Home

Nieuws 18 reacties

SP: minister is regie in stikstofdossier kwijt

SP-Kamerlid Frank Futselaar verwijt landbouwminister Carola Schouten dat ze de regie van het stikstofdossier is kwijtgeraakt. Dat zei hij tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Futselaar stelt tijdens het vragenuurtje* dat de minister onvoldoende voorbereid was op een negatieve uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) en dat het ministerie veel te lang heeft vastgehouden aan het bestaande systeem zonder te werken aan een oplossing in het geval het PAS zou worden afgeschoten door de rechter.

Alle scenario’s zijn de revue gepasseerd

Schouten wijst de kritiek van Futselaar af en zegt dat er al voor de uitspraak van het Europese Hof en de uitspraak van de Raad van State samen met de PAS-partners is gekeken naar de consequenties van uitspraken die er lagen of zouden komen. Ze wijst er ook op dat het stilleggen van vergunningverlening op basis van de uitspraak van het Europese Hof niet nodig was. Volgens Schouten hebben alle scenario’s op tafel gelegen.

Futselaar is hier verbaasd over, mede omdat er nu nog zoveel dingen uitgezocht moeten worden in het dossier. Dat had volgens hem veel eerder gekund. Futselaar heeft de indruk dat het kabinet is overvallen door de uitspraak, omdat er nog steeds geen oplossing is. “Iedereen kijkt naar Den Haag op zoek naar oplossingen en leiderschap. Maar zij kijken tevergeefs, want die oplossingen en dat leiderschap lijken afwezig”, aldus Futselaar.

Oppositiepartijen hebben meerdere pogingen gedaan om opnieuw in debat te gaan met de minister over het stikstofdossier. De coalitie houdt deze debatten vooralsnog tegen.

* Futselaar krijgt op 24:43 van Kamervoorzitter Arib het woord.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Laatste reacties

 • kleine boer

  schouten doet nog steeds of er niks aan de hand is ze moet nog steeds wakker worden. F1 kan gewoon door gaan geen probleem.

  <>

  maar paar vleermuizen weg jagen om verder te kunnen mag niet...

 • farmerbn

  We moeten in Nederland meer over geld praten en ons afvragen hoeveel twee vleermuizen mogen kosten. Dat geldt ook voor stikstof en andere linkse hobbys. Is meer dan 17 gram stikstof per ha op een natuurgebiedje een recessie waard?

 • porky power

  Gelukkig is carola lekker op vakantie geweest het hele land ligt op z'n gat maar zij gaat er even rustig tussen uit
  Als hier een waterleiding lekt moeten wíj hem ook direct repareren en kunnen we niet zomaar even op vakantie
  Wat een verstand daar in den Haag

 • Kringloopboer

  @ farmar bn En wat zeggen dan tegen jullie kleinkinderen want na de vleermuizen komen de kippen varkens koeien .
  een ding weten we allemaal Nederland is VOL

 • Firma Vellenga

  Vannacht is spoeddebat geweest. Eerste berichten vind ik maar verontrustend. Wat de bouw nu krijgt gaat bij de landbouw weggehaald worden. Als ik de eerste reactie van Schouten mag geloven. Dus wat gaat het worden....En ja, wat waren ze er snel uit met Zandvoort. De rechter had toch zo'n uitspraak: als de beestjes weggenomen worden is er geen probleem....Over vol gesproken...

 • Zuperboer

  De afloop van het verhaal tekent zich al af. VNO-NCW krijgt haar zin. Vandaag krijgen de bouwers een mooi verhaal mee op het Malieveld. Politiek heeft zich al lang akkoord verklaard met het verraad aan de boer. Welk type stikstof (NOx /NH3) op welke habitat neerslaat heeft geen enkele rol in deze discussie gehad. Luchtvaart en havens worden buiten schot gehouden. De landbouw wordt opgepeuzeld en liefst zonder grote financiele tegemoetkoming. Daartoe komen voortdurend konijnen uit de hoge hoed van onze toverende Minister, die eigenlijk uit het torentje komen. Carola mag de boodschap brengen en al lijkt het klungelig voorlopig zit ze nog steeds op haar plek. Als het ergens tijdens de rit fout loopt zal Rutte haar slachtofferen en belonen met een mooi baantje. Landbouw kan al dan niet wetenschappelijk gelijk hebben, bewijs van de herkomst der stikstof is immers nooit geleverd, haar lot is bezegeld.

 • agratax(1)

  Bij alles wat er gebeurt in het stikstof dossier wordt 1 ding steeds duidelijker en wel "De politiek zowel Europees als Landelijk wordt bedreven door mensen die helaas veel "gestudeerd hebben" maar niet bij machte zijn de gevolgen van hun besluiten, genomen op de waan van de dag, te overzien. Zo zal er nu ook wel een "prachtige" oplossing uit de Burelen komen waarvan over 1 of 2 jaar duidelijk wordt, dat het GEEN duurzame oplossing is. laten de dames en heren zich eerst eens buigen over de publicaties van de Club van Rome, hij bestaat nog steeds, die heel duidelijk zijn en uitgaan van "einde wereld" op deze wijze omdat tot nu toe alleen maar politiek haalbare maatregelen zijn genomen en er geen politicus is die zijn partij offert door de koe bij de horens te vatten. De politiek offert liever de voedselvoorziening in de "Rijke landen" om zo de handel de kans te geven, in de ontwikkelingslanden de fouten hier gemaakt te herhalen aldaar met de ons nu bekende gevolgen.

 • Kringloopboer

  Dat klopt wel.
  ik zie een hoop politici die er de ballen verstand van hebben Wilders ect .
  Het zou verstandig zijn dat er een commissie komt die milieu vraagstukken behandeld zoals fosfaat ,stikstof, co2 een aantal oplossingen aandraagt en vervolgens tegen de politiek zegt dit zijn de smaken
  Om het doel te bereiken kies maar .
  zo komen we nergens
  Gr kringloopboer

 • wilhelmus01

  Het gaat ze in den Haag helemaal niet over stikstof!
  In het regeerakkoord staat al vermeld dat de veestapel moet verminderen. De stikstof is dus nu een mooie stok om de hond te slaan.
  En Carola, als boerendochter, mag deze veestapel helpen verminderen met als stip op de horizon de kringlooplandbouw in heel europa.
  De bouw heeft geen vee dus dat zal allemaal wel weer goedgepraat worden.

 • Henk.visscher

  De hele politiek is de weg kwijt, het word echt tijd dat we als volk in actie komen en het corrupte systeem gaan veranderen

 • bankivahoen

  De minister heeft de regie in het stikstofverhaal nooit in handen gehad. Haar ambtenaren bewegen haar als een marionet. Ze zit er voor de bühne. Het zou interessant zijn om te weten wie de stikstofnorm verzonnen heeft net zoals de PFAS norm. Dat komt uit 1 persoon , niet uit meerderen. Diegene is de grote man die achter de schermen aan de touwtjes trekt. Of toch Bilderberg?

 • john***

  Stikstof blijkt de verkeerde stok om de veehouderij mee te slaan. Ze hebben het nu alleen heel erg hard nodig voor alle overige activiteiten die ze willen ontplooien en daar hebben ze de boeren toch hard voor nodig. Het wordt nu alleen tijd dat we die uit gaan buiten en met een plan komen.

 • husky

  Alles voor een beter milieu, biomassa ovens uit de grond gestamp en in leven gehouden door miljarden subsidies.....na onderzoek blijkt dat ze 20 % meer Co2 en fijnstof uitstoten dan kolencentrales en dan zullen we het nog maar niet hebben over de kaalslag in Amerika om hier in Nederland pellets bij te stoken.....

 • Mbmb

  Die sp er kan beter zijn eigen achterban, groot fan van de ecotaliban, aanpakken. De ellende is begonnen met de belachelijke invloed van de ecotaliban op het natuurbeleid die alles op slot zette en vervolgens het plat procederen van de pas, en nu de aankondiging van verder procederen als de onhaalbare natuurwaarden niet worden bereikt. Wie is hier nu gek?

 • kraats

  Er is GEEN stikstofcrisis. Het is slechts een gereedschap gecreëerd door de linkse milieu ratten van groenlinks om via het systeem van natura-2000 gebiedjes plantjes te beschermen die NIET te beschermen zijn. De natuur laat zich niet dwingen. Als er 50 verschillende planten/struiken/bomen/grassen in zo'n gebiedje staan, zullen er 2 of 3 soorten (tijdelijk) het onderspit delven doordat ze 'overwoekerd' worden door de 47 of 48 andere plantensoorten in dat gebiedje. Nou en .. ???
  Ze hebben allang zaad geproduceerd wat wel jaren bewaard blijft. Die planten (of andere) zullen toch wel verdwijnen omdat je de stikstofneerslag van Schiphol of uit het buitenland ook niet meetelt (maar er wel degenlijk is). Daarnaast zitten we in een klimaatverandering waar we ook niets aan kunnen doen maar wat ook grote invloed zal hebben op al deze plantjes. Over 100 jaar zal de populatie in zo'n gebiedje er toch anders zijn als nu.
  Je mag de hele bv-nederland niet laten gijzelen door een paar doorgeschoten politieke-milieu-activisten van groenlinks. WAAROM DOORZIEN WE DIT NIET ??
  ZEGT HET VOORT !!

 • Oké dan

  Lees dit onderzoek ook eens.

  In de afgelopen decennia hebben de landbouw- en afvalbeheersectoren, de twee belangrijkste Europese bronnen van ammoniak, hun uitstoot met respectievelijk 29 en 24% verminderd. De uitstoot van ammoniak in het wegvervoer is in Europa echter met 378% gestegen (technisch verslag nr. 6/2013), voornamelijk als gevolg van een toename van het aantal voertuigen in het wagenpark en het ontbreken van emissievoorschriften voor voertuigen. Om te voldoen aan de National Ambient Air Quality Standard voor PM2

  <>

 • Mbmb

  Ik ben het met Kraats eens dat het probleem met stikstof rond de zogenaamde stikstofgevoelige natuurgebieden gecreëerd is door veel te veel N gebieden, en het benoemen, en daar gewoon mee door gaan, van allerlei zogenaamde habitats. Sommige gebieden hier zijn enorm maar bestaat uit een of ander veenmosje zo groot als mijn keuken. En dat legt de halve provincie plat. Met dank aan de ecotaliban. We zien wel wie hier het land terroriseert; men riep iets van natuur en biodiversiteit en we zijn in een diep moeras beland. Wat zal de rest van de EU zich rot lachen om dit stikvolle landje wat zichzelf naar de ondergang aan het helpen is.

 • kleine boer

  Als vollenbroek geen bezwaar had gemaakt was er niks aan de hand ook niet met de natuur waarschijnlijk...

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.