Home

Nieuws 13 reactieslaatste update:26 nov 2019

Collectief praat door met LNV over stikstofplan

Het Landbouw Collectief en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit praten verder over de mogelijkheden de stikstofemissie te verminderen door ander veevoer, meer beweiden en het aanlengen van mest met water.

Dat is de uitkomst van het overleg dat het voltallige collectief maandag had met minister Carola Schouten. Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force zei na afloop dat het een ‘hoopgevend gesprek’ was.

Volgens Van Maanen was het duidelijk dat het ministerie moest wennen aan het feit dat er een gesloten collectief aan de overkant van de tafel zat.

Schouten ziet perspectief

Het gesprek was aftastend en verkennend, ook om te zien of er ruimte is voor verdere gesprekken. Dat er al deze week verder wordt gesproken op specifieke onderdelen van het plan van het Landbouw Collectief, geeft aan dat ook landbouwminister Schouten perspectief ziet in het vorige week gepresenteerde plan.

De minister gaf echter ook aan dat niet alle wensen van het collectief kunnen worden verwezenlijkt. “Ik zeg ook, als we wat van de boeren vragen, dan moeten we dat ook mogelijk maken”, aldus Schouten, die onder andere benadrukte aan jonge boeren perspectief te willen bieden.

Minister kan niet shoppen

Van Maanen zei dat de minister niet bij het kruisje wilde tekenen. “Maar ze zou ook geen goed koopman zijn als ze direct zou zeggen: dit gaan we doen.” LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij Wil Meulenbroeks gaf aan dat de minister niet kan shoppen in het plan. “Dan gaan de boeren zo weer de straat op, want we staan echt met de rug tegen de muur.”

Meulenbroeks zegt dat de komende besprekingen weliswaar zijn toegespitst op meer beweiden, voermaatregelen en aanlengen van mest met water, maar dat het totale plan nooit uit het oog wordt verloren. “Hiermee kunnen we stikstofwinst boeken zonder dat we aan de vergunningen komen. We gaan onze ideeën verder uitleggen en kijken hoe we die in de praktijk toepasbaar kunnen maken.”

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Ik denk dat Landbouw met deze "aanvallende" benadering meer succes oogst dan met de oude methode van "Verdedigen" en de Haagse voorstellen afzwakken. Deze manier is vele malen constructiever dan ooit.

 • john***

  Lto wilde nog wel eens een sector offeren en volgens mij waren ze daar bij lnv gewend aan geraakt.

 • koestal

  praten,praten en nog eens praten,liever geen LTO er bij,die geven de belangen van de boer zo weg,ze zijn altijd lief voor de minister.

 • tinusje

  ik zie dat meulenbroeks hardere lijn kiest dan v Maanen....bevreemd mij

 • René de jong

  "Wil Meulenbroeks gaf aan dat de minister niet kan shoppen in het plan. “Dan gaan de boeren zo weer de straat op"
  Wat hebben we nu, is LTO Wil plots een harde onderhandelaar geworden....??
  Nooit te oud om te leren ....
  Maar prachtig dat dit op deze manier plaats vindt !! super

  vr gr René

 • Alco

  Zal het al ingedaald zijn bij de minister dat als wij emissie armer produceren, dit doen VOOR de andere sectoren.

 • Sjefo

  Koestal, jij snapt het niet helemaal, aan jou de vraag : wat is de definitie van een “gesloten collectief “

 • farmerbn

  Voor dat je het weet pakt een professionele onderhandelaar van het ministerie deze goedbedoelde boeren volledig in. Het is dus zaak dat de boeren meteen aangeven dat ze bij een eventueel akkoord eerst teruggaan naar de boeren voor een definitief groen licht. Hierbij koop je tijd én zet je de tegenstander onder druk. Doen vakbonden ook altijd en dat is niet voor niets.

 • Henk.visscher

  als er water bij de wijn moet worden gedaan, dan is dat inderdaad wel slim farmerbn

 • tinusje

  ammoniak ruimte winnen vrijwillig en die verleasen aan partijen buiten de sector vind ik formidabel plan...dan paar dieren minder en wat langer op vakantie van de leaseopbrengsten....toppi

 • Henk.visscher

  Met dat verleasen gaat de overheid nooit akkoord, stel dat de prijzen voor melk en vlees enz. flink omhoog gaan en de boeren willen de ruimte weer zelf gaan gebruiken.

 • Kringloopboer

  Dan stijgt de prijs
  Gr kringloopboer

 • Maas1

  @21.48👍MAAAR dan moet er wel een borging ingebouwd worden in meldingen milieuvergunningen en NBW- vergunningen dat je niet achteraf op generlei wijze de rechten van NH3 ,C02 en dier en fosfaatrechten alsnog kwijt kunt raken, of wat dan ook.Vergund blijft vergund.
  (C02 en methaan van dier en mens is green house dat is wat anders en werkt anders als fossiel )

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.