Home

Nieuws 2 reacties

Miljardenbedrijf overweegt investering in landbouw

De Nederlandse investeringsmaatschappij HAL Investments verkent de mogelijkheden geld te steken in de land- en tuinbouw.

Dat zegt directeur Ard Vink van HAL Investments. Hij sprak donderdag 13 september op een bijeenkomst van de door adviesbureau Berenschot bijeengebrachte tuinbouwondernemersnetwerk Smart Horticulture.

Beurswaarde € 12 miljard

Het Rotterdamse investeringsbedrijf heeft belangen in onder meer baggeraar Boskalis, tankterminalbedrijf Vopak, offshorebedrijf SBM, optiekbedrijf GrandVision en Coolblue. Het heeft een beurswaarde van ruim € 12 miljard.

Systeemintegrator

Vink: “In de agrarische sector zouden wij geïnteresseerd zijn te investeren in een platform, een systeemintegrator, die internationaal marktleider kan worden.” Met een systeemintegrator wordt bedoeld een onafhankelijke partij die bedrijven, kennis, technologie, vaardigheden en systemen binnen de land- en tuinbouw kan samenbrengen.

Vink: “In de watersector heeft Nederland net als in de land- en tuinbouw veel kennis en techniek in huis. Maar niet-Nederlandse bedrijven als Siemens en Suez hebben die positie van systeemintegrators en zijn wereldwijd marktleiders. Dat zouden we in de voedselsector niet moeten laten gebeuren.”

Platform

Voor het samenbrengen van de Nederlandse kennis in de tuinbouw of de landbouw kan een platform worden gevonden in elk deel van de keten, van veredeling tot retail, denkt Vink. Dat platform kan dan door middel van acquisities worden uitgebouwd tot een bedrijf dat de Nederlandse innovaties over de hele wereld zou kunnen uitrollen.

HAL Investments heeft onder meer een flink belang in watersectorkampioen Boskalis, dat mederealiseerder is van de Marker Wadden. - Foto: ANP
HAL Investments heeft onder meer een flink belang in watersectorkampioen Boskalis, dat mederealiseerder is van de Marker Wadden. - Foto: ANP

Laatste reacties

  • bankivahoen

    Kijk hier hebben we het eerste voorbeeld van een multinational die zich in de primaire productie van voedsel beweegt. . Zoals ik al vaker gezegd heb is dit wat de agro sector te wachten staat : de gewone boer wordt vervangen in een hoog tempo door beursgenoteerde firma's . Dat is ook wat overheden nastreven dat er niet zoveel individuen zijn die men moet controleren op duizend en een dingen . Het is voor een boer onmogelijk om aan de steeds hoger gestelde eisen te voldoen. Jammer maar het laatste restje romantiek dat aan de basis stond van voedselproductie gaat zo verloren. Met dank aan de ngo,s die zich voor het karretje van de overheid hebben laten spannen.

  • maatje 1904

    25 jaar geleden heb ik dit al voorspeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.