samen met de algemeen directeur de taken van de voorzitter over.

Laatste reacties

 • HJ O R

  GELUKKIG, de vlag kan uit, maar we zijn er nog lang niet.

 • jpostma

  Verstandige keuze, verdeeldheid zorgt altijd voor afbreuk. In de positie als voorman kun je het niet snel voor iedereen goed doen, maar eenheid behouden is wel essentieel.

 • .....

  Laat de leden de volgende voorzitter kiezen

 • daan1908

  Beter voor beiden , LTO kan op zoek naar een nieuwe voorzitter , tevens wens ik de heer Calon succes bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

 • Vhouder

  duurde lang voor bij hem het kwartje viel zal eerst wel iets anders gezocht hebben

 • kuiken007

  probleem is wel er zitten er nog een paar die hem altijd zijn blijven steunen, die zijn dan toch vast niets beter?

 • haam

  Onvoldoende draagvlak zou voor voorzitter FC ook een goede reden kunnen zijn om op te stappen of zou er iets anders bekend worden.

 • piethermus1


  Fatsoen moet je doen. Ik zag nu al weer de eerste boerenhufterreacties op div. podia. Een mate van respect is altijd goed. Boerenfatsoen blijkt voor twee-erlei uitleg invulbaar, zo merk dus op diverse boerenpodia, heel vaak. Sommige van onze 'collega's' moet je echt zoeken in de krochten van het boerenonfatsoen. Als je dan normen en waarden in je donder hebt en daar dan zegt zo boerentrots op te zijn, gedraag je je er dan ook naar.
  Aan eenieder die het nodig vind om nu te gaan jubelen..... Ga je mond spoelen met groene zeep of schrob deze schoon met een staalborstel.

 • Renate

  Piet, wil je een zakdoekje?

 • porky power

  Lekkere tactiek van calon eerst uit het collectief stappen en dan zelf pas opstappen maar beter nu als blijven zitten

 • G. Peltjes

  Calon probeert het collectief op te blazen maar blaast zichzelf op. Ik denk dat hij hoopte dat als LTO er uit stapt, de rest vanzelf volgden.

 • Grasspriet2020

  Ik zeg Jeroen van Maanen for President!!

 • kanaal

  calon zijn nieuwe baantje ligt al klaar.

 • Renate

  Nu moeten Bens, Faassen, Bruins en Thus nog uitgezwaaid worden. Kunnen we eindelijk met een schone lei beginnen.

 • Klaasvaak

  @Renate
  Als je goed tussen de regels door leest kun je de conclusie trekken dat juist deze mensen hem dringend hebben geadviseerd per direct te stoppen. Om juist nu geen missers meer te maken in het stilstofoverleg.

 • agratax(1)

  Ik denk dat Calon op het juiste moment opstapt. Hij is nu nog geloofwaardig voor andere partijen (overheid, politiek) al was het maar voor een onderzoekscommissie of advies clubje. Deze boer doorspekt met boerenwijsheid redt zich wel.

 • Bennie Stevelink

  Inhoudelijk vond ik Calon niet fout, maar hij wist geen aansluiting te vinden bij het sentiment en denkwereld van de breedte van de leden. Daardoor had hij inderdaad onvoldoende draagvlak.
  Ik zal twee voorbeelden geven:
  Bij de kalverfraude reageerde Calon bij Nieuwsuur ten dienste van het commerciële belang van de landbouw. De reactie was gericht op afnemers in binnen en buitenland. Vanuit dit belang was het een verstandige reactie.
  Er keken echter ook boeren mee van wie een belangrijk deel net zo weinig commercieel begrip heeft als een productiemedewerker die lid is van een communistische vakbond. Zij konden de reactie niet begrijpen en voelden zich verraden.
  Het is natuurlijk ook erg moeilijk om enerzijds te reageren voor het commerciële belang en tegelijk zodanig dat niet-begrijpende leden zich gesteund voelen.
  Bij mij ontstond toen voor het eerst de indruk dat Calon ook weinig feelings had met de denkwereld van een belangrijk deel van de boeren.

  Wordt vervolgt......

 • Bennie Stevelink

  Vervolg.

  Tweede voorbeeld:
  In november liet Calon zich ontvallen dat we wel degelijk een stikstofprobleem hadden waar we mee aan de slag moesten. Daar had hij gelijk in. Maar een belangrijk deel van de boeren wílde op dat moment niets anders geloven dan dat er geen stikstofprobleem was. Ze liepen achter FDF aan, die dat via het Mesdagfonds zou bewijzen. Door de uitspraak van Calon voelde deze boeren zich verraden.
  Hij had moeten wachten tot dat de ontkenningsfase van FDF en aanhang was stukgelopen en deze boeren weer openstonden voor de werkelijkheid.
  Een voorzitter moet ook vooral psycholoog zijn en dat was Calon niet.

 • ENDE902

  Wordt de heer Calon nu de volgende PvdA-er in het kabinet? Heden ten dage weet je immers niet waar je aan toe bent met de overheid.

 • Bennie Stevelink

  Misschien is het een idee om uit te kijken naar een geschikte vrouw als voorzitter. Die zijn over het algemeen veel meer verbindend ingesteld.

 • bankivahoen

  Opvolgers genoeg: Elbert Dijkgraaf, Caroline vd Plas, Hennie de Haan, Hermen Vreugdenhil , Bart Kemps.

 • RIEN65

  Mijn dag kan niet meer stuk.

 • mariapeel

  Bennie ik stel voor dat jij voorzitter wordt.

 • Zuperboer

  @Bennie; De kalverfraude was vanaf het eerste moment een opgezet plan van de ambtenaren van Schouten. Dat hoefde Calon niet te verdedigen. Van leugens moet je je distancieren, anders besmet de leugen jou.

 • Bolder01

  Mariapeel, ALSJEBLIEF NIIIIEEEEET

 • 306lsa

  Misschien leuk om potentiële kandidaten als voorzitter te laten zien . Als Boerderij

 • jan4072

  @Bennie, Meestal kan ik nog wel iets waardering hebben voor je zienswijze maar met die je hierboven loslaat raken kant nog wal. Door zijn uitspraken heeft het denkbeeld versterkt dat de landbouw hoofdschuldig is aan de stikstof. Totale onzin want dat zou betekenen dat zonder landbouw het probleem opgelost zou zijn. De landbouw ploetert nog even hard door en toch is de lucht veel schoner. Dus is het aandeel van de landbouw helemaal niet zo groot. En meer specifiek over de stikstof. Hier in de buurt is landbouw grond gekocht, natuur van gemaakt en nu zijn de veehouderijen in de buurt de gebeten hond omdat er stikstof depositie is in de pas aangelegde geheel nieuw tuin, aangelegd op kosten van de gemeenschap. Het slaat nergens op. Deze onzin heeft het mesdagfonds ook proberen duidelijk te maken. Waar was Calon?

 • Han Pelgrum

  Mis ik iets in de berichtgeving van Boerderij?? Hoe zo: "Dat maakt de grootste boerenbelangenbehartiger woensdagochtend 13 mei bekend."? Wie stelt, bewijst!!! Boerderij geef de ondubbelzinnige feiten van alle organisaties waardoor dat gespeculeer over aantallen (van agrarische bedrijven, zonder dubbeltellingen van maatschapsleden, familielidmaatschappen, lidmaatschappen zonder agrarisch bedrijf, e.d.) voorbij is of anders, Boerderij laat je niet zo leiden door wat LTO zegt!!!

 • agratax(1)

  We zoeken naar excuses waarom Calon is opgestapt en waarom hij zijn achterban niet heeft begrepen of willen begrijpen. Ik vrees dat hij een goede bestuurder is die doet wat hem goed uitkomt. Maar mijn gevoel zegt, dat hij zowel in deze functie als in zijn vorige functie het Diplomatieke snaartje mistte. Waren minder negatieve uitlatingen aan zijn adres. Gezien zijn ervaring en connecties verwacht dat we hem terug zien op de verkiezingslijst van zijn partij of anders in een adviserende rol bij de PvdA. Een boer als PvdA-er voor altijd een raadsel, een sociale boer is geen punt, maar een socialistische is toch echt vreemd.

 • Firma Vellenga

  Ik denk dat er iets totaal anders gaande is waar wij nog geen weet van hebben. Er klopt hier iets niet. Calon zou nooit opstappen dat is zijn eer te na. Ik denk dat hij zich straks ontplooit tot een tweede Tjeert de Groot. Wie weet beginnen ze samen een partij tegen de boeren. Wacht maar af wat hij weet en van plan is

 • Mbmb

  Bennie zakt nu wel heel diep door de enorme groep door bigboss Calon ten onrechte van fraude beschuldigde boeren, neer te zetten als niet commerciële nitwits. Het is juist andersom Bennie, doordat de grote LTO baas zijn eigen achterban als fraudeurs aanmerkte is enorme imago schade bij de sector ontstaan. Dat werkt altijd negatief uit. En verraad was het. Nooit excuses gezien. Hij blaast als klap op de vuurpijl het lc nog even op en vertrekt dan met achterlating van een enorme puinhoop. Op naar het volgende mooie baantje.


 • Attie

  Vooruit de ene Marc stapt op, maar wat doen we met de andere Mark, een cursus of...??

 • Alco

  Ik las dat @Bennie zijn eigen waarheid ook weer gefantaseerd had.
  Laten we duidelijk zijn: Zijn eigen mensen hebben hem laten vallen.

 • bori

  Wens de heer Calon veel succes bij het vinden en bekleden van een nieuw ambt .
  Vaak werd zijn ambt abrupt afgebroken .

 • Gradje 1966

  Bennie een geschikte vrouw zal er ook niet zijn Als er vrouwen in de top zitten zou een bedrijf beter draaien en beter door dachten plannen uitgevoerd worden.
  We zien wel hoe het bij Friesland Campina gaat sinds er vrouwen in de top en hoofdbestuur zitten heeft het bedrijf steeds minder gepresteerd Het verbinden is ver te zoeken de top zijn wil is wet er word totaal niet geluisterd naar de leden.
  Deze top denkt alleen maar aan hun eigen stoel hoe ze die het beste warm kunnen houden. Het zou Frans ook goed staan als hij op zou stappen om dezelfde reden als Calon

 • putten

  nu proberen om alle 'kikkers' weer in de kruiwagen[het landbouwcollectief] te krijgen.

 • Bennie Stevelink

  @Mbmb, kun je niet lezen of kun je niet begrijpen? Ik zeg helemaal niets over boeren die van kalverfraude verdacht werden. Ik zeg wat over de boeren die zo verontwaardigd op de uitspraak van Calon reageerden.

  @Alco, ik zie dat jij ook weer last hebt van hallucinaties bij het lezen van mijn reactie. Jij denkt in mijn reactie te lezen dat Calon op eigen initiatief is opgestapt? Daar heb ik geen enkele uitspraak over gedaan. Ik kan mij juist heel goed vinden in de reactie van @Klaasvaak 13:49.

 • gjh

  Super goed nieuws, eindelijk nu kan die zijn linkse vriendjes gaan helpen

 • wmeulemanjr1

  Blij dat ie weg is

 • farmerbn

  Ik heb het al meerdere keren hier gevraagd: Hoe kwam Calon op die post? Nu hij weg is kan daar toch een antwoord op komen. Zou het Huibers zijn geweest want die heeft een tijdje gevreeen met tegenstanders van de landbouw. Een PvdA-er kan er dan ook bij.

 • afm

  heel lto moet met de grond gelijk het zijn allemaal ja knikkers wat den haag wil gaan ze voor in het gareel staan wie wil daar nog lid van zijn

 • 306lsa

 • Steenbok

  Niet iedere verandering is/wordt een verbetering

 • Steenbok

  Hij heeft veel fout gedaan, maar wie wil/moet er een sector leiden die zo verdeeld is? We kunnen het samen niet eens worden, hoe moeten we dan met de politiek praten?

 • Gebageit

  Die Bennie toch hij probeert nog steeds een excuus te verzinnen voor de heer calon...! Het enige waar dan wel in kan vinden is dat een vrouw misschien wel past, Jeannette vd Ven heeft meer ballen dat heel de rest van het bestuur van lto samen, denkt nuchter en praat verstandig wat wil je nog meer

 • Bennie Stevelink

  @gebageit, waar lees jij excuus voor Calon? Ook last van hallucinaties?
  Ik geef een zo objectief mogelijke analyse van de problemen met Calon. In verschillende redactionele artikelen komt men tot ongeveer dezelfde conclusie als ik.
  Als jij een eigen analyse hebt met andere conclusies moet je dat hier neerzetten. Dáár hebben we wat aan.

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.