Home

Nieuws

Van Dam: ik kan niet eenzijdig zorgen voor meer geld zeldzame rassen

Provincies en rijk hadden in overleg meer geld kunnen uittrekken voor het behoud van zeldzame huisdierrassen. Dat erkent staatssecretaris Martijn van Dam.

Nu acht hij zich gebonden aan de gemaakte afspraken. Aanpassing van budgetten moet niet alleen tussen provincies en rijk worden besproken, maar vereist ook goedkeuring van de Europese Commissie, aldus Van Dam woensdag tijdens overleg met de Tweede Kamer. “Er had meer geld voor kunnen worden uitgetrokken, maar we kunnen het niet eenzijdig wijzigen”, aldus de staatssecretaris.

Zeldzame veerassen op het Plein in Den Haag. Leden van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) preseerden dinsdag een Brandrode Brandbrief bij de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de situatie waarin enkele soorten veerassen verkeren. - Foto: ANP
Zeldzame veerassen op het Plein in Den Haag. Leden van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) preseerden dinsdag een Brandrode Brandbrief bij de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de situatie waarin enkele soorten veerassen verkeren. - Foto: ANP

Van Dam zegt dat er een bedrag van € 80.000 beschikbaar is om de foktechnische expertise op peil te houden. Daarnaast heeft hij vorig jaar eenmalig € 40.000 uitgetrokken. Nu heeft hij toegezegd financieel te willen bijdragen aan de goede identificatie en registratie, zodat zeldzame huisdierrassen in het systeem als zodanig herkenbaar zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.