Home

Nieuws 3 reacties

CAV Den Ham: kritische groep raakt gevoelig punt

De leden van CAV Den Ham zijn zwaar verdeeld wat betreft de toekomst van de onderneming.

Circa 50 leden van de 170 leden tellende coöperatie vroeg directeur Gert Bargeman en de Raad van Commissarissen (RvC) vergeefs af te treden. Nu zet de groep in op extern onderzoek. Daarbij moeten wat hen betreft ook 6 personeelsleden die eerder misstanden wilden aankaarten bij de RvC, worden gehoord.

Fabriek staat er financieel niet goed voor

Ruim 100 leden zetten hun handtekening onder een brief ter ondersteuning van Bargeman en de RvC. Ze vinden de ingeslagen koers de juiste. Ze wijzen er op dat de coöperatie er financieel niet sterk voor staat. De fabriek draait ruim onder haar capaciteit, er is lang niets geïnvesteerd. De vleugels moeten worden uitgeslagen om kritieke massa te krijgen, het bedrijf moet professioneler worden gerund en beter voer maken.

Beide groepen hebben ten minste deels gelijk. Bargeman werkte lang bij een beursgenoteerde fabrikant van premixen en speciaalvoer. Producten met een hoge toegevoegde waarde en een bedrijf dat voortdurend moet groeien omdat beleggers anders ongeduldig worden. De leden van CAV Den Ham willen geen ForFarmers, maar een coöperatie dichtbij. Maar Bargeman heeft vermoedelijk geen ongelijk dat CAV Den Ham zonder professionalisering en een groter volume geen lang leven beschoren is.

Onvrede over verschillende punten

De meeste tegenstanders van Bargeman en RvC zijn kleinere boeren of bedrijven van oudere boeren die hebben afgebouwd. Een goed deel zit dicht bij Den Ham en dus zowel letterlijk als figuurlijk dichtbij de oorsprong van de coöperatie. Maar de criticasters zijn meer dan een groep nostalgische groep veteranen. Een deel van de kritiek is moeilijk te staven.

Een deel van de kritiek komt voort uit onvrede over andere zaken. Een aantal leden zijn boos omdat het bestuursmodel is veranderd, waardoor leden nu niet alleen feitelijk maar ook juridisch louter toezichthouder zijn en zich dus niet meer bemoeien met het dagelijks bestuur. Ook speelt het karakter van Bargeman mee. Als relatieve buitenstaander kwam hij in 2013 een hechte gemeenschap en sprong op het orgel; zonder navenant sterke resultaten.

Terechte kritiek

Maar de keuze van Bargeman een cursus van € 12.000 te volgen bij NICE-Nyenrode, dat geleid wordt door de secretaris van de RvC, roept terecht vragen op. Volgens een verklaring van de secretaris in kwestie is de toestemming destijds verleend door de voorzitter van de RvC en niet door haar. De financiële relatie maakt echter kwetsbaar voor beschuldigingen van belangenverstrengeling, hoe goed de bedoelingen van alle betrokkenen ook zijn.

Coöperaties hebben als zelfhulporganisaties meer speelruimte dan bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven. Onafhankelijkheid betekent in het coöperatieve denken niet dat toezichthouders altijd op grote afstand hoeven te staan. Maar Bargeman had beter de speelruimte moeten creëren door vooraf een fiat te vragen aan de leden, en niet louter de RvC.

Ook moet duidelijkheid komen over hoe de klokkenluiders zijn aangepakt. Ze vroegen in vertrouwelijkheid een gesprek met de RvC en werden vrijwel direct op non-actief gesteld door de directeur, die blijkbaar bijgepraat werd. Een onafhankelijk onderzoek lijkt een redelijke eis.

Laatste reacties

  • John*

    neem een voorbeeld aan de samenwerking...

  • Schaap1975

    ohoh, als dit lang gaat duren heeft cav den Ham inderdaad geen lang bestaan meer. Je moet je bezig houden met voer maken!

  • magele

    slimmeboer.blogspot.com

Of registreer je om te kunnen reageren.