Home

Nieuws 4 reacties

Veehouders meer risco op Q-koorts

Melkveehouders, dierenartsen en studenten diergeneeskunde hebben een verhoogd risico om besmet te raken met de Q-koortsbacterie C. burnetii. Dat concludeert promovendus Barbara Schimmer aan de Universiteit Utrecht in haar proefschrift.

Utrecht – Melkveehouders, dierenartsen en studenten diergeneeskunde hebben een verhoogd risico om besmet te raken met de Q-koortsbacterie C. burnetii. Dat concludeert promovendus Barbara Schimmer aan de Universiteit Utrecht in haar proefschrift.

Een inventarisatie van de Q-koortsepidemie in 2007-2010 laat zien dat mensen die beroepsmatig met melkgeiten, -schapen en -koeien te maken hebben, vaker anti-stoffen tegen Q-koorts in hun bloed hebben.

Anti-stoffen

Op veel van de 4.000 onderzochte bedrijven bleek een of meerdere dieren antistoffen tegen de bacterie te dragen. In het bloed van het dier was te zien dat het dier met de bacterie in aanraking is geweest. Dit was het geval op 43% van de geitenhouderijen, 79% van de melkschapenbedrijven en 31% van de fokschapenbedrijven.

Bedrijven die in Noord-Brabant of Limburg gevestigd zijn, lopen een groter risco om met de ziekte besmet te worden. Ook de bedrijfsgrootte heeft invloed; hoe groter het bedrijf, hoe groter het risico. Schimmer vindt daarom dat vaccinatie zou moeten worden overwogen voor mensen die vanwege hun werk een hoger risico lopen.

Laatste reacties

 • janzon

  Waarom wordt er niet genoemd op hoeveel procent van de koeien bedrijven antistoffen gevonden werden? Ben ik juist benieuwd naar.

 • Flepke

  %koeien krijg je niet te horen. Deze sector heeft het al zwaar genoeg. En men moet nog een stok achter de deur hebben om in goede tijden een keer te slaan

 • hoevedako

  De beste manier om bestand te zijn tegen een ziekte is opbouw van anti stoffen
  Hierdoor ben je gewapend tegen de ernstige gevolgen als je in contact komt met een virus
  Strikte Hygiëne is juist funest voor onze gezondheid

 • Peet1212

  Ik kan geen onderzoek vinden waar bij koeien Q koorts Coxiella burnetii is gevonden????
  Wie wel???

Of registreer je om te kunnen reageren.