Home

Nieuws 30 reacties

Voor 4 op de 10 boeren is stoppen bespreekbaar

4 op de 10 boeren zouden willen praten over stoppen. Dit meldt NOS na een enquête onder lezers van Nieuwe Oogst.

De enquête is verspreid onder 20.846 abonnees van Nieuwe Oogst. 6.000 boeren hebben de enquête van de NOS ingevuld. Uit het onderzoek komt naar voren dat 60% van de boeren sinds de stikstofuitspraak onzeker is geworden over de toekomst van hun bedrijf. 4 op de 10 boeren willen over stoppen praten als er een goede financiële regeling komt.

Daadwerkelijke stoppers

Dit zegt echter nog niet dat deze 40% daadwerkelijk wil stoppen. Slechts 3% zegt zich op voorhand te willen aanmelden voor een regeling om zich te laten uitkopen. Voor 38% is het op termijn wel mogelijk.

Met name voor varkensboeren is stoppen bespreekbaar. Hiervan zegt 7% zich nu al te willen aanmelden voor een subsidieregeling. Melkveehouders tonen minder interesse. Ruim de helft zegt niet te willen stoppen.

Imago sector

Veel boeren hebben moeite met de manier waarop over de sector wordt gepraat. Het voelt voor hen als oneerlijk dat zij een probleem voor heel Nederland moeten oplossen.

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland herkent de zorgen in de enquête. Hij vindt het belangrijk dat boeren met ambitie perspectief blijven houden zodat zij door kunnen met hun bedrijf, zegt hij erover.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  als we maar lang genoeg onder water worden gehouden, en steeds minder boven mogen komen, willen we vanzelf graag stoppen, tussen 1940 en 1945 deden ze dat ook, dat noemde ze een bekentenis afdwingen, nadat je (vrijwillig) had bekend was je bij dat je voor het vuur peleton stond

 • Noordam2

  sta je voor investeringen en heb je geen opvolger? natuurlijk is het stoppen afhankelijk van de afkoopsom. Maar als die klimaat idioten het menen hebben ze veel geld over voor de stoppers. pakken wat je pakken kunt

 • kuiken007

  nu stoppen met een dikke premie (links maakt toch immers alles op)
  over 10 jaar (of eerder) komt er dan wel weer een regeling om ergens mee te beginnen met een subsidie

 • Firma Vellenga

  Ik geloof niets van een dikke premie, ze hebben geen idee welke investeringen een boer heeft moeten doen.

 • veldzicht

  Wanneer zullen de "gewone'' mensen er achter komen dat ze idioot bezig zijn en dat die milieugekken veel te veel macht hebben en alles kapot maken wat vorige generaties hebben opgebouwd,en niet alleen in de agrarische sector, in de bouw,tuinbouw,visserij is het al niet veel beter.Alleen de natuurgebieden staan er prachtig bij.

 • Alco

  Ik denk dat boeren die over stoppen nadenken eerder aan deze enquête meedoen.

 • agratax(1)

  Een uitkoop tegen een goede vergoeding kan voor veel oude boeren een betere aanvulling op hun oude dag zijn dan door gaan met nieuwe niet rendabele milieu investeringen die door milieu groeperingen worden opgedrongen. Hier wordt nog het klimaat, nog de consument nog de boer beter van de enige die hier beter van wordt is de fabrikant en installateur.

 • ENDE902

  Mensen laat je niet gek maken door verhalen over opkoopregelingen, want het zullen altijd minimale regelingen zijn, tenzij wij als agrarische sector de druk zodanig weten op te voeren, dat ze echt gekke dingen gaan doen. Maar zelfs in dat geval is het voor de overheid waarschijnlijk nog niet zo ernstig, omdat een groot deel van de uitgekeerde gelden, via de belasting weer terug vloeien in de staatskas.

 • info196

  @redactie: is deze enquete onder boeren of onder veehouders gehouden. Als akkerbouwer herken ik mij niet in het verhaal.
  en is dit een conclusie uit de enquete? "Uit het onderzoek komt naar voren dat 60% van de boeren sinds de stikstofuitspraak onzeker is geworden over de toekomst van hun bedrijf."
  lijkt me heel raar dat ineens 60 % van de boeren onzeker is geworden SINDS de stikstofuitspraak.
  Misschien is het beter om alle enquêtevragen en antwoorden te publiceren. Dan kan beter beoordeeld worden Of er uberhauipt conclusies aan de enquete gehangen kunnen worden. Ik heb mn twijfels, NOS is in haar berichtgeving al jaren niet echt pro-landbouw...……….

 • haj146

  Degene die nog lid is van lto zijn over t algemeen ouder en het gros heeft geen opvolger. Jonge collega's zijn niet meer lid

 • Bennie Stevelink

  @haj146, als jonge boeren geen lid meer zijn hoe denken ze dan in de toekomst een gesprekspartner te zijn voor overheid en maatschappelijke organisaties? Als er geen organisatie is die hun vertegenwoordigd wordt er over hun gesproken in plaats van mét hun gesproken.

 • bankivahoen

  Benny@ , wat maakt het uit of je er bij zit , het is toch voor de buhne dat je mag aanschuiven. Beslissingen worden zonder vertegenwoordigers van de sector toch wel doorgedrukt.

 • KeesVermeeren

  bennie onder welke steen heb jij gelegen.voor de sier mag je er bij.maar daad werkelijk iets berijken.?????????wordt waker

 • agratax(1)

  @Bennie. Als er met de LTO ws gepraat over de huidige situatie dan was er een ander geluid naar buiten gekomen. Of de uiteindelijke uitwerking anders is, is de vraag. Die nooit beantwoord kan worden. Maar het Salomons oordeel dat nu door de politiek en de milieu activisten is uitgesproken spreekt boekdelen van Praten en beslissen over je medemens zonder met hem te hebben gesproken. Het lijkt verdacht veel op de werkwijze van de Chinezen en de Sovjet Unie.

 • Henk.visscher

  inderdaad die dikke vergoeding waar over gesproken word gaat er echt niet komen,misschien nog voor bedrijven die pal naast een natura 2000 gebied aanliggen

 • Henk.visscher

  komt nog eerder een verplichting om.emmissie te verminderen

 • jos.veendrick1

  Laat je niet met een kluitje in het riet sturen. De overheid gaat echt niet “Joop Den Uyl” uithangen. En de LTO doet geen flikker. Flinke verhalen in de landbouwkranten maar de landelijke dagbladen vergeten ze.......

 • Gradje 1966

  Het lijken de crisis jaren wel toen werden er ook mensen onderdrukt en nu worden de boeren door de linkse politiek onderdrukt en geestelijk en financieel kapot gemaakt ze zijn sociaal voor zich zelf en de landbouw moet maar oprotten we hebben het al gezien bij de nertsen bedrijven krijgen ook helemaal niets

 • podolski

  Als die 6 miljard die het kabinet uit de belastingbetaler geperst heeft nu eens gebruikt zou worden om de veehouderij (misschien zelfs de hele landbouw) te saneren dan zou iedereen blij zijn. En dan worden de stikstof en CO2 doelen veel gemakkelijker gehaald. Zonder allemaal rare fratsen.

 • koestal

  Veel boeren hebben geen opvolger en zijn bijna 60 of 65 iaar.

 • Gradje 1966

  Poldolski die 6 miljard is veel te weinig de landbouw staat al voor 30 miljard bij de Rabo in het krijt voor de hele landbouw te saneren is veel meer dan 30 miljard nodig de mensen die op moeten rotten voor de maatschappij moeten ook een fatsoenlijk pensioen krijgen maken lange dagen vaak 7 dagen in de week die mag je niet met een fooitje afdanken want zo voelt het bij mij

 • Mbmb

  Bennie, de organisatiegraad is inderdaad een zorg, maar dat is de schuld van LTO zelf, die er wel voor zorgt dat de achterban steeds verder vervreemde. Nu is het zo dat het ministerie en ook de club van Remkes alleen LTO uitnodigt om een half uurtje voor de bühne te komen meepraten en dat is dat. Misschien kan er door 1 oktober een nieuwe organisatie gevormd worden met een ander beleid die er voor strijdt en blijft strijden. Ik heb mijzelf het torenhoge ledengeld van LTO bespaard maar ben graag bereid om geld te besteden aan bijvoorbeeld Agrifacts, Mesdagfonds en FDF.

 • Jan Hermans

  Mbmb je moet je schamen dat je geen lid bent van LTO, profiteren van het werk wat collega's doen door veel tijd te steken in overleg met allerlei organisaties terwijl jij met de benen op de bank zit en roept dat ze het niet goed doen

 • Mbmb

  Jan Hermans, ik ben tientallen jaren lid geweest, en mijn vader voor mij zijn hele leven. Vele duizenden guldens en euro's betaald.Ik steun LTO niet meer; ze hebben de laatste jaren geen goede koers gevaren, en ik ben inderdaad niet meer bereid om daarvoor te betalen. VInd trouwens jouw opmerking beneden alle peil; mag ik nog wat vinden of niet? Ik zit overigens nooit met mijn benen op de bank, hoe durf te dat te zeggen. Wie ben jij eigenlijk om dat te beweren. Fout, zo fout!

 • aardappelboer

  mbmb, ben het roerend met je eens, zo is het bij ons ook gegaan en ik vind dat lto te weinig doet voor de achterban en ze knikken alleem maar ja en nooit eens met de vuist op de tafel zo van dat gaan we niet doen. Praten, praten en praten en alleen maar meer regels en kosten, daar zitten we niet op te wachten. Hoor hier zelfs van de plaatselijke afdeling dat ze het er vaak niet mee eens zijn hoe het landelijk gaat en daar moet je dan lid van willen zijn, nou bedankt maar ik niet.

 • kleine boer

  Jan Hermans er zijn er al zoveel afgehaakt omdat ze het zo goed doen? Tweeling fraude vergeten? EN wat het mesdagfonds nu gaat doen had lto allang gedaan moeten hebben aan de kant vd boer!!

 • Alco

  Om het Jan Hermans even uit te leggen wat er mis is bij het LTO.
  Ze hebben namelijk twee petten op:
  Bijna al hun inkomen komt uit het begeleiden van groene projecten, betaald door Europa, land, provincie en gemeentes.
  Zie onze Blauwe Stad voorzitter.

 • Gradje 1966

  Jan Hermans zal wel een boertje zijn die van L.T.O. leeft Als we Jan Cees vogelaar zo gek konden krijgen de LTO kar te trekken had ik nog vertrouwen in dat het goed kwam .

 • Bennie Stevelink

  @Gradje, weet jij niet dat Jan Cees Vogelaar al een tijd voorzitter is geweest van de vakgroep melkveehouderij van LTO? Bij LTO waren ze best tevreden met Vogelaar, dat klikte wel.

 • Grondbehoud

  de stikstof verhalen zijn een middel om aan grond te komen, de eu wil grond om plannetjes te verwezenlijken. Ik heb er nog geen politicus over gehoord. Ze blijven allemaal hangen op het is onzin óf het is waar en zinvol (de meesten) Een enquête van de nos.... Een lekker onafhankelijk bedrijfje.

  Als je iemands ruimte nodig hebt, pest je hem gewoon weg. Dat is hier gaande. De eu is gif, dát moet stoppen. Heb ik bewijs hiervoor? Nee.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.