Home

Nieuws 1 reactie

Kamer: geen extra geld voor EU-landbouw

De Europese Commissie moet geen nieuwe uitgaven doen, zonder eerst bestaande uitgaven goed onder de loep te nemen. Dat geldt ook voor het Europees landbouwbeleid.

Die boodschap heeft de Commissie Europese Zaken gestuurd aan Europees begrotingscommissaris Günther Oettinger, die donderdag 18 januari in Den Haag op bezoek is.

De vaste Kamercommissie voor Europese Zaken stuurde dinsdag 16 januari een brief aan Oettinger. Daarin wordt onder meer gevraagd om de Europese begroting aan strikte controle te onderwerpen, zodat er geen geld onnodig of inefficiënt wordt besteed. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Europese begroting wordt verkleind, nu het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat.

33% directe betalingen bij 1,8% van de boeren

De Kamer vraagt Oettinger onder meer aan te geven hoeveel van het landbouwbudget voor directe inkomenssteun wordt gebruikt en hoeveel daarvan naar ‘grote bedrijven en rijke boeren’ gaat. Volgens een berekening van Alan Matthews, Ierse emeritus hoogleraar Europees landbouwbeleid, komt 33% van de directe betalingen (€ 13,8 miljard) terecht bij 1,8% van de boeren (131.300 van de 7,2 miljoen ontvangers van de directe betalingen). “Het is niet duidelijk wat de toegevoegde waarde is van deze uitgaven”, aldus Matthews.

Foto

  • Foto: ANP

    Foto: ANP

Eén reactie

  • farmerbn

    Afgunst en nivelleringsdrang bepalen de agenda. Als de (Europeese) politiek bepaalt dat ze betaalt per ha ,moet je niet gek opkijken dat boeren met veel hectares ook veel premie krijgen. Als je per boer wilt betalen ,moet je de wet veranderen en ga je per boer betalen. Als je per boer gaat betalen hoeven de boeren ook geen hectare-aangifte meer te maken. Alles kan dan veel simpeler maar de politiek kan boeren dan niet meer dwingen en dreigen. Dus iedere boer 2.000 euro en alle ambtenaren die met dat circus bezig zijn ontslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.