Home

Nieuws 19 reactieslaatste update:18 nov 2019

Meer nitraat in water derogatiebedrijven door droogte

Door de droogte in de afgelopen jaren is het nitraatgehalte onder derogatiebedrijven gestegen.

Het nitraatgehalte in het grondwater van derogatiebedrijven is vooral in de lössregio gestegen in 2018. Dat is in minder mate ook het geval in delen van de zandregio’s. In de winter van 2018-’19 is ook in de regio’s met klei en veen de nitraatconcentratie toegenomen. De extreme droogte in de afgelopen jaren is een belangrijke oorzaak. Dat schrijft minister Schouten van LNV aan de Tweede Kamer. Ze baseert zich op een updaterapport over de trends in nitraatconcentratie op derogatiebedrijven.

Meer nitraat

De droogte heeft op verschillende manieren invloed op het nitraat in grondwater gehad:

 • Lagere grondwaterstanden zorgen ervoor dat er minder afbraak van nitraat is (minder denitrificatie), er spoelt dan meer nitraat uit naar het grondwater;
 • Een gewas dat door droogte slechter groeit, neemt minder voedingsstoffen op. Die blijven achter in de wortelzone met meer risico op uitspoeling;
 • Minder aanvulling van grondwater door sterkere verdamping, hogere concentratie van nitraat in het water dat wel uitspoelt;
 • Waterinlaat in laaggelegen gebieden kan tot gevolg hebben dat water met hogere concentraties in een gebied komt.

Niet overal onder norm

Vanaf 2014 lagen in alle regio’s de gemiddelde nitraatconcentraties op derogatiebedrijven onder de norm van 50 milligram per liter. Op basis van voorlopige cijfers geeft het rapport voor Löss een waarde die gemiddeld uitkomt boven de normwaarde in 2018. Voor klei en veen blijft de waarde onder de norm van 50 milligram per liter, ook in 2019. Voor Zandgrond en Löss zijn de benodigde gegevens voor 2019 nog niet beschikbaar.

Voorlopige cijfers

De minister benadrukt dat het gaat om voorlopige cijfers en dat er ‘oog moet zijn voor de extreme omstandigheden’. Dergelijke omstandigheden ‘zijn boeren natuurlijk niet aan te rekenen’, geeft Schouten verderop in de brief aan.

Nederland is in onderhandeling met de Europese Commissie over verlenging van de Nederlandse derogatie. Daarbij speelt, naast de gegevens over derogatiebedrijven, ook de aanpak van mestfraude een rol.

Laatste reacties

 • RonaldB

 • René de jong

  Misschien beetje logisch ??
  Als je een bak met grond/water de hele zomer buiten zet en je meet de concentratie na een droge periode ....
  Wat zou de concentratie dan zijn hoger of lager.
  gaat het weer regenen wat gebeurt er dan...... jep daalt de concentratie
  Meet je dit nu onder een natuurgebied wat gebeurt er dan ?? >> zelfde
  Water verdampt en de stoffen die er in zitten niet dus concentratie hoger.
  #hogerewiskunde
  of
  #GBV
  vr gr René

 • john***

  Denk dat t ook wel met de gewasbalans is op te maken. Met evenveel bemesting minder geoogst terwijl in een jaat met goede omstandigheden de grond meer kan hebben en de mineralen ook weer geoogst worden verdwijnt het overschot in een droog jaar naar het grondwater en via de lucht naar e en natuurgebied.

  Wordt het niet tijd om de harde normen aan de kant te schuiven en bedrijven die investeren in mestopslag de ruimte te geven om in een groeizaam jaar meer te bemesten om in een matig jaar de rem er op te houden? Goed voor grondwater en luchtkwaliteit.

 • Tinus1

  @john hoe kun je weten wat voor een weer het wordt volgend seizoen? ? Ik heb die gave in ieder geval niet. Daarbij moet er bodemvoorraad zijn. De bodem is gelukkig nog geen substraat.

 • deB.


  Ja dus..... volgend jaar is het weer anders!!

  Hier hebben we met z'n allen niets aan

 • Zuperboer

  Al met al kunnen we vaststellen dat deze bedrijven hun zaken goed op orde hebben. Als je zelfs in extreme jaren als 2018 en 2019 zo scherp om en nabij de norm blijft dan heb je te maken met een sector die het in de vingers heeft. Ik zou zeggen Carola je mag aanschuiven bij Merel Westrik om Nederland het goede nieuws te vertellen. Dat wil je toch zo graag in de spotlights om over de boeren te roddelen.

 • Attie

  Praat wel eens met die mannen, ook in onze Veluwse polder lage concentraties nitraat..!!
  Samen met lagere fosfaat klassen een aanmoediging om meer te bemesten ipv kunstmest
  Gr kringloopboer

 • Bennie Stevelink

  “ • Lagere grondwaterstanden zorgen ervoor dat er zogenoemde denitrificatie is, er spoelt dan meer nitraat uit naar het grondwater;”

  Klopt dit wel Wim Esselink? Denitrificatie is toch een omzetting van NO3 naar O2 en N2. Dit gebeurd onder zuurstofarme omstandigheden, dus vooral op water verzadigde en dichtgeslagen grond in combinatie met gemakkelijk afbreekbare organische stof.
  Wordt in het artikel misschien “nitrificatie” bedoeld, dus zonder “de” ervoor?

 • kanaal

  opheffen die derogatie kunnen de fosfaatrechten ook weg en de rekening naar lto en rvo.

 • Alco

  Het is een moment opname:
  Juist door tekorten in afgelopen jaren wordt humus "opgevreten", waardoor dus bij droogte eerder uitspoeling is.

 • wmeulemanjr1

  Ze willen gewoon af van de derogatie

 • Attie

  Een minister die de kringloop gedachte nastreeft is zeker voor derogatie, hooguit dat vingertje van de minister geeft ergernis. Maar vooruit we zijn wel wat gewend toch?

 • j.verstraten1

  Je kunt dat 'derogatie' wel weglaten. Het zal op niet- derogatie bedrijven niet anders zijn of zelfs slechter.

 • cor vroege

  Drijfmest en kunstmest gift staan stil tydens droogte periode ,bij dalend grondwater zal altijd een hogere concentratie van elementen zijn,bij stijging van grondwater zal cocentratie afnemen,GAAN ZE NOU WEER ERGENS EEN PROBLEEM VAN MAKEN?? WAT EEN JANKBEKKEN.

 • Pippo de Clown

  Niets zeggend nieuws.

 • Kringloopboer

  Weer een tegenvaller voor de minister .
  Doet verlenging derogatie geen goed .
  Gr kringloopboer

 • vanpuffelen

  Beste redactie

  Laat die kringloop boer zijn b.k eens houden. Man man. Woont in t zelfde dorp als Bennie zeker

 • Koos

  Bennie heeft helemaal gelijk. Denitrificatie is omzetting van NO 3, nitraat naar N2, stikstof gas en dat gebeurt onder zuurstof arme omstandigheden. Dus niet bij een lage grondwaterstand. Hebben we vroeger op school toch allemaal geleerd?

 • Wim Esselink

  Beste Bennie en Koos,
  Dank voor de aanvulling over denitrificatie. Die regel klopte niet omdat het woord 'minder' was weggevallen. Is inmiddels aangepast met verwijzing naar info over denitrificatie.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.