Home

Nieuws 13 reacties

Wakker Dier wil snel actie tegen stalbranden

De actiegroep Wakker Dier roept VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op direct maatregelen nemen tegen stalbranden.

Dat heeft dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier woensdag in een brandbrief geschreven aan de onderhandelaars van de vier partijen. Zij hervatten woensdag hun overleg voor een nieuw kabinet.

Volgens Wakker Dier zijn dit jaar al 185.000 dieren bij stalbranden om het leven gekomen. Over heel 2016 waren dat er 201.000. Vorige maand kwamen er nog 20.000 varkens om bij een brand in Erichem. “De tijd van wachten is voorbij. Er moet nu echt actie komen”, aldus een woordvoerder van de dierenwelzijnsorganisatie.

Verplichte sprinklerinstallaties en vluchtwegen

Wakker Dier pleit in de brief onder meer voor verplichte sprinklerinstallaties en brandmelders en voor de beschikbaarheid van voldoende bluswater. Ook wil het betere vluchtwegen, brandveilige ventilatiesystemen en een verplichte keuring van elektrische installaties.

In een petitie wordt de Tweede Kamer ook opgeroepen een beroepsverbod in te stellen voor varkensondernemer Adriaan Straathof, de eigenaar van het afgebrande bedrijf in Erichem.

Dit artikel is mede geschreven door ANP

Laatste reacties

 • farmer135

  ja een brandbrief van wakker dier, wat moet ik daar van denken

 • alphons1

  heel simpel laat de boeren gewoon op hun manier ongedierte bestrijden. want door ongedierte ontstaan de meeste branden.

 • agro1

  laten we stoppen deze vorm van productie landbouw te noemen. het is gewoon industrie, waar trouwens niks mis mee is. maar dan wel als industrie behandelen. net als alle hokdieractiviteiten. bij landbouw hoort land, dwz oppervlakte grond. die oppervlakte hoort trouwens groter te zijn, dan de stalondergrond.

 • John*

  Ik zat net te bedenken waar al die dieren heen moeten vluchten.. buiten staat de brandweer met man en macht te blussen en dan sturen we een hele hoop in paniek zijnde dieren het erf op.. tussen de aardappels en mais rondom het erf?? de straat op?? Het enige wat echt werkt is inzetten op brandpreventie, vluchtwegen en sprinklers zijn verspilde moeite.

 • Zuperboer

  Wakker Dier wil maar een ding: Geen dierhouderij.

 • farmerbn

  Zuperboer heeft gelijk.
  Volgens mij zou je de extra kosten voor die extra brandpreventie , moeten vergoeden door een hogere varkens/kippenprijs. Dit moet dan door een extra ster en daardoor een hogere boerenprijs. Kan niemand tegen zijn.

 • ENDE902

  Wakker Dier, de expert bij uitstek in Nederland om virtuele brandjes via reclameakties tot grote branden te laten oplaaien, stuurt een brandbrief naar de onderhandelaars over een nieuw kabinet om de brand in Erichem onder de aandacht te brengen. Je zou bijna gaan denken dat ze zelf de hand hebben gehad in het ontstaan van de brand. Ik hoop dat dit laatste niet de waarheid is.

 • WGeverink

  Klopt John, en van iemand die een stalbrand heeft meegemaakt weet ik dat het heel veel moeite kost om de varkens naar buiten te krijgen en ze zich daar omdraaien en zo weer naar binnen toe rennen. Zet in op brand preventie! De keuring van de electrische installaties gebeurd bij ons via de verzekering. Ik heb ze nooit verteld dat ik zelf de electricien was die de aanleg en het onderhoud deed. Ze waren telkens zo in hun nopjes met hoe degelijk het er uit zag dat je niet wil dat ze van hun wolk vallen... Het is trouwens
  geen goed idee om een vegetariers vereniging die tegen de veehouderij is en er geen verstand van heeft te betrekken bij het zoeken van een werkbare oplossing.

 • Kika

  als mensen minder vlees zouden eten, zouden boeren wat minder dieren kunnen houden in betere omstandigheden. Ik ben blij met Wakker Dier. Ze hebben hartstikke gelijk.

 • info295

  Wakker dier pleit ook voor luchtwassers en deze ondernemer voldeed aan alle eisen waar ook wakker dier voor pleit !!
  Bijna alle stalbranden komen door luchtwassers !!
  Dus in de toekomst zullen we er meer en meer gaan krijgen doordat iedereen van de 40.000 handtekeningen de lucht niet meer kunnen verdragen en wel iedere dag gewoon vinden dat er een stuk vlees in de supermarkt ligt !!

 • WGeverink

  <> .

 • WGeverink

  Het is jammer dat het archief van AGD.nl niet meer toegankelijk is en dat je zaken uit het verleden van boerderij.nl nu ook op het internet moet zoeken.Vijf jaar geleden had ik in bovenstaande link dit te zeggen over luchtwassers.

 • CJa

  Kijk ook eens naar het aantal branden, hoevaak er geen dierlijke slachtoffers zijn? wat is hierin de trend?
  Alleen naar aantallen kijken heeft niet zoveel zin, als je 2x een grote kippenstal hebt heb je al snel een groot aantal..

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.