Home

Nieuws 16 reacties

NVWA ontkent plannen ruiming varkensbedrijf Boxtel

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een ruiming van het gisteren door actievoerders bezette varkensbedrijf in Boxtel niet aan de orde.

Ook geruchten als zou het bedrijf een 24-uurs blokkade zijn opgelegd door de autoriteit wordt door de NVWA-woordvoerder tegengesproken. “We zijn op dit moment in gesprek met de veehouder in Boxtel en zijn dierenarts over het treffen van maatregelen om mogelijke risico’s van insleep/uitsleep van dierziekten te beperken,” aldus de woordvoerder.

Geen dieren af- of aanvoeren

In de loop van de middag verwacht de autoriteit dat er meer duidelijkheid komt over eventueel te nemen stappen. Weliswaar is er geen blokkademaatregel aan het bedrijf opgelegd, maar wel is in onderling overleg tussen veehouder, dierenarts en NVWA besloten tot er duidelijkheid is over de gezondheidssituatie van de varkens geen dieren van het bedrijf af of aan te voeren.

Wat betreft ruimingen is het beleid van de NVWA dat dat alleen gebeurt als er een besmettelijke dierziekte op een bedrijf wordt geconstateerd, aldus de woordvoerder.

Lees alle berichten van Boerderij over het varkensbedrijf in Boxtel

Laatste reacties

 • porky power

  Goed bezig hoor eerst wachten dat er varkenspest is voor dat je gaat ruimen bijzonder slim

 • Alco

  Als een boer zich niet houdt aan de ontsmetting procedures, treft de NVWA maatregelen.

 • boerkebrabant

  indien niet word geruimd, morgen met de hele sector en erfbetreders actie gaan voeren, net zo lang vol houden tot er wel geruimd worden, beter nu een stal als over een maand een hele provincie. ik mag aan nemen dat de pov deze actie dan gaat regiseren

 • Vhouder

  word die boer nog gekort want ruim honderd bezoekers hebben zijn bezoekersregister niet getekent

 • bpm

  die laatste alinea, wat een onzin; hoeveel dieren zijn er ooit PREVENTIEF geruimd??

 • farmerbn

  Als zelfs de NVWA stelt dat er grote gezondheidsrisiko's ontstaan zijn door die lieden dan heeft het openbaar ministerie meteen een stevig argument om die lieden flinke straffen te geven. Hopelijk is er niks aan de hand maar even die dieren apart houden is aan te raden. De schade die die boer hiermee oploopt kan meteen verhaald worden op die slechteriken.

 • agratax.1

  Indien ruimen de enige optie is. Wie betaalt dan de schade? Van de vegan "kikkers" zijn geen veren te plukken vrees ik. Hoeveel actievoerders zijn geregistreerd door en gehoord door het O.M. en hoeveel zijn hem gepeerd toen de ME te dichtbij kwam? De schade dus wl voor de boer en de sector zijn c.q. overheid (deze is niet scheutig en zeker na de laatste verkiezingen is het op spitsroeden lopen voor de regering).

 • boerkebrabant

  dit betalen we uit het potje diergezondheidsfons, incl de inkomsten derving. we gaan dit natuurlijk op de indringers proberen te verhalen, maar dat zal wel niet veel worden,
  we kunnen nu beter een miljoen uit geven, als straks naast het vele dierenleed een miljard

 • mts_kuijpers

  Je kunt er donder opzeggen dat het grote gros van de activisten, student of uitkeringtrekker is. Bij deze kun je niets halen, een eventuele schade (ook de kosten van de politie inzet) zal op het bordje van de boer en belastingbetaler terecht komen.

 • wmeulemanjr1

  Vreemd dat de NVWA vrij laconiek is in de reacties, normaal maken ze direct van een mug een olifant..

 • drikhend

  Nu weten ze hoe het moet . Nu is afwachten de volgende keer is het raak . En de sector is dan met handen en voeten gebonden . laat ze naar China gaan en daar bij de ruimingen hun onvrede uiten .

 • Niet-boertje-Lucia

  Helaas heeft de media alles zo gedraaid dat nu de activisten de boosdoeners zijn. Wat zij probeerden te doen, namelijk de manier waarop er met varkens wordt omgegaan in deze sector aan het publiek laten zien, wordt compleet voorbijgegaan. En dat terwijl er ook naar mijn idee een hoop mis is met het dierenwelzijn. Ik snap dat een boerderij bezetten niet de manier is, maar ik snap hun frustratie wel. Deze mensen willen graag dat er iets veranderd, maar worden al jarenlang niet gehoord. Ik ben oprecht geïnteresseerd in jullie mening wat betreft dierenwelzijn. Want ik neem het eigenlijk in al mijn reacties ook op voor de boeren, omdat ik er van uit ga dat boeren diep in hun hart ook graag hun varkens een beter leven geven, maar het geld er gewoonweg niet is. Ik vind dat de prijs op vlees omhoog moet, zodat dieren een beter leven kunnen hebben. Maar is dat eigenlijk wel wat jullie willen? Of vinden jullie de manier waarop tegenwoordig met varkens wordt omgegaan wel prima?

 • hylkema.l

  Intussen Lucia, zit het bedrijf de komende 3 weken op slot.

 • kleine boer

  Lucia ben je wel eens in een varkensstal geweest ? Zou zeggen ga er eens kijken op een opendag of zicht stal

 • drikhend

  Beste Niet boerje- Lucia . De mannier van brengen was dus danig dat als overval met bezetting overkwam . Hun beschuldiging van dieren mishandeling en slecht klimaat in de stal . komt ook niet geloofwaardig over . Als je ziet hoe men met lachend gezicht bij de onwel geworden persoon zit dan gaan mensen dit ook in twijfel trekken . Bij dieren en mensen zijn altijd zieken . Dus op zo een groot bedrijf zijn ook wel af en toe enkele dieren ziek of wat zwakker . Dat wil niet zeggen dat ze niet verzorgd worden . Boeren produceren met de regels die er zijn Uitleg zou te lang duren maar deze zijn bekent . Hierop zien diverse instanties toe . Die ook vrij regelmatig de stal betreden . Nederland is in dierwelzijn koploper in de wereld . Wat ook betend hogere kost prijs . En u geeft al aan dat er meer betaald moet worden om de boer nog meer mogelijkheden te geven om lat nog hoger te leggen . Maar als supermarkten en consumenten naar goedkoop kijken . Dan zal China de markt over enkele jaren over nemen . Na de Avp . waar bij ruimen varkens 3 m dik levend op elkaar begraven worden . Zal daar enorm uitgebreid worden met varkensflats . En zij hier de boeren uit de markt prijzen met varkens die nog nooit daglicht gezien hebben . Aan de consument de keus .

 • drikhend

  Beste hylkema.l Ik denk dat Lucia het op slot zitten niet snapt En Beste Kleine boer geeft het al aan dat ze waarschijnlijk nog nooit in varkenstal of bedrijf is geweest . Misschien nog wel nooit geen varken gezien . Maar je moet Lucia nageven dat ze wel snapt dat de boer onderbetaald wordt en betere prijs nodig is om zo verder te gaan en nog meer te kunnen doen .

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.