Home

Nieuws 22 reacties

LTO: terechte aandacht voor lage prijs

De aandacht van landbouwminister Schouten voor de te lage voedselprijs is terecht, volgens LTO-voorzitter Marc Calon.

“Maar met een oproep om meer te betalen in de supermarkt zijn we er nog niet. Ik verwacht daarom dat de overheid bij elke nieuwe wet of regel toetst of het in de praktijk is rond te rekenen.”

Marc Calon van LTO Nederland - Foto: ANP
Marc Calon van LTO Nederland - Foto: ANP

Dat stelt LTO Nederland in haar reactie op de uitgewerkte kringloopvisie van minister Schouten. LTO spreekt van een goede stap richting kringlooplandbouw, maar vraagt daarbij wel om economische onderbouwing, ruimte voor innovatieve ondernemers en de positie van Nederland in de EU.

Klimaat en biodiversiteit net als kringlooplandbouw zorg voor boer

Uit het realisatieplan blijkt dat de overheid vooral bestaande middelen inzet en een echt investeringsplan ontbreekt, stelt LTO vast. De belangenbehartiger pleit daarnaast voor minimaal 10.000 hectare experimenteerruimte per provincie, waar boeren en tuinders ervaring op kunnen doen en kunnen investeren in nieuwe technieken en methoden.

In EU-verband is de agrarische sector gebaat bij open grenzen en gedegen Europees landbouwbeleid. LTO vindt het ‘zorgelijk’ dat het budget van het GLB kleiner wordt, terwijl de verwachtingen steeds hoger worden. Naast kringlooplandbouw worden ook klimaat en biodiversiteit via het landbouwbeleid op de inkomensondersteuning van boeren afgewenteld.

Herverdeling EU-gelden punt van kritiek

Melkveehoudersvakbond NMV heeft de visie van Schouten op hoofdlijnen gelezen. Voorzitter Harm Wiegersma is over de grote lijn positief. “Aandacht voor de bodem vinden wij sowieso een goed onderdeel. Net als het betrekken van andere ministeries, als dat ook betekent dat ze bijdragen aan een beter verdienmodel.” Kritisch is Wiegersma, net als LTO, op de voorgestelde herverdeling van geld via het EU-landbouwbeleid. Extensiveren rond Natura 2000-gebieden biedt mogelijkheden, volgens Wiegersma, maar het ‘moet geen verkapte oplossing worden voor het mislukte PAS-beleid.”

Laatste reacties

 • farmer135

  Nederlandse agrariërs zijn afhankelijk van de export en dus de wereldmarkt. Hogere prijzen in Nederland alleen zal niet echt helpen, terwijl wel hogere eisen gesteld worden aan boeren hier in dit land.

 • niet

  Laat je niets wijs maken!! Begin van het einde. De subsidies zijn gewoon om ons tam te houden en we trappen er steeds maar weer in. Zie het nu ook met onderzaai van groenbemester bij mais. Mensen die weinig of niets met toeslagen hebben/krijgen doen helemaal niets. Wij als veehouders zijn wel weer zo gek!!!

 • Marcel v

  De erkenning dat boeren te weinig krijgen voor hun producten is stap 1 . Maar hoe de minister een betere prijs wil realiseren in een land dat het goedkoopste voedsel importeert en hoogwaardig (strenge eisen) voedsel exporteert omdat er hier geen markt voor is word een moeilijke vervolgstap. ook heeft Nederland verplichtingen naar de rest van de EU mbt open grenzen dus op nationaal niveau zoiets aanpakken is niet gemakkelijk....

 • HeinCarien

  Afdeling inkoop van de supers lachen zich de ballen uit hun broek. Een minister die ons gaat vertellen dat we meer moeten betalen? Hahahahaaaa

 • koestal

  Aan Calon heb ik geen boodschap.Boeren veroordelen.

 • kanaal

  afdwingen anders komt er niks bij.

 • De hele sector ligt op zijn gat. We gaan het hier niet redden als het zo doorgaat.

 • gjh

  die Calon kan enorm uit zijn nek lullen dit had LTO al veel langer op tafel hebben moeten leggen. Het gaat toch tenslotte dat de producent ook wat verdiend en niet alleen de handel. Ik wist niet dat hij nog leefde je hoort bijna niets meer van die Calon gewoon een vent van niets

 • kleine boer

  gjh helemaal met je eens.

 • Bennie Stevelink

  @gjh en @kleine boer, wat moet er volgens jullie gebeuren?

 • Maas1

  Niemand is gebaad bij lage prijzen voor de boer,diegene die wel die mening zijn toegedaan daarvan zal het een venijn van een boemerang blijken te zijn!

 • farmerbn

  De sigaren en de textiel zijn Nederland uit. De landbouw volgt.

 • Maas1

  De minister heeft wel een visie dat moet je haar wel na geven.  <>

 • kleine boer

  bennie wat schrijft GJH? Daar gaat de reactie over.

 • pinkeltje

  Begreep gisteravond bij Pauw dat het in principe de bedoeling is dat we stoppen met productie voor export? Meneer Klaver is daar wat duidelijker over dan mevrouw Schouten. Maar stopt dan ook de import van uien uit Nieuw Zeeland of aardappelen uit Malta? En is het dan ook klaar met druiven uit Zuid Afrika in de winkel? Dat met die betere prijzen voor de boeren is een prachtige vondst om het grote publiek achter je te krijgen. Wie is er nou op tegen dat boeren fatsoenlijk betaald krijgen? Maar dat dat beter wordt door het in de supermarkt wat duurder te verkopen daar komt natuurlijk niks van terecht. We leven in een internationale wereld en Nederland, met meneer Rutte voorop toetert altijd graag dat we zo afhankelijk zijn van de wereldhandel. En dat zijn we ook. Dan wil ik wel eens zien hoe ze het gaan regelen dat de Nederlandse boer beter betaald gaat krijgen dan de collega in de landen om ons heen.

 • Ik wil wel eens een overzicht zien:
  Wat verdiende de burger in 1969, in 1994 en in 2019. En hoe werd dat geld besteed. Hoeveel % van het gezinsinkomen was er voor de voedsel, de huisvesting, vervoer, kleding, vakantie. Nog mooier als dit per 10 jaar zou zijn. Meteen een indruk geven wat de boeren toen voor de eieren, de melk, het vlees en de akkerbouwproducten beurden.
  Staat dit alles duidelijk op rij, dan pas kun je conclusies trekken over de kosten van ons voedselpakket.

 • pinkeltje

  Daar had de minister gisteravond duidelijke cijfers over. Inmiddels het percentage dat aan voedsel wordt besteed beduidend lager dan jaren geleden. Ga het aan de stemgerechtigden maar uitleggen dat we dat gaan keren! Dus minder uitgeven aan al die andere dingen die we toch ook belangrijk vinden: gezondheidszorg, energie, een woning die aan "de normen" voldoet , goed onderwijs voor de kinderen. Oh ja, er moet ook meer blauw op straat, meer defensie, meer natuurgebied, meer zwangerschapsverlof, meer geld voor kansarmen in onze samenleving, beter pensioen en lagere lasten! Succes!

 • Rub

  betere of hogere prijzen voor voedsel ga je niet redden als driekwart van onze productie de grens over gaat dan moet je concurreren tegen de wereldmarkt. Voor een kwart van onze producten kan je max een hogere prijs vragen mits de consument het ook wil betalen.

  de minister zou op moeten komen voor haar sector die ze vertegenwoordigd maar ze is continu aan het schipperen tussen de "groenen" en de sector.

  Gunnen wij zelf het nog wel de volgende generatie om boer te worden? Ik zou mijn kinderen het op dit moment niet advisereren. Aan alle kanten kan je het met minder werken makkelijker verdienen. En dat zonder beerput over je heen dagelijks.

 • Alco

  @Rub. Je vat het.
  Maar zo tuinen er velen in met het gevolg dat de veestapel krimpt.
  Dat dit niets doet op het milieu en dat we daarmee onze economie bezoedelen staat men niet bij stil.
  Men denkt namelijk dat men ook sociaal kan wezen door steeds meer te lenen.
  Totdat de bom valt en we aangemerkt worden voor ontwikkelings hulp.

 • Agrarische sector gaat gewoon verdwijnen in nederland dat ga je niet keren .Er zijn wel meer beroepen verdwenen in het verleden

 • koestal

  De consument klaagt al steen en been door de net verhoogde BTW op consumptieartikelen;een betere prijs voor de boer zit er niet,ook de supermarkten zullen hier niet aan meewerken

 • Maas1

  @20:58
  Terrecht jou opmerking zo is het de kaarten zijn geschut. Nederland kan onder de kap.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.