Home

Nieuws 3 reacties

Agrosector moet nadenken over afzetketen na coronacris

De agrosector moet nadenken over de omvang van de productie wanneer exportmarkten structureel wegvallen.

Dat de coronacrisis invloed gaat krijgen op de afzetketens van land- en tuinbouwproducten staat vast. Het is onder meer afhankelijk van de duur van de huidige crisis en in hoeverre markten herstellen.

Effecten corona op afzetketen

“Eerst is het alle hens aan dek om de brand te blussen”, aldus Pierre Berntsen, directeur Agrarische bedrijven van ABN Amro. Volgens Marc Jansen, algemeen directeur Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), is het nu eerst zaak om de economie in de benen te houden. Berntsen en Jansen bespraken het effect van corona op de afzetketen in een webinar van Food & Agribusiness.

Nadenken over omvang productie agrosector

Volgens Jansen zal op langere termijn goed gekeken moeten worden naar de omvang van de productie, bijvoorbeeld als sommige exportmarkten structureel weg zouden vallen. Dat is iets waar in de hele keten over nagedacht moet worden, volgens Jansen.

Berntsen noemde daarbij het grote gevaar als er alleen afzet in Nederland zou zijn voor de agrosector. “Dan hebben we geen sector meer. De meeste producten blijven nu al binnen Europa en een tijdelijke belemmering is geen reden om alles te gaan heroverwegen.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

  • EL

    Mensen hebben wereldwijd recht op goed en veilig voedsel, de Nederlandse landbouw is TopNotch ! Had die Chinees een varkens pootje gegeten in plaats van een vleermuis!

  • trekker123

    Als je een straal van 350 kilometer rond Nederland trekt heb je het grootste deel van onze export al te pakken. Zou Nederland een departement van Frankrijk zijn dan waren we vooral een leverancier voor het binnenland, dus die verwondering over de omvang van de export is ook maar betrekkelijk. Als iedere bedrijfstak zich moet voorbereiden op de situatie waarin de export bijna volledig wegvalt dan kunnen we nog wel even! Zijn we meteen terug in de tijd van Adam en Eva.

  • agratax(1)

    Lees ik het goed, "moet er worden nagedacht over productie omvang als er export weg valt" Goed idee, maar waarom niet nadenken over import om zo de voedselzekerheid in de arme landen te verbeteren en onze boeren aan het werk houden? Gaat dit ten koste van de omzet in onze Supers omdat we dan geen "luxe" zomer groente in hartje winter kunnen kopen? Dat is iets wat de Rijke Grachtengordel consument niet wenst. Beter onze boerenstand verder inperken en de Natura 2000 uitbreiden, dit levert vast meer op voor Lands Schatkist.

Of registreer je om te kunnen reageren.