Home

Nieuws 9 reacties

Energie uit zonnepanelen verstopt stroomnet

Het Nederlandse stroomnet kan de hoeveelheid energie die voor het net geleverd wordt niet altijd aan, melden woordvoerders van netbeheerders Tennet en Enexis groep.

Het enthousiasme bij ondernemers en verenigingen om zonnepanelen te plaatsen is op sommige plaatsen zo groot dat het stroomnet al die extra elektriciteit niet aankan. Netbeheerders raden aan zonnepanelen te plaatsen in regio’s waar het net de hoeveelheid energie wel aan kan.

Groningen, Drenthe en Overijssel

Het probleem heerst voornamelijk in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. “Voor ondernemers is dit vaak een geschikte locatie vanwege weinig bebouwing, een lage grondprijs en een continue subsidie. Hier is het meeste rendement te halen”, aldus woordvoerder Jeroen Brouwers van Tennet. Helaas is daar ook minder infrastructuur en dus ook een minder ontwikkeld energienetwerk. Het kan dus voorkomen dat aanvraag van klein- en grootschalige zonnepaneel projecten afgewezen worden door de regionale netbeheerder. “Wie het eerst komt, wie het eerst maalt: er is geen voorkeur voor aanvragen”, aldus woordvoerder Enexis groep Jan Bakker. “Een directe aansluiting op ons landelijke net geldt pas vanaf een vermogen van 80 MW”, aldus Brouwers. Dit geldt dus voor ondernemers die grote parken willen bouwen.

Indien een aanvraag afgewezen wordt, zal de regionale netbeheerder naar alternatieven zoeken. Bijvoorbeeld een andere locatie. Voor boeren is dit lastiger: zij zitten met vaste grond percelen en kunnen niet zomaar verplaatsen. - Foto: Peter Roek
Indien een aanvraag afgewezen wordt, zal de regionale netbeheerder naar alternatieven zoeken. Bijvoorbeeld een andere locatie. Voor boeren is dit lastiger: zij zitten met vaste grond percelen en kunnen niet zomaar verplaatsen. - Foto: Peter Roek

Zoeken naar alternatieven

De meeste aanvragen, particulier en bedrijfsmatig, komen bij de regionale netbeheerder terecht. Indien een aanvraag afgewezen wordt, zal de regionale netbeheerder, zoals Enexis of Alliander, naar alternatieven zoeken. Bijvoorbeeld door een andere locatie te zoeken. Voor boeren is dit lastiger: zij zitten met vaste grond percelen en kunnen niet zomaar verplaatsen.

Kosten zo laag mogelijk houden

Brouwers over uitbreiding van het energienet: “Uitbreiding van de netcapaciteit, om ruimte te maken voor zonnestroom, zal jaren duren en miljarden euro’s gaan kosten”. Dit moet dan wel op de juiste manier gebeuren. Volgens Tennet moet er daarvoor eerst een aanpassing in het klimaatakkoord komen. Er is een sterke behoefte naar een netplanning en coördinatie. “Hiermee willen we voorkomen dat onnodige investeringen gedaan worden in projecten die later niet blijken te functioneren”. Uiteindelijk draait de maatschappij op voor de kosten. “We willen die kosten zo laag mogelijk houden”, aldus Brouwers.

Laatste reacties

 • Gat

  Goh en daar komen de geleerden nu pas achter! Volledig elektrisch rijden erbij, hebben we om 17 uur vuurwerk bij transformatorhuisjes.

 • Jan-Zonderland

  Dat hele klimaat accoord met alle zgn doelstellingen is een gigantische hoop ondoordachte flauwekul. Men roept mar wat van dit en dat zonder dat men er over nagedacht heeft of het allemaal technisch wel te realiseren is. 8 miljoen autos allemaal om 6 uur aan de laadpaal ? Onmogelijk. Tig miljoen huizen van het gas af en aan de warmtepomp ? Onmogelijk. En iets simpels als nog meer zonnepanelen is al onmogelijk. Ondanks alle subsidies die er in gepompt worden en uiteindelijk door de (werkende) burger betaald moeten worden. Die zonnenpanelen zijn door de hoge subsidie gewoon te aantrekkelijk en het streeft zijn eigen succes voorbij. Dus subsidies omlaag of helemaal eraf.

 • Nieuw.

  Ha, ha, maar wel dure windparken op zee waar geen stroomverbruik of infrastructuur is.

 • Alco

  Bij het aansluiten zijn vaak problemen met de beschikbaarheid van het net ter plaatse.
  Zie het als de bloedsomloop in ons lichaam.
  Vanaf het hart zijn de aders groot en vertakken steeds in kleinere.
  Een nieuw hart kan men alleen plaatsen waar ook een hart zit en niet in de grote teen, want dan kan het zijn druk niet kwijt.
  Zo is het ook met het stroomnet.
  Men kan de stroom niet kwijt op het net waar deze al tot zeer klein vertakt is.

 • Bennie Stevelink

  Als boer moet je zonnepanelen alleen plaatsen voor eigen gebruik en niet om aan het net te leveren.

 • J en M

  Iedereen levert aan het net Bennie. Je kan je verbruik op jaarbasis wel afdekken, maar in de zomer lever je en in de winter koop je....

 • Nieuw.

  Op stallen met mechanische ventilatie heb je de meeste stroom nodig in de zomer wanneer de zon schijnt. Met zonnepanelen produceer je eigen stroom die je ook meteen verbruikt. Niets of weinig terugleveren dus.

 • Mbmb

  Wij hebben zonnepanelen die ongeveer ons eigen verbruik dekken. Na 3 jaar ervaring zie ik dat terugleveren eenvoudigweg onvermijdelijk is: stroomverbruik in de winter en de avond/nacht kan niet door de panelen worden opgewekt terwijl in de zomer er veel meer wordt opgewekt. Dat laatste gaat het net in, het eerste wordt van het net gehaald. Dit is het principe van de saldering, nodig om voldoende rendement te behalen. Dat de SDE subsidie 'cowboys' aanzet tot het ontwikkelen van vooral heel grote velden (want daar is het meeste te verdienen) is logisch. Iedereen kan op de vingers natellen dat het net dat niet meer aan zal kunnen. En dan staan we nog maar aan het begin van de transitie naar duurzaam. Dat gaat spaak lopen, maar dan hebben de ontwikkelaars de SDE subsidie en het eigen dikke salaris al binnen. Dat was toch niet de bedoeling van de SDE?

 • farmerbn

  Heb je constant 10 tesla's van die ontwikkelaars aan je laadpaal dan valt het wel weer mee.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.