Home

Nieuws 1 reactie

Nieuwe coalitie wil dat kabinet meer werk maakt van vrijstelling Crispr/Cas

De nieuwe coaltiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat het kabinet meer werk maakt van de vrijstelling voor nieuwe veredelingstechnieken als Crispr/Cas9.

Het kabinet verschuilt zich achter Europese regelgeving bij de beoordeling van nieuwe veredelingstechnieken als Crispr/Cas9. Dat stelt VVD-Kamerlid Arne Weverling. Weverling reageert namens de VVD-fractie in de Tweede Kamer op een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu), die afgelopen zomer zowel in Nederland als in Brussel een discussie is begonnen over de mogelijke vrijstelling van het gebruik van de Crispr/Cas9-techniek voor veranderingen in planten.

Vrijstelling voor Crispr/Cas9

Volgens Weverling gaat Dijksma voorbij aan de wens van de Tweede Kamer, die is uitgesproken in de motie-Lodders. Daarin wordt het kabinet gevraagd in te zetten op een vrijstelling voor het gebruik van de Crispr/Cas9-techniek. Met de Crispr/Cas9-techniek kunnen soorteigen eigenschappen in planten worden ingebracht, op een veel snellere en effectievere manier dan via klassieke veredeling. De verandering in eigenschappen is in volgende generaties van hetzelfde gewas niet meer te herkennen als zijnde ingebracht met een nieuwe techniek.

Weverling zegt dat Dijksma de motie-Lodders niet uitvoert, in tegenstelling tot wat de staatssecretaris zelf zegt. Sterker nog, in plaats van te pleiten voor een vrijstelling, stelt Dijksma dat de techniek valt onder de bestaande regels voor biotechnologie.

Zorgen over langetermijneffecten

GroenLinks en Partij voor de Dieren maken zich zorgen over de ontwikkelingen rond de nieuwe veredelingstechnieken. Partij voor de Dieren wijst op de mogelijke langetermijneffecten, waarover nog weinig bekend is. GroenLinks zegt dat onvoldoende duidelijk is in hoeverre het bedrijsleven de verantwoordelijkheid kan dragen. GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn niet voor een vrijstelling.

Eén reactie

  • koestal

    wat bedoelen ze hier mee ?

Of registreer je om te kunnen reageren.