Home

Nieuws 14 reacties

CDA vraagt opheldering over stikstofgevoelige landbouwgrond

Landbouwminister Carola Schouten moet aan de Kamer uitleggen hoe het kan dat landbouwgrond in eigendom en in gebruik bij boeren op kaarten in het rekeninstrument Aerius is ingetekend als stikstofgevoelig.

CDA-landbouwwoordvoerder Jaco Geurts heeft de minister een aantal voorbeelden aangereikt waar landbouwgrond als stikstofgevoelig is ingetekend. Hij wil per voorbeeld uitleg hoe dat is gegaan. In het Natura2000-gebied Rijntakken (onder andere in Overijssel) zijn percelen langs de IJssel ingetekend als matig stikstofgevoelig. Het gaat bijvoorbeeld om maispercelen die in Aerius te boek staan als ‘nat, matig voedselarm weidegebied’.

Private gronden als stikstofgevoelig

De tekeningen in Aerius kwamen naar voren toen boeren in hun eigen omgeving gingen kijken naar stikstofgevoelige gebieden. Ook de Stichting Agrifacts is op de situaties gewezen en maakte daarvan vrijdag in een persbericht melding.

Geurts wil opheldering van de minister over het feit dat private gronden als stikstofgevoelig zijn opgenomen in Aerius, zonder dat de grondeigenaren daarvan in kennis zijn gesteld of daartegen bezwaar hebben kunnen maken. Geurts wil van de minister weten om welke locaties dat precies gaat. Hij wil ook weten waarom betrokken ondernemers geen inspraak hebben gehad in de aanwijzing van de stikstofgevoelige gronden.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • daan1908

  Rusland kan hier nog wat leren , dit gaat echt de goede kant op . Wat een zootje .

 • @1

  Het lijkt mij sterk dat die ambtenaren dit op eigen houtje hebben ingekleurd ,net als het leger volgend het NRC vanmorgen bepaalde groeperingen zit te schaduwen, we glijden af naar de verkeerde kant van wat een democratie moet heten.

 • Zuperboer

  @@1: Het leger zal wel moslimterroristen aan het opsporen zijn, voor rekening van de belastingbetaler. Naar ik mag aannemen. Onniedan!

 • f.p.zomer

  Ze kletst er een beetje omheen en er je hoort er niks meer van.

 • Gat

  Ze pakken percelen landbouwgrond, waar ze op termijn natuur willen realiseren. Hier in de buurt ook bij paar boeren.
  Het is hier gewoon communisme ten top.

 • boerkebrabant

  word nog een hete herfst. vandaag is nog maar een beginntje, nou maar hopen dat er vanavond iemand bij op 1 of rtl 4 zit, maar die zijn ook zo links als ik weet niet wat, dus dat zal wel niet

 • Kringloopboer

  Communisme is met z.n ALLEN iets doe en NIEMAND IS verantwoordelijk

 • glaasje

  Dit jaar weer en de afgelopen jaren veel door Nederland gefietst.
  Je fietst van het ene natuurgebied in het ander natuur gebied.
  En de overheid en milieu en natuurclubjes maar drammen en zeuren dat er te weinig natuur is. En dat vreselijke gedram over die stikstof. Er is HEEL VEEL NATUUR in Nederland!!!!! ALS DIE jankers van milieu en natuur EENS OP DE FIETS ZOUDEN STAPPEN KUN JE HET PRACHTIGE NEDERLAND EENS MET EIGEN OGEN ZIEN. MAAR JE MOET HET WEL!!!! WILLEN ZIEN. Niks geen last van stikstof. En laat de boeren eens met rust. A.U.B. NIET meer vruchtbare grond naar natuur

 • farmerbn

  Hoef je niet te fietsen. Als wij in ned over de ‘snel’weg rijden zien we dat die strook zeker 100 meter breed is geworden met al die nepnatuur er langs. En dat dan kilometers lang. Allemaal ingeleverd boerenland, triest.

 • Alco

  Zo is het @glaasje. Het borrelt mij ook altijd als ik het allemaal aanschouw.
  Rupsje van natuur nooit tevreden.
  Als ik dan toch wat wil zeggen:
  Ik vindt dat er veel achterstallig onderhoud is.
  Waardoor je veel kale stammen ziet met nog een pluimpje.

 • veldzicht

  Die kale stammen met nog een pluimpje komt door de stikstof zullen die milieuclubs de mensen wijsmaken.Dus boeren en vee weg en het boerenland 'terug'' geven aan de natuur.

 • Alco

  Waar het onderhouden is zie je het niet.

 • WGeverink

  Natuur is hoe een gebied zich ontwikkeld zonder dat de mens er met de klauwen aan zit om het te "onderhouden"of te sturen. Een bosbrand hoord ook bij de natuur. Bosbranden horen tegenwoordig volgens de politiek correcten niet meer bij de natuur maar bij "klimaatsverandering". Dat komt omdat mensen hun optrekjes bouwen midden in de natuur en dan moet het wel politiek correct zijn om een brand die huizen in gevaar brengt te doven... Op die manier wordt de laag brandstof op de grond rond deze huizen door de jaren alleen maar dikker en worden de rampen zoals in California en Australie alleen maar groter als de fik er een keer in gaat.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.