Home

Nieuws 20 reacties

Inval over mestfraude bij adviseur in Limburg

Het Openbaar Ministerie, de FIOD en de NVWA hebben een inval gedaan over mestfraude in Limburg.

Het gaat om 10 locaties in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar een agrarisch advieskantoor. Dat kantoor zou volgens het OM met valsheid in geschrifte tientallen boeren hebben geholpen om te frauderen met mest. Behalve het adviesbureau zelf zijn ook 3 medewerkers en een extern adviseur als verdachte aangemerkt.

Het OM heeft het onderzoek in ‘een kantoor in het midden van Limburg’, andere media zoals de regionale omroep L1 geven aan dat het gaat om Bergs Advies in Heythuysen (L.). Het kantoor werd door NRC eind vorig jaar al een rol toegekend in de grootschalige mestfraude waarover de krant toen berichtte. Bergs Advies is zelf onbereikbaar.

Lees verder onder de tweet.

Onderzoek bij veehouders

Behalve bij medewerkers van het advieskantoor is ook onderzoek gedaan bij 5 veehouders die klant waren bij het kantoor. Administraties zijn in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op onroerende zaken om de betaling van eventuele boetes zeker te stellen. Het OM geeft daarbij aan dat het gaat om een miljoenbeslag.

Gesjoemel met ‘veesaldokaarten’, mestafvoer en grondregistratie

‘Creatieve oplossingen’

Het agrarisch adviesbureau helpt en adviseert volgens het OM in totaal honderden boeren met hun administratieve verplichtingen en inrichting van hun bedrijfsvoering en treedt op namens hen richting overheden. Het gaat onder meer om varkensboeren, melkveehouders en pluimveehouders. Volgens het OM zou het adviesbureau de administratie van de boeren met ‘creatieve oplossingen’ steeds kloppend hebben gemaakt, bijvoorbeeld met de hoeveelheid mest die de boeren en hun vee mochten produceren. Hierbij zou een onjuiste voorstelling van zaken zijn gecreëerd met een onderbouwing door valse stukken. Genoemd wordt onder meer gesjoemel met ‘veesaldokaarten’, mestafvoer, grondregistratie en aanvragen voor vergunningen.

Lees verder onder de tweet.

Maanden voorbereiding

Volgens de NVWA hebben 140 mensen deelgenomen aan de actie waarbij assistentie is verleend door de politie, FIOD, IL&T en Inspectie SZW. De actie is maanden voorbereid. Het onderzoek staat onder gezag van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Laatste reacties

 • niet

  nou nou wat een succes!! Ze zetten alles op alles om de boeren een hak te zetten hoe kunnen we ze uitschakelen. Hier zijn ze drukker mee dan met de criminelen en drugs overlast in het zuiden van het land hier.

 • Mtstermors1

  Als ze zich niet aan de regels houden moeten ze gewoon gestraft worden. Door deze mensen en bedrijven krijgen wij steeds strengere regels

 • Alco

  Ben benieuwd of Calon ook geleerd heeft van zijn kapitale blunder bij de tweelingfraude.

 • Flepke

  Het zal allemaal wel weer met een sisser aflopen.

  Een tornado in het begin en een lente briesje op het einde.
  We kennen het onder tussen wel.
  Pretstige project voor de NVWA enz en namen van het advies bureau en boeren naar de vaantjes

 • info36

  Hier vorige week 4 bedrijfsinbraken op een rij, wordt door de politie gelijk gezegd dat ze er niets aan doen. Nu snap ik waarom. Ze hebben andere prioriteiten namens het compleet de weg kwijt zijnde O.M.

 • Jan-Zonderland

  Idd @ niet & info, het hele land gaat gebukt onder terreur van allerlei groeperingen die rovend en stelend en handelend in drugs het land door trekken klaarblijkelijk met weinig problemen van de handhavers der wet maar plotseling zijn er zomaar 140 man beschikbaar om dit waarschijnlijk/hopelijk/mogelijk stormpje in een glas water de kop in te drukken. Fraude is fraude en dat moet aangepakt worden maar soms denk je dat men de prioriteiten wat eenzijdig stelt.

 • fietskip

  Dit word door de overheid hoog ingezet. Als dit dan weer met niks af zou lopen word het tijd dat hoge ambtenaren van NVWA en OM hun verantwoording nemen, openlijk verontschuldigen en aftreden.
  Fraudeurs mogen uiteraard wel aangepakt worden.

 • besterd1

  Hoort allemaal bij het boerenuitroeibeleid.
  Als er werkelijk zoveel mestfraude gepleegd wordt als de overheid wil doen geloven zouden de mestprijzen nu niet skyhigh zijn.

 • info36

  En dan nog eens, waar gaat dit uiteindelijk over? Er raakt niemand gewond, er wordt niet gestolen en niemand en niets heeft er last van en je kunt dit verwachten bij onpraktische regelgeving.

 • Maas1

  Weet je ik kan vinden wat ik er van vind maar ik moet wel constateren dat mijn bedrijf en bedrijfszekerheid in bepaalde mate wederom door toe doen van buitenaf beschadigd raakt! Het Imago heeft wederom een deuk opgelopen!

 • bankivahoen

  Je hebt gelijk @Maas1,wederom krijgt de sector een opdoffer. Hier is geen kruid tegen gewassen, zie ook het bericht zojuist dat er op het ministerie vanaf nu alleen nog maar veganistische maaltijden verkrijgbaar zijn. Alleen op aanvraag is er nog een ei of kaas en vlees te krijgen. Partij voor de dieren stelt de eis en krijgt direct haar zin. Wat een naar land in wording. En dan roept een Caroline vd Plas dat we onze boodschap steeds moeten blijven herhalen, het lijkt wel op het orkest op de titanic dat ook gewoon doorspeelde toen het de dieperik in zonk.

 • Gradje 1966

  info 36 er word wel gestolen de mestruimte die iedereen in moet leveren omdat er zulke praktijken zijn en bij deze lieden die teveel mest rijden stijgt het nitraat nog steeds in het grondwater.
  Ik ben er van overtuigd als iedereen zich destijds aan de regels gehouden had het nitraat niet zo hoog was geweest en dan niet zo n strenge mestregels hadden gehad Waar we nu mee zitten hebben we te danken aan de grote fraudeurs die hebben zich verrijkt en de rest betaald het gelach

 • mtseshuis

  @Gradje1966: Ik geloof er geen reet van! Nitraat is in de meeste gebieden helemaal niet hoog, beneden de norm. Het is 1 grote kliek van luitjes die de veehouderij zsm willen decimeren.
  Natuurlijk zal ook dit bureau de grenzen van de regels opgezocht hebben, daar zullen ze ook wel af en toe overheen gegaan zijn: NVWA blij, overheid blij, media blij, kan weer met dikke koppen en veel geleuter in de krant en op tv!
  Zoals gezegd, fraudebestrijding prima, maar doe ook eens wat aan de drugscriminaliteit en de overlast van en intimidatie door bepaalde groepen in de maatschappij!

 • Kelholt

  Van de site van het OM: "Of ze lieten een melkveehouder sjoemelen met de medicijnregistratie van de koeien waardoor het leek alsof deze meer dieren hield dan in werkelijkheid. Dit leidde er uiteindelijk toe dat hij meer fosfaatrechten kreeg toegekend en dus meer geld kon verdienen." dit is dus complete onzin en daarna in grote letters: "Fraude met mest ondermijnt de samenleving." aldus het OM. En ik altijd maar denken dat rare mest regelgeving een gezonde bedrijfsvoering ondermijnt...

 • koestal

  Schouten weer op het oorlogspad,barbertje moet hangen.

 • Peerke1

  Het is weer schieten met een kanon op een mug.

 • fietskip

  Denk dat dat klopt koestal.
  je ziet het vaker dat als de ambtenaren op een ministerie het niet eens zijn met de minister dan lekken er ineens dingen die de minister de kop kosten.

 • Peet1212

  De minister pakt het OM aan omdat ze uitspraken doen die zij niet mogen doen en wordt direct opgevolgd door een dolksteek van het OM.

  MET VOORBEDACHTE RADE????????????

 • Koe 1475

  De overheid weet geloof ik zelf niet eens hoe het in mekaar zit met alle regeltjes!
  Compleet de weg kwijt !!!

 • Dirk
  IS het niet het...... O.M. .......dat op dit moment ,danig onder vuur ligt in verband met onaanvaardbare geheime liefdesafaires, en te nauwe contacten op golfbanen ,dure restaurants en besloten feestjes ,een zogenaamde ons kunt ons cultuur
  ? Wie gaat daar ,ONAFHANKELIJK onderzoek naar doen , zonder dat het gevolg heeft voor de onderzoekers , met andere woorden , is deze inval ,en de uitspraak over diertallen in Nederland , door het O.M. een afleidingsmanoeuvre, of gaat hier het spreekwoord op :zo de waard is vetrouwd hij zijn gasten

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.