Home

Nieuws 13 reacties

Boeren praten door met Schouten over stikstof

Boerenorganisatie LTO blijft praten met minister Carola Schouten (Landbouw) over de stikstofproblematiek.

De belangenbehartiger had Schouten een ultimatum gesteld. De deadline was 1 november.

Voorzitter Marc Calon had aangegeven dat hij waardering van de minister wil zien voor het werk van de sector. Omdat Schouten LTO graag wil blijven betrekken bij de gesprekken, grijpt de organisatie ‘alle mogelijkheden aan om binnen de wettelijke en democratische kaders een oplossing te vinden voor deze impasse’. Op 1 december hopen Schouten en de provincies met een plan te komen voor het stikstofbeleid. Tegen die tijd ‘moet er voor de agrarische sector voldoende duidelijkheid en perspectief’ zijn, aldus LTO.

Vorming van 1 agrarisch front

Intussen wil de organisatie samen met andere partijen uit de sector ‘1 agrarisch front’ vormen. Een nieuwe groep onder leiding van een onafhankelijke voorzitter moet de partijen bij elkaar brengen om tot een ‘gezamenlijk gedragen koers’ te komen in de stikstofgesprekken met Schouten.

Dat betekent niet dat de organisatie tevreden is over de huidige gang van zaken, benadrukt Calon. “Op dit moment worden de maatschappelijke en economische belangen van de boeren door de overheid, provincies en politiek echter niet op waarde geschat”, aldus Calon.

Eens vergund, blijft vergund

Stikstofrechten

LTO is vooral boos over het voorstel om boeren stikstofrechten te laten ‘inleveren’. Als een boer stalruimte voor 70 koeien heeft, maar 100 stikstofrechten heeft gekocht, levert hij volgens de plannen van Schouten rechten voor 30 koeien in. De provincies willen niet van de stalruimte uitgaan maar van het daadwerkelijke aantal koeien, dat vaak lager ligt dan het aantal waar ruimte voor is.

“Eens vergund, blijft vergund”, zegt Calon over de plannen. Mocht het kabinet vasthouden aan de regeling, is LTO bereid ‘juridische procedures te starten’.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • kanaal

  laat me niet lachen ,latente fosfaat mag wel gestolen van lto maar stikstof niet wat gemeen en hypocriet van deze ja knikkers.

 • Renate

  De tekst in dit artikel is niet goed geformuleerd. Het initiatief komt nog steeds van de FDF en Agractie. De andere belangenbehartigers hebben zich hierbij aangesloten om als 1 club naar voren te treden. Dit artikel wekt de suggestie dat het initiatief bij LTO vandaan komt. Dat is niet zo.
  Ik wil wel zeggen dat het goed is dat alle belangenbehartigers samen optrekken. ( hoewel ik hier en daar een vraagtekentje heb....)

 • bankivahoen

  Correct Renate, LTO heeft zich aangesloten bij het initiatief want kon natuurlijk niet achterblijven. Wel een grote verandering in belangenbehartigingsland , LTO is niet langer DE spreekbuis vanuit de agrisector , dit is vanaf nu definitief teneinde. Goed zeg dat veranderingen van onderuit gekomen zijn en niet opgelegd.

 • HeinCarien

  chapeau Renate...

 • Sjefo

  Om te beginnen stoppen met elkaar af te zeiken, met allen de schouders eronder, een front vormen, opkomen voor ieders belang, zul je de meeste kans van slagen hebben .

 • veldzicht

  Gisteravond bij Pauw Jesse Klaver wat een onzin kraamt die vent ui,t alleen jammer dat hij zo goed kan praten zodat het nog geloofwaardig overkomt ook voor de onwetende burger.Halvering van de veestapel is onontkoombaar met daarbij nog forse milieu maatregelen.1 ding maakt natuurlijk alles goed volgens Jesse,de boeren moeten en eerlijke prijs voor hun producten krijgen en de burger zal wat meer moeten betalen.Wat een leugenaar!

 • Bennie Stevelink

  @Renate, als het niets oplevert, neemt FDF dan de verantwoordelijkheid op zich of ligt het dan aan LTO?

 • Wouter

  Bennie heeft de reactie van Sjefo niet gelezen denk ik.

 • Renate

  Bennie, hou eens op je zaait continue
  verdeeldheid!

 • Bennie Stevelink

  @Renate, je schrijft zelf dat je vraagtekens hebt bij het samen optrekken van alle belangenbehartigers.

 • john***

  Als kabinet snel stikstof wil reduceren zullen ze de dubbele agenda voor minder vee snel moeten laten varen.

 • Renate

  Bennie, het is voldoende als ik naar de veelbesproken Zembla uitzending verwijs. Jammer dat een sector daar door een andere sector negatief neergezet wordt. Onterecht. Degene die aan het woord waren hadden beter niet mee kunnen werken aan dat programma.
  We moeten met z'n alle 1 lijn trekken, geen enkele partij mag over de zijlijn gaan! Dat is een lastig punt, maar dat snap jij vast wel.

 • <> Annie is niet de enige die die VVDer niet vertrouwd.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.