Home

Nieuws 30 reacties

FDF biedt excuus aan voor kwetsen stoppende boeren

FDF-voorman Mark van den Oever komt een dag later terug zijn judassen-uitspraak over stoppers.

“Dat mijn woorden bij veel mensen erg hard en ongepast zijn overgekomen, hen hebben gekwetst, was niet mijn bedoeling en daarvoor bied ik mijn oprechte excuses aan,” schrijft hij naar zijn achterban.

Hij vervolgt te zeggen dat iedere uitkoopsituatie anders is en dat hij zijn hardwerkende collega’s een fraaie prijs voor hun bedrijf en bijbehorende rechten gunt.

Zorgen over uitkoop boerenbedrijven

Van den Oever’s zorgen over de uitkoop van bedrijven blijven. “Als extern salderen, zonder schotten, wettelijk toegestaan wordt, zijn er potentieel 33.000 niet-landbouwbedrijven die boeren op gaan kopen.” Hij betoogt dat boeren vooral bij zichzelf te rade moeten gaan aan wie ze hun bedrijf willen verkopen.

Ook doet hij uitgebreid uit de doeken dat stikstofrechten verkopen aan een collega-boer uiteindelijk een betere deal kan zijn. “Als de stikstofrechten de sector uitvloeien, wordt grond minder waard. Om over de waardevermindering van je gebouwen, nog maar te zwijgen. So, better think twice!”

Laatste reacties

 • kleine boer

  Kan calon nog veel van leren. Die moet nog steeds excuus maken over de kalverfraude ..... Mark snapt het dus nog steeds prima. En weet waar ie over praat.👍👍

 • piethermus1

  Goh. De boerenmessias erkent zijn eigen feilbaarheid en zonden.

  Dat zie je nou altijd bij deze Mark. Eerst veeeeels te hoog van toren blazen en als het te heet wordt de keutel half of helemaal intrekken. Wat een held is het toch...

  Over die andere Marc.... Tja. Daar kunnen we ook inderdaad het een en ander over vinden. Net zoals over al die andere borst-roffellende opperapen op de boerenapenrots, zoals ook Jan Cees Vogelaar, Sieta, Jeroen, e.v.a.

 • Maxxum

  @piethermus1
  Jeroen?!?! Wat is daar nou mis mee?????
  Een betere verwoorder is er niet!!!!

 • piethermus1

  @Maxxum. OK. Die valt relatief mee op als bokito op de apenrots.

 • kleine boer

  piethermus maak je niet zo druk als lto zo goed is als jij zegt/denkt gaat het aantal leden wel weer stijgen .... Toch?

 • nvanrooij1

  Ik vind Jeroen van Maanen ook wel goed evenals Dirk Bruins van LTO noord. Die Marc Calon is meer met zichzelf bezig als met het boeren belang.
  @Piethermus1 ik ben wel benieuwd wie jij wel geschikt vindt om op de apenrots te klimmen.

 • piethermus1

  Nog effe over het 'sorry' van boerenleider Mark. Het is ook geen echte 'sorry', maar trekt het afrekenen in. Het is een halfslachtige en voorwaardelijke 'sorry'. Het is onoprecht. Het is een laffe 'sorry'. Echt Mark zoals we hem kennen. Echt FDF zoals we hen kennen.

  'Sorry' zeggen doe je groots en meeslepend. Ik kan heel goed 'sorry' zeggen en deed het meermaals, omdat ik me niet te groot voel.

 • Maas1

  Dat is beter Mark van den Oever het is beter eerst twee keer na tedenken om luk raak als voorman van FDF klakkeloos dergelijke de online wereld in te slingeren in deze tijd waarin de belangen zo groot zijn.
  We hebben het er niet meer over het is klaar.

 • Almagro

  @Maas1, al denkt hij 10 keer na het zal hem niet helpen. De één is goed met koeien, een ander is diplomatiek of is een strateeg met visie. En slechts weinigen hebben een combinatie van dit alles. Van den Oever kan vast goed koeien melken maar voor de rest is het beter dat hij gewoon een tijd z'n mond houd. Beter voor iedereen.

 • de kaasboer

  Wat nou sorry..lijkt de politiek wel

 • veehouders

  @Almagro. vd Oever heeft geen koeien.

 • Alco

  Mark heeft wel gelijk dat als er zoveel buiten landbouw stikstof kunnen kopen. Het gedaan is voor de blijvende boer en een walhalla voor de stoppers en dat kan nooit boerenbeleid genoemd worden.
  Het Collectief kan zich in deze sterk maken door naar buiten te brengen of het wel verstandig is NH3, wat het aroma is voor planten, in te wisselen voor NOx, waar je mondkapjes bij moet dragen.

 • drikhend

  Hij zou best een keer bij Mark Rutten in de leer kunnen gaan . Deze kan goed toneel spelen en is in feite alle mans vriend . Je zou kunnen zeggen een wolf in schaapskleren . Hij trapt vriend nog vijand op de tenen en komt overal mee weg . . Maar werkt wel . Wat de beste Mark v d Oever doet is zijn gedachte en mening rond schreeuwen en dan na kritiek de keutel optrekken . En het ergste van alles het is gezegd en geschreven en een excuus maken deze zaken niet ongedaan . Velen hebben hem al wat trapjes lager ingeschaald . Soms is zwijgen meer dan goud waard . Als ik minister zou zijn zou ik hem ook niet meer de aandacht geven . Want dat zou mooi en mijn straatje passen om meer met de mensen in te laten die mij ter willen waren . Wie dat dan ook is . Met de demonstraties is de aandacht gevestigd en daar kun je niet oneindig mee doorgaan . Maar door op een min of meer onbeschofte uitspraken over mensen die uiteindelijk ook ondernemer zijn en keuze moeten maken bij stoppen bedrijf . Zou hij andere willen verbieden om hun eigendom aan de hoogst beidende te verkopen . Je kunt zelf wel raden wat zulk egoïst zelf zal doen als hij stopt met boeren . Ga zo door en je zet de deur open voor de anti boeren lobby . Als ik boer was en ging mijn rechten verkopen dan kreeg zulk soort figuur mijn rechten niet als ik ergens anders meer zou kunnen beuren . Hij komt jouw en mijn pensioen ook niet aanvullen. Want daar wil toneel speler Mark als kan ook groot gedeelte hebben .En voor de blijvers is hij ook geland zolang hij de portemonnee kan plunderen .

 • anton1937

  Dat de woorden van Mark van den Oever kwetsend voor de kleine en stoppende boer waren heb ik gisteren al aangegeven. Als je als bestuurder een leidende functie wilt hebben moet je nadenken voordat je iets naar buiten brengt. Het is niet voor de eerste keer dat Mark de plank misslaat.De FDF verliest zo de steun van de burgers maar ook van de boeren. Agractie en LTO reageren beter voor de boeren. Resultaten boeken is voor iedereen een kwestie van de lange adem, dat is het beste haalbaar als er consequente lijn wordt uitgezet, dat doet Aalt Dijkhuizen van het Landbouwcollectief prima,Mark v d Oever moet geen zand strooien in een goed lopende machine als hij dat niet kan dan is het beste dat FDFen Mark uit het collectief stappen.

 • wruiten

  lekker makkelijk

 • haj146

  Klasse Mark. Politiek doet net zo, excuus en weer door. Aan alle betweters, lto ers krijgen media trainingen. Calon is al jaren bestuurder. Mark is een gewone boer waar de emmer overliep na de stalbezetting. Er komt gigantisch veel op hun af nu ze naar voren getrokken zijn. Calon blèrde van alles over frauderende veehouders. Waarom moest hij zich dan niet stil houden.?
  Mark maakt tenminste excuses. Boek dicht en door!!

 • bori

  Geachte heer Piethermus 1, wat is u toch een ontzettend gefrustreerd mannetje. Dat was gister ook al te zien aan uw reactie's .
  Maar nu moest het er even uit.
  Slaap lekker voor straks .

 • piethermus1

  @bori Bori, die dus laf onder een nickname reageert. Je kon in september en na 1 oktober dit alles al voorspellen en ik deed dat derhalve ook in een reactie in een van de Agrio-kranten. Als ik al gefrustreerd ben, is het over zoveel hoogmoed en overmoed bij FDF-collega's en sympathisanten. Ik snapte dat de frustratie een uitlaatklep zocht na de ellende van het einde van de melkquotering, terwijl te veel boeren te grote stallen (zelf) gebouwd hadden (,met een kwalijke rol RFC, Rabobank, WUR, LTOMelkvee destijds), de daarmee gepaard gaande Fosfaat-ellende, de stalbezetting van 13 mei en dat kranteninterview Tjeerd de Groot, etc.. Ineens was er een gezamenlijke 'vijand' via stikstof.
  De LTO-haat bij veel boeren werkt zo destructief ook richting zij die boos zijn op LTO. De LTO-haat wordt door nogal wat boeren zo openlijk en zonder rem geuit. Dat is zo dom. Vele boeren kennen geen maat wat dat betreft. Velen kennen geen fatsoen, terwijl wij/zij toch zo zogenaamd trots zijn. Op lompe botheid van collega's ben ik niet trots, maar schaam me plaatsvervangende. Er is toch zogenaamd zoveel boerenverstand? Ik zie bij tal van zgn. collega's veel hufterigheid. Ik snap de ellende in vele boerengezinnen. Maar dat desondanks alles toch slechts gaat om centen. Wat nu wereldwijd met de mensheid gebeurt is pas ellende door corona.

 • bori

  Geachte heer Piethermus , bedankt voor uw reactie.
  Het had u gesierd ,als u vorig jaar okt. de FDF positief was tegemoet getreden ,maar helaas u is vanaf het begin de FDF gaan tegen werken.
  De aanleiding van de protesten is niet enkel het beleid van de afgelopen 5-10 jaar ,maar is ook decennia hier voor al ontstaan.
  Er is wel degelijk ook een Psychisch-Sociaal probleem en niet enkel een Financieel ,zoals u stelt als u zegt dat alles toch slechts om de centen gaat.
  Ja, door de ellende veroorzaakt door corona ,gaan de problemen alleen maar toenemen .

 • piethermus1

  Beste bori. Al in 2016 en 2017 zijn, waren wij van o.a. ZLTO al wakker en actief m.b.t. Brabantse stikstof tegen het Brabantse GS. Veel van onze/mijn leden mistte ik bij het Provinciehuis in Brabant destijds. Juist zij die nu zo hoog van toren blazen waren er niet. Ik ben daarom dus ook best wel een beetje boos op dat soort boeren die in 2016 en 2017 volop snurkten en smoezen hadden om maar niks te hoeven doen. Nu de held uithangen en toen volledig passief kan niet.

  Er was in aanloop naar 1 oktober juist bij FDF en haar sympathisanten heel veel LTO-haat. Van lui die er dus in 2016 en 2017 niet bij waren. Dat vind ik dan dubbel en vind daar wat van. LTO werd m.b.t. de 1 oktober-actie niet gepruimd. Gezien uitspraken van sommige andere Marcen valt dat te snappen. Aanvankelijk was de actie ook radicaal, maar Bart Kemp van Agractie zorgde voor matiging, niet FDF. Dat deed hij door er externen bij te halen, omdat de actie duur was en betaald moest worden. LTO was derhalve m.b.t. de 1 oktoberactie niet in positie. Juist daar ligt door die domme LTO-haat de kiem voor het falen van nu. Veel boeren zijn zo blind LTO-hatende, dat zij zichzelf vergeten en daarmee ook zichzelf en de gehele landbouw ook mede-beschadigen.
  Nadenken voordat je wat uitkraamt is mijn devies. En aan hen die dat niet doen.... zij krijgen mijn wind vol van voren.

 • Bennie Stevelink

  @Bori, ik ben het met jou eens dat er al decennia af en toe verkeerde keuzes gemaakt zijn. Bij LTO beginnen ze dat langzamerhand ook in te zien. Eerst bij LTO Noord en hopelijk ook bij ZLTO.
  Probleem is nu dat FDF de foute keuzes van vroeger wil voortzetten en niet wil meegaan in een andere richting.

  De foute keuzes van vroeger bestaan eruit dat men altijd koos voor maximaal vee houden. Daarom moest de veehouderij zich ook los van grond kunnen ontwikkelen. Het veroorzaakte peperduur melkquotum waarmee kapitalen de sector uitstroomden. Het veroorzaakte grote veeconcentratie in een klein gebied met hoge ammoniakconcentraties en mestoverschot, die kostprijsverhogend zijn.

  Zelfs tot voor een paar jaar geleden werd dit beleid voortgezet. Zo mocht de melkveehouderij, na afschaffing van het melkquotum, per sé niet grondgebonden begrensd worden. Toen het uit de hand liep en toch begrensd moest worden moesten het per sé fosfaatrechten zijn en geen dierrechten. Men hoopte gebruik te kunnen maken van BEX om het te houden aantal koeien te bepalen. Dan kunnen binnen dezelfde fosfaatrechten wel 25% meer koeien gehouden worden.

  Voor de varkens- en pluimveehouderij had LTO de POR uitgedacht zodat binnen dezelfde aantal dierrechten nog net wat meer dieren gehouden konden worden.
  Werkelijk alles, maar dan ook alles, was gericht op het zo hoog mogelijk opvoeren van het aantal stuks vee. Een ander belang zag men niet en daar was ook onder de achterban geen draagvlak voor.

 • ENDE902

  Ik las enkele weken terug een interview met Linda Janssen van de POV. Hierbij suggereert zij, dat het lijkt alsof het stikstofdebacle een opgezet plan is.
  Als men in deze trant doordenkt kan men dit ook inzake de melkveehouderij zeggen.
  Per 1 april 2015 werd het melkquotum door de overheid opgeheven, zonder ook maar enigszins naar de milieugevolgen te kijken. Vanuit LTO en Friesland Campina werd een poging gedaan om de veehouderij op basis van grondgebondenheid te reguleren. De politiek maakte de regels echter zo ruim, dat van een beperkende factor geen sprake meer was. Het gevolg was een toename van het aantal dieren in de melkveehouderij. Ook werden er nieuwe stallen gebouwd. Vervolgens werd 2 juli 2015 een referentiedatum voor de fosfaat rechten. Hierdoor kwamen veel veehouders in financiële problemen. Precies volgens het plan van de overheid, want hiermee wordt de aankoop van stikstof uit de melkveehouderij een stuk gemakkelijker.
  Met de uit de veehouderij gekomen stikstof kan men de rest van Nederland toch mooi weer aan de gang houden binnen de milieunormen.
  Ik weet alleen niet wie ik verantwoordelijk moet houden voor dit beleid.

 • piethermus1

  @Bennie. Eens dat LTOMelkvee de te intensieve lijn heeft ingezet en daarbij was blijkbaar ZLTO zeker niet de meest goeie partij. De vorige bestuurders (m.b.t. melkvee) hebben het voor de huidige verknald in mijn ogen.

 • Bennie Stevelink

  Ze durfden de strijd niet aan te gaan met grote groeiboeren in de achterban die met de vuist op tafel sloegen. Ze durfden daarover geen knopen door te hakken. Tegelijk bleef de politiek passief, zonder uitvoering te geven aan de eigen verantwoordelijkheid. Dit moet ook het CDA worden verweten, ondanks dat zij toentertijd in de oppositie zaten.
  Het resultaat is de chaos die later ontstond.

 • Almagro

  De honderden miljoenen steun die nu richting de landbouw sector komt wordt toch zeker door FDF leden geweigerd neem ik aan? Je laten helpen door Carola..... dan ben je pas een Judas, ja toch?

 • bori

  Beste Piet en Bennie ,
  Een groot probleem waar de agrarische sector mee heeft te maken is de ongebreidelde invloed van Natuur en Milieu .
  Ze zijn in alle geledingen van het publiekdomein vertegenwoordigt.
  Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw is er veel grond aan de sector onttrokken ,wat is ingericht voor natuur recreatie .
  Nu zijn we op het punt aangekomen ,waarbij wort gezegd DE SECTOR MOET HALVEREN.
  Als hard werkende ondernemer ,zou ik hier toch ook een tikkeltje nerveus van worden.

 • kleine boer

  Almargo wat een waardeloze opmerking ❌❌❌

 • piethermus1

  Beste bori. Ondanks de zgn. soms nogal eenzijdige invloed van natuur- en milieuclubs wijst niks er op dat die halvering ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Daat zijn wij zelf bij en zorgen wij zelf voor dat dat niet gebeurt. Daar heb ik geen FDF voor nodig. Landbouw en natuur hoeven niet te botsen.
  Groter zorgen baren mij de honger naar asfalt, huizen en industrie, de verdozing van het landschap en fragmentatieervan.

 • Sivert&Anita

  @piethermus: Ik denk wel dat die halvering er gaat komen. Zoals het nu lijkt zullen er geen schotten komen tussen N uit NH3 en Nox , ik geloof absoluut niet dat Brabant op de gok bedrijven opkoopt. Boeren zijn geen partij voor Tata, Schiphol e.d. wat er toe zal leiden dat de veehouderij in de buurt van Natura2000 gebieden zal verdwijnen. En die Natura2000 gebieden liggen juist grotendeels in gebieden met veel veehouderij. Wat ik mis is inzet om je huid zo duur mogelijk te verkopen, als het LC zich zou inzetten om de opbrengsten van N-rechten belastingvrij te houden als je elders het bedrijf voortzet (dus ook buiten de EU) dan schept dat ook kansen om bv. in Canada het bedrijf voort te zetten. Zo zet je bedreigingen om in kansen.

 • bori

  Het is simpel.je kan beter uitgekocht worden voor woningbouw of bedrijventerrein dan voor natuur .Voor natuur word er nauwelijks voldoende betaald om te kunnen verplaatsen .

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.