Home

Nieuws 9 reacties

NAJK: regeling jonge boeren past niet bij behoefte

De Jonge Landbouwersregeling is in de ogen van veel jonge boeren niet toereikend.

Jonge boeren willen, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), vooral steun bij investeringen in grond, machines en gebouwen.

Ongeveer twee derde van de 120 deelnemers aan de enquête van het NAJK zegt dat de steunregeling niet aansluit bij hun behoefte. Sander Thus, portefeuillehouder bedrijfsovername van het NAJK, zegt dat de regeling moet worden uitgebreid.

Subsidie te veel gericht op luxe-investeringen

Provincie Noord-Holland heeft de subsidiepot voor duurzame investeringen door jonge agrarisch ondernemers verhoogd van € 550.000 naar € 825.000. De provincie richt zich op ondersteuning van innovatie en verduurzaming.

Veel jonge boeren vinden dat de subsidieregeling te veel gericht is op luxe-investeringen, terwijl ze juist behoefte hebben aan ‘praktische doeltreffende investeringen’.

Laatste reacties

 • koestal

  veel te veel lastige voorwaarden,bedacht door ambtenaren achter het bureau

 • koestal

  wassen neus

 • Nick1983

  Dit riep ik maanden geleden al. Je moet investeren in nutteloze hippe dure elektronica. Dat is zo ongeveer de samenvatting van die regeling. Van alles wat je als jonge boer die net het bedrijf over genomen heeft helemaal niet nodig heb en helemaal niet wilt hebben.

  Laten wel wel wezen: klinkt leuk "subsidie", maar om 1 euro subsidie te krijgen, moet je dr wel eerst 5 uitgeven. En als je net de farm over genomen heb, dan heb je wel wat anders aan je hoofd dan geld uitgeven aan nutteloze troep.

  Bij de Gecombineerde Opgave kun je aanvinken dat je als jonge boer mee wilt doen aan de startersregeling. Daar geld zo ongeveer hetzelfde voor. Er zijn zoveel voorwaarden verzonnen dat er allicht 1tje is waardoor je niet mee kunt doen.

 • melkveehouder .

  Ik mis al maanden de reactie van Sander Thus over de financiële gevolgen van het fosfaatrechtenstelsel bij bedrijfsovername. Verder zou ik graag weten of Wim Thus van de Rabobank familie is van Sander Thus, of dat ze toevallig dezelfde achternaam hebben.

  @Nick1983. Helemaal eens. Deze regeling is dan ook meer bedoeld voor het bedrijfsleven en niet voor de jonge boeren.

  Ik snap er niks van dat de jonge boeren deze ‘belangenbehartiging’ accepteren. Ook lees ik weinig van de jonge generatie. Jammer!

 • Peerke1

  Misschien wel de bedoeling om jonge boeren flink te laten investeren voor een klein beetje subsidie zodat ze bij een beetje tegenwind meteen omvallen.

 • gerard nabuurs

  Wim Thus werkt al jaren niet meer bij de Rabobank, @melkveehouder

 • Bolder01

  Dat is ook zon lamzak. En een zakkenvuller,roepen destyts dat de melkprijs te hoog is, (wat een minkukkel )

 • @Nick1983 e.a. Ik heb het al vaak geschreven: De subsidies zijn er niet voor de aanvrager maar om het ambtenaren apparaat in stand te houden. De subsidie pot in N.H. is verhoogd van €550.000 naar €825.000. Dus kunnen er extra ambtenaren aangenomen worden (die er zelf ook niks van (hoeven te) snappen) en hun chefs hebben meer personeel onderzich en krijgen opslag. Subsidie op en provinciehuis blij.

 • melkveehouder .

  @Gerard Nabuurs. In 2014 is hij gestopt, maar oude liefde roest niet. Daarom zou ik graag weten of er een relatie is tussen Wim en Sander Thus. Het fosfaatrechtenstelsel is een goudmijn voor de Rabobank en de molensteen voor een opvolger.

  Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat het NAJK zich in stilzwijgen blijft hullen. Een interview door Boerderij zou opheldering hieromtrent kunnen geven!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.