Home

Nieuws 1 reactie

Droogte officieel landbouwramp in Vlaanderen

De droogte van afgelopen zomer is officieel een landbouwramp in Vlaanderen.

Dat heeft de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege vandaag officieel besloten.

Uitzonderlijke droogte

Het besluit hing al even in de lucht, omdat het KMI de droogte als uitzonderlijk heeft bestempeld, dat is de eerste voorwaarde voor de erkenning van een landbouwramp. In alle 308 Vlaamse gemeenten heeft zich de uitzonderlijke situatie voorgedaan. In juni en juli viel respectievelijk 22% en 13% van de normale hoeveelheid neerslag.

De tweede voorwaarde was dat er minimaal € 1,24 miljoen schade is geleden door Vlaamse boeren. Dat is dus het geval in geheel Vlaanderen.

12.000 gevallen van schade

De droogteperiode is vastgesteld van 2 juni tot 6 augustus dit jaar, waarin 12.000 gevallen van schade zijn gerapporteerd. Hoe groot de schadevergoedingen zullen zijn, is nog niet bekend. Getroffen boeren hebben nu 3 maanden de tijd om schadevergoeding aan te vragen. Hierin moeten ze aantonen dat de schade ook echt door de droogte is veroorzaakt. De maximale vergoeding per boer is € 62.400.

Eén reactie

  • robbertbogers

    Ook in Belgie wil de overheid af van het uitkeren bij rampen. Ze kijken daar hoe het in Nederland gaat met de bredeweerverzekering. Nou, het gaat hier knap beroerd met die bredeweerverzekering. De gedachte achter een dergelijke verzekering is goed, maar ze is voor velen onbetaalbaar en bij de goedkopere aanbieders krijgt je uiteraard ook een nog meer waardeloze polis. En als er dan eens een keer schade is, dan laten de verzekeraars zich van hun echte kant zien. Want ze keren allemaal niet graag uit. Ik doe al vanaf het begin mee aan de bredeweerverzekering maar na het zoveelste debacles met mijn verzekeraar, stop ik ermee. Zelfs dit jaar geen uitkering. Je wordt toch niet serieus genomen. Het wordt hoog tijd dat we zelf een (fiscaal onbelaste) voorziening kunnen treffen, die we kunnen aanspreken bij schade. Dat is het enige dat echt werkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.