Home

Nieuws 12 reacties

Tarieven flink omhoog bij Rendac

De afvoer van kadavers wordt flink duurder. Verwerkingsbedrijf Rendac heeft een voorstel hiervoor gestuurd naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Volgens het bedrijf stijgen de kosten gemiddeld per bedrijf met 9%. Het ophaaltarief per dier gaat omhoog met gemiddeld 30%.

Voor een koe gaat het tarief van € 21,66 naar € 28,26; voor een kalf van € 3,38 naar € 4,41. Per varken gaat het van € 2,64 naar € 3,44. Het tarief voor biggen wordt verhoogd van € 5,04 naar € 6,58 per container.

‘Stoptarief’ stijgt ook

Het ophaaltarief bestaat naast dat bedrag per dier uit het zogeheten stoptarief. Dat stijgt ook, zij het licht. Het tarief voor een reguliere stop gaat 26 cent omhoog van € 18,71 naar € 18,97. Een geplande stop (de zogenoemde vatenstop) gaat 6 cent omlaag, van € 13,79 naar € 13,73 per stop.

De tariefstijging is volgens Rendac nodig, ondanks de gedaalde kosten voor verwerking en transport van kadavers. De oorzaak is een lagere opbrengst van eindproducten als diermeel, dierlijk vet en huiden. Er ligt bovendien nog een flink tekort over de jaren 2015 en 2016, dat gefaseerd wordt goedgemaakt in de jaren tot 2019.

LNV: destructietarieven nog goedkeuren

De vaststelling van de destructietarieven gaat volgens vast protocol. Het voorstel is voorbesproken met een werkgroep van vertegenwoordigers van de sector. Het ministerie van LNV moet de tarieven goedkeuren. Als dat gebeurt, gaan ze met terugwerkende kracht tot 1 januari dit jaar in.

Laatste reacties

 • Flepke

  Word misschien eens tijd voor een concurrent van Rendac om op te staan. Schande dat de overheid deze monopoli positie toe staat.

 • boerderij12

  flink tekort over 2015-2016, laat me niet lachen.

 • deB.


  En waar moet de producent het weer op verhalen???
  Op zo'n klote melkprijs, plus produktie mindering ...... rot toch op allemaal

 • Vhouder

  stuur de rekening maar naar hans huijbers van zlto die moest zo nodig rendac verkopen

 • Gat

  Boerderij12 ze hebben wel paar keer brand gehad bij ecoson. Moesten toen rest producten afvoeren naar derden wat flink geld kostte. Ken iemand die er werkt op kantoor

 • janlookamp

  wat zijn de kosten van destructie eigenlijk in het buitenland, ik heb eigenlijk geen idee wat de werkelijke kosten voor rendac zijn , ik dacht dat diermeel en bloed weer verwaard werden

 • Eminem2010

  4de jaar op rij prijs omhoog.

 • gjh

  ik dacht dat alleen de zuivelfabrieken de zakken aan het vullen zijn maar de rendac begint nu ook al.

 • Bennie Stevelink

  @gjh, jij erkent dus dat ze dat vroeger, toen ze nog eigendom waren van LTO, niet deden? Voor het eerst ben jij positief over LTO!

 • beversbv1

  rendac in 2017 een brutowinst van 84 miljoen

 • hollandagri

  gewoon de boeren zelf de kadavers verweken, met hyena s, krokedillen enz. geen gesleep met ziektes.

 • paulo1

  # Flepke.

  Zo is het maar net. Ze hebben het monopolie.
  Ondergrondse kadaverkoeling is in 1 beweging, 600 kilo lossen.
  Of je moet 5 vaten opkiepen. Dat is 5 x dezelfde beweging.

  En toch is 1 ondergrondse kadaverkoeling duurder dan 5 tonnen.

  Raar...

  En nog onvriendelijke mensen op de wagens en aan de telefoon, waarmee geen van beide een land te bezeilen is..

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.