Home

Nieuws 17 reacties

Geen extra maatregelen dierenextremisme

Landbouwminister Carola Schouten vindt het uiten van (doods)bedreigingen volstrekt ontoelaatbaar en veroordeelt ze ten zeerste, maar het kabinet komt niet met extra maatregelen.

Schouten is op de hoogte dat konijnenhouders en varkenshouders met doodsbedreigingen te maken hebben. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van VVD-Kamerleden Helma Lodders en Antoinette Laan. Schouten schrijft, mede namens minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, dat de overheid geen cijfers heeft van het aantal aangiften tegen dierenactivisten.

“Bij elke bedreiging is het van belang dat aangifte wordt gedaan. Aangiftes bij de politie worden daar waar nodig bekeken met het oog op de aanpak van extremisme en de benodigde urgentie die daarbij hoort”, schrijft Schouten. Het lokaal gezag, burgemeester en Hoofdofficier van Justitie, is verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van burgers.

Aangifte van bedreiging of vernieling wordt serieus genomen

De AIVD, politie en NCTV houden het dreigingsbeeld van dierenrechtenextremisten in de gaten. Cijfers van het aantal aangiften van bedreiging of inbraak op veehouderijbedrijven heeft de overheid echter niet, omdat deze niet apart geregistreerd worden. Dat geldt ook voor gerechtelijke uitspraken hierover, waardoor ook hier geen cijfers over bekend zijn.

Schouten en Grapperhaus zeggen de zorgen bij veehouders over dierenrechtenextremisme serieus te nemen, maar herkennen het gevoel van dierenhouders dat politie en justitie maar in beperkte mate optreden tegen dierenactivisten niet. “Als aangifte wordt gedaan van bedreiging of vernieling nemen de politie en het gezag dit serieus. Als de dreiging te groot wordt, maken het bevoegd gezag en de politie afspraken over eventuele beveiligingsmaatregelen”, aldus Schouten en Grapperhaus.

‘Betroffen boeren worden niet geholpen’

Lodders is niet tevreden met de antwoorden. “De boeren om wie het gaat, staan nog steeds met lege handen, ondanks de woorden van de minister.” Ze vindt dat de minister moet laten zien dat ze het echt serieus neemt en alles op alles zet om er iets aan te doen. Een gesprekstafel met boeren en activisten, zoals de minister recent aankondigde, is goed, maar dat helpt de boeren om wie het gaat niet, zegt Lodders.

Laatste reacties

 • farmer135

  Gesprekstafel ? Deze activisten zijn niet voor rede vatbaar.

 • info36

  Wederom slap optreden van deze minister. Tolereert alles wat tegen boeren is.

 • veehouders

  Ze moeten eerst maar eens optreden tegen Ouwehand. Die stimuleert het geweld tegen boeren.

 • gjh

  wederom een waardeloze reactie van deze boeren dochter

 • deB.


  Wat een slap meisje is het toch!!!

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  Mocht dit met andere groeperingen gebeuren in Nederland, dan werd er wel opgetreden, ik vind dit zo langzamerhand een vorm van discriminatie, gewoon eerlijke hardwerkende burgers die worden bedreigt door extremisten, dat mag toch niet, deze mensen vernielen doelbewust andermans zijn spullen en er wordt niets tegen gedaan want dat er zal worden opgetreden door de politie hebben wij vaker gehoord in Nederland. De groeperingen die dit doen worden via een zijweg ook nog door de boer betaald via de belastingen, het is te gek voor woorden dat één van de oudste beroepen op deze manier worden behandeld in Nederland, deze mensen/groeperingen zijn groot geworden in weelde, als het kapot is kopen wij nieuw en honger hebben ze niet gekend en de dieren zijn allemaal lieve Bambi/sprookjes figuren die geknuffeld moeten worden, de dier moet gelijk worden aan de mens, idealisten in plaats van realisten want een dier is niet gelijk aan de mens anders hadden wij wel met elkaar kunnen praten. Ledigheid is des duvels oorkussen en dan krijg je vreemde dingen als er geen zinnige invulling meer wordt gezocht, wel demonstreren als er dieren worden mishandeld, maar hun oma en opa mogen creperen in het bejaarden tehuis want daar hebben ze geen zin in of tijd voor want er moet paard gereden worden in de vrije tijd of met de honden op stap enz. enz. , beesten zijn belangrijker dan de mens

 • oeleboele

  minister Schouten: doe nu es echt wat u denkt te moeten doen en niet om de andere ministers te paaien, of om leuk gevonden te worden!!

  Kom op voor de boeren, en laat het recht zegevieren!!! bedreigingen, inbraak,privacy schending. Het staat allemaal in het wetboek, dat dit miet mag!!! KLAAR!!!
  dus aanpakken die zooi!!!

 • niet

  Heel raar dat dit zo mag!!! Je voelt gewoon dat ze het goed vinden dat de boeren bedreigt worden. Nederland is ziek en kapot!!!

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Hilhorst100

  En al die extremisten en andere antiboer groeperingen worden betaald uit goededoelenloterijen. Ook alle klimaatpredikers en onheilsdeskundigen worden uit de schatkist betaald om de burger op het verkeerde been te zetten

 • Gerard Groot Koerkamp

  Wij mogen ons eigendomsrecht beschermen.Als de overheid het niet doet zullen we het zelf moeten doen.

 • massan

  Krijgen deze actiegroepen ook subsidie van de overheid? Ik vind dat deze subsidies moet worden ingetrokken wanneer deze groeperingen de wet gaan overtreden. Je gaat toch geen criminelen subsidiëren.

 • velskamp

  Bij ons lopen s nachts de lieve herdertjes gewoon buiten .
  Mogen zulke gasten op eigen verantwoording kennis mee maken .

 • boerkebrabant

  ik heb bij ons in de stal snachts ook een viervoeter lopen, ik hoop echt dat het volgende bedrijf waar gefilmpt word het onze is, ik weet zeker dat dat filmpje niet online komt

 • roger110

  Nertsenhouders zijn al 20 jaar op deze wijze bedreigt door deze veganistische sekte. Daar is in al die jaren geen enkele aandacht aan besteed, het werd enkel als burgerlijke ongehoorzaamheid gezien van deze terroristen, ze worden door de eigen achterban als vrijwilligers gezien !

 • agratax.1

  @velskamp. je herdertjes zijn hopelijk goed getraind en hebben na het avondmaal nog trek in een lekker vers stukje vega vlees. Als blijkt dat de activisten je herders te slim af zijn dan is er nog een hondenras zonder staart en oren maar met een bek als een sloopschaar. In hun thuis land worden ze gebruikt als schaapherders om wolven en ander gespuis op afstand te houden.

 • agratax.1

  De boer valt onder het hoofdstuk "Kleine Zelfstandige" ook wel ZZP en die zijn door onze regering / wet vogelvrij verklaart en hebben alleen maar de plicht om te werken en belasting te betalen. Vooral dit laatste lukt aardig omdat de overheid de nodige belastingen heeft ontwikkeld die Inkomens onafhankelijk zijn. Noemen we heffingen, accijns en daarover dan belasting zgn. BTW. Noemden we deze gelden Belasting dan kon er geen BTW over berekend worden, belasting op belasting wordt niet gedaan (verboden?). Zie hier hoe slecht het ook gaat binnen de landbouw zij betalen de nodige belasting en leveren via hun product heel veel toegevoegde waarde buiten het boerenerf.

 • Maas1

  Deze rand figuren want dat zijn het lopen ook de hele dag de supermarkten af te struinen en deze onder druk te zetten wat er wel en niet in zou mogen liggen.Als ze dan aan gesproken worden dat de batterij eieren uit de Oekraïne komen,is hun antwoord daar kunnen wij niets aan doen! Het kwalijke is is dat de consument geen keus meer heeft.Dit is een vorm van intimidatie en een vorm van verkapte afpersing in een vorm van onder druk zetten van.Het lijken wel maffiose praktijken. Door deze steeds een podium te geven wordt het sluipende ongewenst gedrag verheven tot.Geef ze geen podium,podium dood maken zei onlangs een directeur van.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.