Home

Nieuws 10 reacties

Merkel voorziet grote verandering in landbouw

Het is de dure plicht van boeren en tuinders en hun overheden om verantwoordelijk om te gaan met hun grond, hun gewassen en hun dieren.

Tegelijk moeten ze alles aanwenden om zoveel te produceren, dat de wereldbevolking in 2050 genoeg te eten heeft. De landbouw staat aan de vooravond van een grote ontwikkeling en verandering, aldus de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens tijdens het Global Forum for Food and Agriculture, dat zaterdag in Berlijn werd afgesloten. Merkel sprak de ongeveer 70 internationale landbouwministers toe, die deelnamen aan de conferenite. Ook minister Carola Schouten was daarbij.

Samen optrekken

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner wees boeren op hun plicht om goede producten te maken, terwijl consumenten volgens haar het recht, maar ook de plicht hebben te weten hoe hun etenswaar gemaakt is, aldus Klöckner. “Stad en land moeten samen optrekken.”

Efficiënt en duurzaam produceren

De Duitse landbouwminister refereerde aan de cijfers over de honger en ondervoeding in de wereld. 821 miljoen mensen hebben wereldwijd niet genoeg te eten. En in 2050 zal het aantal monden dat gevoed moet worden nóg groter zijn dan nu. Naar schatting zijn er dan 10 miljard mensen op de wereld. “Die mensen hebben recht op eten, daar valt niet over te onderhandelen. Dat betekent dat we meer moeten produceren, efficiënt en duurzaam.” Precisielandbouw kan daarbij een belangrijke rol spelen.

Alle ministers tijdens de GFFA. - Foto: GFFA
Alle ministers tijdens de GFFA. - Foto: GFFA

Volgens de Duitse landbouwminister is “de landbouw niets minder dan een stabilisator voor vrede en ontwikkeling. Met honger kun je geen vrede bereiken”.

Davos van de landbouw

De internationale conferentie van landbouwministers werd toegesproken door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij beschreef het Global Forum for Food and Agriculture als het Davos van de landbouw. In Davos komen wereldleiders bijeen in het World Economic Forum. Merkel stipte de digitalisering en robotisering in de landbouw aan. “In 2025 zal elke tweede koe door een robot gemolken worden. Robots zullen boeren het zware werk uit handen nemen. Nu al zien we op kleine, middelgrote en grote bedrijven hoe de landbouw van de toekomst eruitziet.”

Draadloze dataverbindingen in het veld

Maar om boeren echt mee te laten gaan in de digitalisering, zal nog veel werk verricht moeten worden. Om slim te kunnen werken is er niet alleen een glasvezelaansluiting nodig op het boerenbedrijf voor snel internet. Om de machines gedigitaliseerd te laten werken, zijn ook in het veld goede draadloze dataverbindingen nodig, aldus Merkel. Daar zal de overheid aan moeten bijdragen, omdat die ontwikkeling niet uit de markt komt, zegt Merkel. Tegelijk moet er oog zijn voor de bescherming van de data. Wie mag beschikken over de gegevens die beschikbaar komen als een boer zijn grond bewerkt? Is dat de boer zelf, de overheid, of de leverancier van de machines? “Wie over de data beschikt, kan de prijzen bepalen”, aldus Merkel. “Daarom moeten we boeren beschermen. We hebben met regels voor de bescherming van gegevens in Europa al stappen gezet, dat moet wereldwijd gebeuren”, zei de bondskanselier tegen de verzamelde landbouwministers.

Laatste reacties

 • koestal

  Iedereen heeft er verstand van,behalve de boer zelf.

 • gerben5

  Wie betaalt bepaald

 • Kelholt

  Een glasvezelaansluiting, draadloze dataverbindingen in het veld, een boel sensoren op de machines, een melkrobot in de stal en in 2050 kunnen de 10 miljard mensen op aarde allemaal eten.

  Dit is het niveau van onze leiders....

 • Peerke1

  De moderne boer als hardwerkende armoedzaaier lekker en gezond voedsel laten produceren voor de Rijken onder ons die best wat meer hiervoor kunnen betalen en bovenal dat ook weten te waarderen.

 • bankivahoen

  We staan al 25 jaar aan de vooravond van grote veranderingen! Wanneer is die avond eens voorbij en gaan we verder met de orde van de dag?

 • Tinus1

  ....verplicht goed voedsel te produceren ...... maar de prijs daarvan daar wordt geen woord aan vuilgemaakt.

 • vink

  Wie betaald bepaald,..maar wie bepaald betaald niet...

 • Zuperboer

  @Tinus1; da's vrij logisch. Duitsland is van oudsher sterk in de hoogkwalitatieve maakindustrie. Gedwongen door de situatie dat arbeid elders goedkoper in te huren is, is men aan het veranderen naar een kennis en technologieland. Frau Merkel heeft daarnaast onder invloed van de Duitse Geschichte gemeend om de crisis in Noord en Midden Afrika met open vizier tegemoet te moeten treden en daarom veel meeeters geinviteerd de laatste jaren. Velen niet geletterd of laag-geschoold, dus slecht passend bij de Duitse arbeidsvraag. Het voedsel van 90% van die toestroom zal dus op het conto komen van de Duitse bevolking. Daar past een zo laag mogelijke prijs bij. Zoals bleek uit onderzoek gepubliceerd in het kader van de Grune Woche gaat de consument ondanks het immense aanbod in bv. het zuivelschap voor 95% van de omzet voor een 2ltr-jug. De laagste prijs past de consument blijkbaar het best. Toplijnzuivel zal misschien deze kennis tot geschiedenis gaan maken. Leuker kunnen we het niet maken........

 • ghsmale

  10miljard mensen op deze bol,
  daar ligt het probleem

 • wullum

  Als er tegen die tijd een fatsoenlijke marge boven op de kostprijs valt te halen zullen er nog boeren zijn om dat voedsel te produceren ,zoniet zal er steeds meer honger komen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.