Home

Nieuws 4 reacties

ABN Amro: kasstroom hindert kringlooplandbouw

Er is onvoldoende liquiditeit op de landbouwbedrijven om versneld te kunnen verduurzamen.

Daarvoor moet de kasstroom eerst groeien. Dat stelde Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven bij ABN Amro tijdens het COV Meat Café.

Tempo verduurzaming

Berntsen beziet het tempo waarin de Nederlandse overheid de landbouw wil verduurzamen en over wil gaan op kringlooplandbouw met scepsis. De sector is namelijk sterk afhankelijk van export. “Verduurzaming van de productie vraagt grote investeringen. Die kunnen de primaire bedrijven niet opbrengen vanuit de huidige cashflow”, stelt Berntsen. “Er zal dus extra geld naar de bedrijven moeten stromen, uit een hogere opbrengstprijs. Maar het grootste deel van de afzet is export. Als er geen exportmarkt is voor het uitponden van duurzaamheid, zal de productie krimpen en de exportpositie onder druk komen.”

In een speciale video bracht de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) naar voren wat zij verstaat onder circulariteit en onder de eiwittransitie. Bekijk de film hieronder.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Heldere taal

 • Zuperboer

  Dat is dus afgehamerd. Nog 2 jaartjes Carola en ze kan af door de zijdeur naar Unilever of 1 vd overige commissariaatjes.

 • agratax.1

  Uit boven staand stukje blijkt dat Duurzaam zoals de politiek en de moderne wetenschap dat voor ogen hebben, helemaal niet duurzaam is. Worden de Nederlandse boeren toch die kant op gedrukt, dan zal dit leiden tot verpaupering van het buiten gebied. kan de moderne elite zich eindelijk buiten de grachtengordel gaan vestigen op hun "landgoed". Voor de armlastige ex boer is dan geen plek in dit land. Sociale Woningen hebben ellen lange wachtlijsten.

 • haj146

  Juist ABN. We exporteren veel en die landen zal dat duurzaamheid geneuzel toch de ballen jeuken. Kwaliteit voedsel, bijvoorbeeld melkpoeder voor China daar draait het om. En niet om kringloop en bla bla

Of registreer je om te kunnen reageren.