Home

Nieuws 29 reacties

FvD wil landbouw ontzien bij PAS-oplossing, Kamer niet

De Tweede Kamer en het kabinet willen de agrarische sector niet ontzien bij het zoeken naar een oplossing voor de PAS-problematiek.

Dat blijkt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Fractievoorzitter Thierry Baudet diende tijdens het debat een motie in, waarin hij het kabinet vroeg om bij het oplossen van de stikstofkwestie de agrarische sector zoveel mogelijk ongemoeid te laten. Baudet sprak in zijn motie lovende woorden over de agrarische sector. “De Nederlandse agrarische sector behoort tot de meest innovatieve, diervriendelijke en milieuvriendelijke landbouw ter wereld”, aldus de politicus. “Talloze boeren in Nederland werken dag in, dag uit keihard om ons van kwalitatief hoogwaardig voedsel te voorzien, maar ze worden door plannen als het halveren van de veestapel in onzekerheid gestort”, vindt Baudet. Hij vindt dat de boeren juist alle steun verdienen.

De motie van FvD kwam vrij onverwacht. De landbouw was tijdens de bijdrages van Baudet in het debat niet eerder te sprake gekomen.

Weinig steun

Premier Mark Rutte ontraadde de motie. Hij wil niet garanderen dat de landbouw wordt ontzien bij het oplossen van de PAS-problemen. Eerder werd duidelijk dat coalitiepartijen, net als PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren een warme sanering van de veestapel zien als een oplossing voor de stikstofimpasse. Baudet kreeg bij de stemmingen dan ook weinig steun voor zijn motie. Alleen PVV steunde zijn voorstel.

Lees ook: VVD niet van plan natuur te schrappen

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Landbouw wordt niet ontzien bij de Stikstof problemen. Er is maar 1 groep die echt ontzien worden en dat zijn de Natura 2000 postzegeltjes, waar met goed fatsoen geen plaats voor dieren anders dan insecten zelfs vogels kunnen er hun vleugels nauwelijks uitslaan. Waarom niet de akkertjes omzetten in een groot natuurgebied op een plek waar het geen schade toebrengt aan de economie en samenleving? dan is er ook sprake van een Natuurreservaat waar heel veel soorten een plek kunnen vinden.

 • Die tweede Kamerleden van de VVD en het CDA ,die bij de vorige verkiezingen zich zo op de borst sloegen van ik sta voor de landbouw en uw stem is goed verzekerd bij ons kunnen ook beter in huis blijven de volgende keer.

 • Bertus Buizer

  Die extreem-rechtse populist Thierry Baudet roept maar wat, want heeft geen verstand van landbouw en klimaat. Trap er dus niet in, zou ik zeggen. Hij komt bovendien alleen op voor de landbouw als het hém uitkomt.

 • kleine boer

  Kan wel zijn bertus maar het wel de enige die precies het goeie punt heeft gezegd

 • Bertus Buizer

  @kleine boer, dat is dan ook wat populisten doen. Precies zeggen wat hun (potentiële) stemmers willen horen, maar dan zonder dat te kunnen overzien, laat staan waarmaken. Daarom: neem geen snoepjes van vreemden aan.

 • kleine boer

  bertus liever een snoepje van een vreemde als geen snoepje....

 • farmerbn

  Baudet heeft er geen bal verstand van. De andere politici ook niet. En veel wetenschappers laten hun persoonlijk mening te zwaar meetellen en hebben een dubbele agenda.

 • Bennie Stevelink

  Wat vindt Paul Cliteur er van?

 • BO(skabout)ER

  Altijd maar weer negatieve reacties op baudet. Net als tegen fortuyn; nou ik vind hem geweldig! Ik denk precies over het klimaat als hem, en ben het bijna altijd met hem eens. Mijn stem heeft ie! En ik vind het verwerpelijk dat hij door moraalridders in het populistische hoekje wordt gedreven; dit wil de hele linkse media ook al.

 • Bertus Buizer, wie is er nou blij met Rutte die alles verdraait,de ene leugen is er nog niet uit of de volgende komt al, alles met zijn dubbele agenda.

 • BO(skabout)ER

  En ik heb op radio 1 paul cliteur beluisterd; en zo’n rare man is dat niet. Hij vond vooral dierenwelzijn belangrijk. Dat willen wij boeren toch ook? Ik had veel liever strengere welzijn eisen als al die klimaatonzin. Ik durf mijn hand in het vuur te steken voor het welzijn van mijn dieren.

 • Alco

  Ik ben een echte natuurliefhebber en ben misschien daarom wel boer.
  Maar ik zie totaal geen achteruitgang in die natuur.
  Het is een fobie aan het worden bij die zogenaamde natuurfreaks.

 • Gat

  Rutte en steun aan isis, oeps vlug staatsgeheim van maken. Nee, die miljoenen waren goed besteed hoor.
  Die tijdelijke btw verhoging om uit de recessie te komen. Nou zo tijdelijk is ie niet.
  Nee, rutte heeft nederland uit de recessie geholpen bravo! Maar heel het mkb in de ellende! Bekijk winkelstraten.

 • 1455

  allemaal de koppe bij elkaar en alles plat gooien
  dan knappen ze wel op

 • jan hospers

  Jesse Klaver heeft met 5 mensen van Groen Links een pact gesmeed om de macht te grijpen en daar moet alles en iedereen voor wijken. Jesse Klaver is zijn echte naam niet hebben ze mij verteld .Die lag niet zo smeuig in de mond

 • Bennie Stevelink

  Ik heb geruchten gehoord dat Baudet zal spreken tijdens de demonstratie op 1 oktober. Als dat waar is zijn de organisatoren oliedom. Het gros van de boeren heeft niets met Baudet. Daarnaast ontstaat bij het publiek het beeld dat boeren collectief tot het rechts-populistische blok behoren.

  Het zou mij niet verbazen dat dit gerucht waar is, gezien het standpunt wat FvD in het begrotingsdebat heeft ingenomen. Het verklaart ook meteen wáárom hij dat standpunt innam.

 • kleine boer

  Bennie iemand zal toch moeten schoppen anders komt de bal niet verder en blijft ie op de middelstip

 • Bennie Stevelink

  Maar niet in eigen doel, @kleine boer!

 • bankivahoen

  Bennie ,ben blij met iedereen die nog iets positiefs te vertellen heeft voor onze sectoren ook als is hij niet van jou politieke kleur. De rest heeft er nl ook voor gezorgd dat we momenteel in deze onhoudbare situatie zijn beland. Dus hulde voor Baudet.

 • farmerbn

  Inderdaad oliedom om Baudet te laten spreken.

 • 306lsa

  Wat betekend het zo n motie ?

 • kleine boer

  Bennie dat maakt niks uit dat geeft ook roering !!!!

 • De VVD laten spreken heeft ook geen zin die misbruiken de boerenstem toch.

 • 306lsa

  We zitten in een soort spagaat ,want de ene keer is het dit de andere keer dat
  Het stikstof probleem ? Wie snapt het nog ?
  Wat maakt het eigenlijk uit als je 50%minder vee hebt voor de natuur?
  Als NL 50% minder vee heeft en buitenland die vult het op dan is er voor de natuur toch nooit geen winst te halen?
  En hoe zit het met de kringloop het komt gewoon weer terug in de kringloop (de stikstof)
  Stel er is minder vee moeten we dan weer meer kunstmest kopen voor de akkerbouw producten
  Het grootste probleem is tenminste dat geld voor mij ik snap de logica niet meer van heel veel partij en
  En die van de FVD wel (op dit punt)

 • veldzicht

  Je hebt veevoer ,dat bestaat uit gras,(snij)mais,ende rest van het veevoer is hoofdzakelijk bijproduct uit de menselijke voeding.Of die beesten het nu opvreten ,weg laat rotten of in een vergister stopt er komt altijd evenveel stikstof en ammoniak vrij wat even later weer door de planten wordt opgenomen.Hoog uit is er plaatselijk wat meer stikstof dan groeien de plantjes wat beter,wat is het probleem en moet daar voor het hele land plat.Fossiele uitstoot is het probleem,maar om dat aan te pakken raak je iedereen,dan maar die paar boeren zijn toch al het pispaaltje die kan je makkelijker pakken.

 • roy009

  Baudet is niet extreem rechts, Bertus Buizer. Altijd maar weer deze politici in de hoek zetten. Kijk eens naar de linkerkant die inbreken in stallen! Kan allemaal in dit land.

 • Professor P

  Ik raad elke stoppende boer aan om voor de overheid te gaan werken en uit de staatskas te leven. De overheid kun je niet verslaan, dus sluit je bij hun aan. Heel Nederland bestaat al bijna uit overheid en semi overheid. Met de negatieve rente in combinatie met een hoge staatsschuld, kunnen we met z'n allen rentenieren van de staatsschuld!

  (voor zolang dit duurt)

 • Professor P, niet iedereen heeft een D'66 gedachte.

 • koestal

  politici en ambtenaren hebben veel zekerheid

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.