Home

Nieuws 26 reacties

Gemengde reacties op droogtemaatregelen Schouten

De droogtemaatregelen van minister Schouten roepen gemengde reacties op bij LTO, NMV, NAV en ZLTO.

LTO Nederland is tevreden met de maatregelen die minister Schouten neemt tegen de gevolgen van de droogte voor boeren. De belangenorganisatie benadrukt echter dat boeren er nog lang niet zijn.

Europese subsidies niet eerder uitbetaald

In de plannen worden Europese subsidies niet eerder uitbetaald, zoals de Europese Commissie wel toestond om 70% van het voorschot eerder te betalen. Volgens LTO is hiervoor gekozen omdat de organisatie ‘uit ervaring weet’ dat RVO niet de capaciteit heeft om het tweede deel van de subsidies in december uit te betalen. “Die uitbetaling zou dan pas in het voorjaar plaatsvinden, wat betekent dat boeren het gehele bedrag later zouden hebben”, aldus een woordvoerder. Het ministerie van LNV bevestigt dit. Het is de bedoeling dat boeren nu het gehele bedrag begin december ontvangen.

NMV pleit voor maatwerk

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) had liever gezien dat het ministerie de Europese subsidies eerder had laten uitbetalen en dat er maatwerk zou worden geboden aan boeren die getroffen zijn door de droogte. Ook Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), snapt niet dat het ministerie niet kiest voor een vervroegde uitbetaling.

Tekst gaat verder onder tweet

Overbruggingskrediet ‘omslachtig’

In overleg met LTO is ervoor gekozen om eventuele liquiditeitsproblemen op te lossen door een verklaring die boeren bij RVO.nl kunnen aanvragen, op basis waarvan overbruggingskrediet aangevraagd kan worden bij de bank. "Wij hebben gepleit voor een uitbetaling van de GLB-subsidies in oktober, want veel pacht moet betaald worden voor november”, aldus de voorzitter. Hij vindt het jammer dat het voorstel van LTO hierin blijkt te zijn overgenomen door het ministerie. Over de bredeweersverzekering is De Jong duidelijk: die moet verbeterd worden. Op dit moment pleit de NAV voor de mogelijkheid om aanspraak te kunnen maken op de wet tegemoetkoming schade voor bepaalde delen in Nederland waarvoor de brede weersverzekering geen soelaas kan bieden deze zomer.

Volgens Harm Wiegersma, voorzitter van de NMV, kan de droge bodem niet veel mest in één keer aan. De NMV pleit daarom voor verdere verlenging van de uitrijperiode. - Foto: Hans Prinsen
Volgens Harm Wiegersma, voorzitter van de NMV, kan de droge bodem niet veel mest in één keer aan. De NMV pleit daarom voor verdere verlenging van de uitrijperiode. - Foto: Hans Prinsen

NMV wil langer mest uitrijden

Over het algemeen is de NMV blij met de maatregelen, al vindt de organisatie de verlenging van 14 dagen van de uitrijperiode voor mest op bouwland te kort. Over uitrijden op grasland is nog geen duidelijkheid. De organisatie blijft dan ook pleiten voor een langere uitrijperiode voor zowel grasland als bouwland. Volgens Harm Wiegersma, voorzitter van de NMV, kan de droge bodem niet veel mest in één keer aan. “We hebben langer de tijd nodig om het mest uitrijden te kunnen doseren. Door het natte voorjaar hebben veel boeren toen geen mest uit kunnen rijden, waardoor ze nu veel mest in de put hebben. Overbemest gras is daarnaast geen gezond voer voor het vee”, aldus Wiegersma.

Tekst gaat verder onder tweet

Het ministerie van LNV heeft volgens Wiegersma wel toegezegd dat wanneer de droogte aanhoudt, het ministerie kijkt naar mogelijkheden om de uitrijperiode nog meer te verlengen.

ZLTO: maatregelen ‘halfslachtig’

In het NPO Radio 1-programma Stand.nl liet ZLTO-bestuurder Gerard Nabuurs weten de maatregelen ‘halfslachtig’ te vinden. Hij vindt dat minister Schouten meer had kunnen doen om boeren te helpen. “Een overbruggingskrediet is niet meer dan een lening waarover je rente betaalt”, zo zei hij.

Rabobank bekijkt situatie per bedrijf

De Rabobank bekijkt de situatie per bedrijf en met de ondernemer wordt een beoordeling gemaakt in hoeverre extra krediet nodig is. De aangekondigde verklaring van RVO.nl over de betalingsrechten die boeren kunnen aanvragen kunnen daarbij iets meer zekerheid verschaffen volgens Ruud Huirne, directeur Food en Agri Nederland van de Rabobank.

Gemiddeld 30% lagere gewasopbrengsten verwacht

Huirne gaat nu er van uit dat gewasopbrengsten in de grondgebonden sectoren gemiddeld 30% lager kunnen zijn. “De verschillen tussen bedrijven zijn echter groot en sterk afhankelijk van regio, gewas en grondsoort”, benadrukt Huirne, “De schade is nu nog zeer lastig in te schatten, er zijn ook nog prijseffecten bijvoorbeeld die nog niet duidelijk zijn. Bovendien komen er nog kosten bij zoals voor herinzaai van grasland.”

Laatste reacties

 • gjh

  wederom heeft het NMV gelijk en met de rest schieten we geen donder op

 • p.g.pronk

  ik lees weinig zinnigs
  alleen maar gezwets waar een boer niks aan heeft
  allemaal bang dat ze iets verkeerds zeggen
  IK ZEG helemaal RUK hier kunnen we niks mee!!!!!!!!!!!!!!!!

 • maiskolf

  waarom ons omringende landen wel en hier niet. Schouten valt dus eigenlijk vies tegen...

 • Trot

  Die tweeweken is toch alleen op bouwland of mis ik iets

 • egbert

  Nog steeds geen vrijstelling om bladrogge met gras te zaaien na graan voor de vergroening had nu al gemoeten niet over paar weken.

 • ENDE902

  Overbruggingskrediet.
  LNV helpt de banken aan een verdienmodel, dat door de boeren opgehoest mag worden. Ik ben diep onder de indruk van zoveel verantwoordelijkheidsgevoel.

 • deB.

  Het is een schande, dat sommige die het al lastig hebben, weer met de bank om tafel moeten, tegen criminele eisen en veel lasten, kunnen ze misschien wat krijgen. Ze worden weer extra leeg getrokken

 • steenderen

  LTO nederland tevreden! Wees blij als je er geen lid van bent het is zo jammer geld

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • kraats

  Krijg je een 'briefje' mee om tijdelijk € 10.000,- betalingsrechten 4 maanden eerder te ontvangen ? Wat krijg je dan eigenlijk ? Rente-voordeel van 2% over € 10.000,- x 4 maanden ? Dat is dan € 66,65 !!
  Donder toch op, dit gaat helemaal nergens over....
  Vroeger moest ik ook een 'briefje' halen als ik te laat op school was

 • breukers1

  Onvoorstelbaar,die zoethoudertjes waarmee ze tevoorschijn komen. Hebben ze dan toch een zonnesteek opgelopen tijdens het zomerreces. Kijk naar onze oost- en zuiderburen. Zonder slap gelul wordt daar wel serieuze maatregelen genomen.

 • Jan-Zonderland

  @Egbert, waarom mag je geen bladrogge/gras inzaaien op tarwestoppel ?

 • Gat

  14 dagen op bouwland is dat de oplossing van Schouten. Laatste jaren hebben die constant 14 dagen extra gehad. Nou, je bent geweldig Schouten. Kan een klein kind ook wel.

 • Henk.visscher

  Je word er verdrietig van dat we zulke slechte bestuurders en zo,n waardeloze minister hebben, ik schaam mij diep dat ze van boerenafkomst is, ze verloochend de sector

 • farmerbn

  Waarom kunnen ze in Frankrijk wel een voorschot uitbetalen in oktober en de rest met Sinterklaas en in Nederland niet? Dat is toch gewoon een druk op de knop en een computerprogrammaatje? Zijn die Fransen zo slim of die Nederlanders zo dom? Ik dacht altijd dat in Nederland de slimste mensen woonden met de beste universiteit? Trouwens met geld zijn de veehouders niet geholpen want vee eet geen geldpapier.Veehouders help je door ze mogelijkheden te geven om nog extra voer te winnen. Langer mest uitrijden, geen blokkades met scheuren van grasland of vergroeningseisen, activeren van akkerbouwers om tot het voorjaar veel ruwvoer te telen enz.

 • mtseshuis

  Precies @farmerbn, ze zijn zo slim en hebben zulke nauwkeurige informatiesystemen, waarom zouden ze in vredesnaam niet in oktober het voorschot en in december alles uitbetaald kunnen hebben? Ze wisten afgelopen voorjaar al binnen een paar weken te vertellen dat er 7700 I&R /tweelingfraudeurs waren...

  Inderdaad veehouders hebben veel meer aan maatwerk op gebied van bemesting na deze droogte, geld kopen ze momenteel niks voor, hooguit fosfaatrechten....
  Heeft Schouten nog enigzins iets te vertellen op "haar" ministerie????

 • egbert

  Om aan de vergroeningsregels te voldoen heb te veel bouwland om niet aan mee te hoeven doen mais telt voor vergroening niet mee aardappelen meestal te laat alleen poterland nog over .

 • cornelis 22

  Een veehouder heeft in de regel gras en mais, op gras geen verlenging mais staat tot half september op het land . heb dus helemaal niets aan verlenging mest uitrijden. Voor drie maanden een briefje ophalen is helemaal mesjogge.

 • Gat

  Ik verwacht van de overheid niks ten gunste voor de boeren. Dus ik ben niet gauw teleur gesteld in de overheid. Vergelijk ze met een parasiet en je weet dat ze niks geven, alleen nemen.

 • koestal

  Sigaar uit eigen doos,het kost Schouten of het ministerie niets,het is een goedkope truuc. Ze menen dat boeren onnozel zijn.

 • Johnvanmaren@gmail.com

  Wederom een niet meedenkende 'landbouwminister'. Tijd dat het hele departement een tijjdje in volle zon op verdroogde percelen gaat kijken.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn 19:58, ze hebben in Frankrijk relatief 4 maal zoveel ambtenaren dan wij in Nederland. Daar kunnen ze wel aangepast uitbetalen.

 • Alco

  We moeten ook weer niet doen alsof de overheid verantwoordelijk is voor de droogte.
  Feit is wel dat de boeren bijna met de bidstand van de handen moeten smeken om oplossingen voor het voedsel probleem te bewerkstelligen.
  Miljarden liters olie ed. wordt er per dag opgepompt, maar boeren worden streng in de gaten gehouden wat ze met hun bouwvoor doen.
  Zotheid ten top.

 • haj146

  Ministerie moet met Nmv en nav om tafel. Niet met de lto. Hoe moeilijk kan het zijn om iets eerder toeslagen uit te betalen. Kredieten etc wordt je niet vrolijk van.

 • farmerbn

  @bennie. Uitbetalen doe je met één druk op de knop, niet met een heleboel ambtenaren. Het is politieke onwil in Nederland en niks anders.

 • piet p

  Als je na 3 maanden droogte alweer financieel op zwart zaad zit kun je misschien beter maar ophouden in plaats van bij de bank en overheid te schooien .
  Zegt veel over in wat voor waardeloze sector we zitten.
  Er moet heel rap wat veranderen.

 • koestal

  Hier komt Schouten weer goedkoop af,,,de maatregelen'' kosten haar niets !

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.