Home

Nieuws 6 reacties

WUR: zonnepark verarmt landbouwgrond

Landbouwgrond onder zonnepanelen verarmt en verdroogt.

Er groeien minder planten en regenwater wordt ongelijk verdeeld. Daardoor is op zonneparken minder voedsel beschikbaar voor bodemorganismen en wordt minder organische stof gevormd, concludeert Wageningen UR.

Steeds meer zonneparken

Studenten van de WUR hebben dit vorig jaar vastgesteld in een indicatief onderzoek, meldt de website Nature Today. Er komen steeds meer zonneparken op landbouwgrond. Zonneparken beïnvloeden het milieu in hun directe omgeving, stellen de studenten. De parken dekken grote stukken bodem af, waardoor licht wordt weggehouden en de bodem plaatselijk droger wordt. Het onderzoek is uitgevoerd op vier zonneparken.

WUR: gezond bodemleven belangrijk

Volgens WUR is een gezond bodemleven van belang voor de landbouw en de kwaliteit van de leefomgeving. Bodemorganismen leggen koolstof vast. Ook zorgt een rijk bodemleven ervoor dat water beter de grond indringt. Ook wordt water langer vastgehouden bij droogte. De studenten stellen dat de negatieve effecten van zonneparken op de bodemkwaliteit kleiner worden als er meer ruimte zit tussen de panelen om licht en water door te laten. Ook kunnen de panelen wat hoger worden geplaatst. Verder kunnen schaduwplanten worden gezaaid onder de panelen.

De onderzochte zonneparken stonden er nog maar kort. Gezien de levensduur voor zonnepanelen van 25 tot 30 jaar verwachten de studenten dat de negatieve effectiever sterker worden naarmate de jaren verstrijken.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Dat kon ik al voor het onderzoek aangeven, gevruik gewoon je boeren verstand, en stop met deze onzin, neem de tijd en onderzoek wat echt goed is voor het mileu

 • massy

  Mest er onder pompen is dat probleem weer opgelost sla je twee vliegen in 1 klap en de biodiversiteit zal geweldig toenemen.

 • trekker123

  Wat zal de invloed zijn van asfalteren en gebouwen neerzetten op het bodemleven en vastleggen van koolstof? Zal het daar ook plaatselijk droger en plaatselijke natter van worden? Zal dat ook het indringen van water in de grond hinderen? Maar goed, het is onderzocht, dus dan weten we het nu zeker!

 • farmerbn

  Zie niet veel verschillen tussen een zonnepaneel op boerenland en een boom op boerenland. Zou je na dit geweldige onderzoek nu ook hetzelfde onderzoek moeten doen voor bomen? Als de politiek door dit onderzoek zonnepanelen gaat weren, gaan ze dan dat ook voor bomen doen?

 • René de jong

  Als die universitaire helden nou de werkelijke oorzaak van achteruitgang van sommige natuur eens onderzochten. Dan doen ze nog wat goeds met hun opleiding en onderzoekgelden.

  Misschien ook een idee om te bevestigen dat je beter kunt investeren in landen waar het nodig is, waar er honger is dus.
  Want dit gaat één op één met vruchtbare grond,
  vocht vasthouden en temperatuur bufferen. GBV heet dat, universiteit niet nodig.
  Vrgr René

 • Peerke1

  Weet onze Jan Engwerda een beter gewas dan zonnepanelen!!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.