Home

Nieuws 4 reacties

Countus trekt regionorm in twijfel

Countus twijfelt of de regionorm die wordt gehanteerd voor reguliere pachtcontracten rechtvaardig is.

Het accountantsbureau gaat daarom onder meer onderzoeken hoe de verandering van de regionorm in de afgelopen tien jaar zich verhoudt tot de verandering van het inkomen van boeren in dezelfde periode. De uitkomsten van het onderzoek worden verderop in de zomer verwacht, aldus jurist Andreas van der Vis van Countus.

In 2007 heeft de overheid het doel gesteld om bij reguliere pachtcontracten een maximale pachtprijs te baseren op een redelijke grondbeloning. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de grondopbrengsten over een vijfjaargemiddelde per regio. Doel is boeren die afhankelijk zijn van pachtgrond te beschermen tegen de grondvariant van de ‘huisjesmelker’.

Regionorm

Jaarlijks wordt zo de zogenaamde regionorm vastgesteld. Countus stelt de vraag wat een redelijk inkomen eigenlijk moet zijn voor een landbouwer en of rekening is gehouden met de veelal zevendaagse werkweek die voor boeren geldt. De hoofdvraag is echter of de inkomensontwikkeling gelijke tred houdt met de regionorm, en duidelijk is dat Countus denkt van niet.

Countus geeft de IJselmeerpolders als voorbeeld. De regionorm voor gras- en bouwland bedroeg in 2007 € 786 per hectare. In 2016 was dit opgelopen tot € 1.118. In 2017 daalt de regionorm naar € 1.049. Countus vraagt zich openlijk af of iemand boeren kent wiens inkomen in de onderzoeksperiode met 40 tot 50% is gestegen. Het bureau zegt bij zijn eigen klanten in de akkerbouw en melkveehouderij in elk geval niet zulke stijgingen tegen te komen.

De uitkomsten van het onderzoek kunnen volgens Countus dienen als munitie in de strijd voor een betere berekeningssystematiek.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

 • korvandijk1

  Het heeft lang geduurd maar nu is het eindelijk zover dat pachters al lang vermoeden dat de regionorm veel te hoog is geworden!

 • info36

  Ik roep dit al jaren, wordt er eindelijk geluisterd?

 • koestal

  Pachtprijzen zijn gebaseerd op aannames,natte vingerwerk .

 • mail3

  Dit bericht ondersteunt de visie van de BLHB zie pic.twitter.com/s4MzGqB0xl
  Lees het april-en meinummer van de Landpachter en word lid
  Piet van der Eijk
  voorzitter BLHB
  <>

Of registreer je om te kunnen reageren.