Home

Nieuws 4 reacties

Deze koeien hebben last van de eikenprocessierups

Kwijlen en tongspelen, deze koeien hebben overduidelijk last van irritatie in hun bek. Bekijk de film.

Een veehouder in het oosten van het land had recent 2 koeien die zich niet erg lekker voelden. Ze stonden te speekselen, speelden met hun tong en waren duidelijk niet in orde. De verschijnselen bleken terug te voeren op de brandharen van de eikenprocessierups. Die hadden voor flink wat irritatie aan de slijmvliezen gezorgd.

Lees verder onder de film.

Film: Frederik van der Sluis van Gelre Dierenartsen.

Brandharen

Koeien kunnen de brandharen binnenkrijgen na het eten van gras of hooi waar ze op zitten. Irritatie na het eten van aangetast kuilvoer lijkt minder waarschijnlijk. Mogelijk dat de brandharen tijdens het conserveringsproces hun irriterende werking verliezen maar hier is nog geen onderzoek naar gedaan.

Lees ook: Harige rups hindert boer en vee

Bek spoelen met tuinslang

Koeien met geïrriteerde slijmvliezen, zoals op het filmpje, moeten goed gespoeld worden. Dat kan door eerst zelf handschoenen aan te doen en daarna de bek met een tuinslang uit te spoelen. Ook kan de dierenarts, indien de koe niet drachtig is, haar eventueel behandelen met corticosteroïden. Indien ze wel drachtig is, helpen pijnstillers.

Lees ook: Landelijk coördinatiepunt eikenprocessierups

Laatste reacties

 • el

  Arme koeien!

 • Bomendoktet

  Doordat iedereen voor begin juni de rupsen kon bestrijden ook met een brander dus voordat deze rupsen brandharen kregen hadden we dit probleem een heel stuk kunnen indammen. Maar ook de gemeente Nuenen of andere instellingen ondernamen niets omdat ze dachten het loopt niet met zo'n vaart bijv. Gebeld voor de maand juni maar er Werd niets gedaan terwijl die na melding binnen 3 dagen moeten reageren!!! Deze gemeente deed niets waardoor ik zoveel mogelijk de eiken langs mijn bedrijf de rupsen heb verbrand. Nu komt volgende rups alleen die leeft van dennenbomen dus nu boswandeling in deze bossen wordt ook een zeer groot probleem!! Deze rupsen 5 jaar geleden bezig gezien in zuid europa en vorigjaar was deze al in noord Frankrijk gezien en dit jaar al in NL in kleine aantallen. Men moet wakker worden... Voedsel wordt hierdoor duurder en de gevolgen van dien....

 • wullum

  Zoveel mogelijk eikenbomen omzagen

 • n.noorland@hetnet.nl

  2018 enorm veel nesten. Met brander nesten verwijderd waar we bij konden komen .lange lans met onkruid brander.
  2019 maart hebben we 10 nestkasten geplaatst voor koolmezen.
  Nu geen rupsen meer. Top koolmees
  Bewerken

Of registreer je om te kunnen reageren.