Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:1 jun 2017

Rutte: veehouderij met draagvlak en goed geld voor boer

Het kabinet streeft naar een veehouderij met een breed draagvlak in de samenleving, waarmee boeren goed geld verdienen en waarvoor draagvlak is in de directe omgeving, omdat er rekening wordt gehouden met de effecten voor milieu en volksgezondheid.

Dat zegt premier Mark Rutte tijdens het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer, in reactie op vragen van PvdD-Kamerlid Lammert van Raan.
Volgens Rutte heeft het kabinet afgelopen periode goede stappen gezet door onder meer de invoering van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), de reductie in het antibioticagebruik en het SER-advies voor snellere verduurzaming van de veehouderij. Rutte herkent zich niet in het beeld van Van Raan dat de veestapel afgelopen jaren fors is gegroeid. “De veestapel is door dierrechten grosso modo gelijkgebleven”, zegt Rutte. Dat het aantal slachtingen is gestegen komt volgens hem doordat het beleid erop gericht is minder slachtdieren te exporteren vanwege dierenwelzijnsaspecten.

PvdD wil verdere krimp veestapel

Van Raan zegt dat de informatie van Rutte niet klopt en vraagt de premier hoe hij verklaart dat er zeven boeren per dag stoppen met hun bedrijf. “Daar zijn zo veel redenen voor, dat is niet eenduidig te zeggen”, reageert Rutte.

Van Raan pleitte in het verantwoordingsdebat voor een verdere krimp van de veestapel. “Het gaat er niet om hoe goed het gaat, maar het gaat erom dat we het terugbrengen. De ecologische voetafdruk van deze giga-industrie is zodanig dat dit niet vol te houden is”, vindt hij.

‘De ecologische voetafdruk van deze giga-industrie is zodanig dat dit niet vol te houden is‘
- Lammert van Raan, PvdD-Kamerlid

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is het niet met Van Raan eens. Hij benadrukt dat de Nederlandse veehouderij juist tot de beste veehouderij ter wereld behoort.

Laatste reacties

 • koestal

  Ja en de boeren weer opzadelen met een linkse minister of staatssecretaris,dan houdt hij zelf de handen schoon,bla bla.

 • hspons

  Weet meneer Rutte niet dat we aan het inkrimpen zijn??? Dat we gedongen worden om de dieren te slachten???? Dat dit niets te maken heeft met dierwelzijn???? Dat er noodgedwongen bedrijven stoppen??? Stel meneer Rutte hiervan op de hoogte: wat hier speelt in de melkveehouderij!!!!
  Er zijn geen dierrechten, men wil fosfaatrechten!
  Men wil kringloopwijzer en nog meer verzinsels om te melken.

 • Peerke1

  De politiek verdient er helaas goud aan. En maar dreigen en........

 • Mtswie

  Veehouderij met draagvlak?
  Wie bepaald het draagvlak?
  Gaat dat de burger worden die via de media op een bepaald (dwaal)spoor is gebracht door halve waarheden en soms zelfs hele leugens?
  Of wordt het draagvlak onderbouwd met kennis en ervaring die is opgedaan in/door de sector?

 • Maas1

  Rutte is een prima kerel,eindelijk eens een bewindspersoon die begrijpt dat er in dit land ook onder de boeren geld verdiend moet worden,zodat men investeert om vooruit te komen.
  PvdD is in zekere zin een achterlijke naar binnen gerichte partij die enkel op de onderbuik gevoelens van de mede burgers inspeelt, welke zich niet realiseert dat zich in dit land een landbouw sector bevind die qua kennis en innovatie tot de beste van de wereld behoord. Mede daardoor zul je nooit de PvdD horen over het massaal slachten van de runderen voor behoud van derogatie,het intereseert ze niet, ze trekken liever een blik sprinkhanen los!

 • John*

  als het verdienmodel voor de boer maar voorop staat in de keuzes die gemaakt worden scheelt een hoop ellende. In het verleden is dat vergeten en dan heeft de boer niet meer keus dan de meerkosten uit te smeren over extra dieren om de schade beperkt te houden.

 • Gat

  En jij denkt dat verdienmodel voorop staat John. Haha Rutte liegt en bedriegt. Enigste wat telt is dat veehouderij als wisselgeld wordt gebruikt om industrie, Schiphol en Rotterdamse haven ruimte te geven om uit te breiden. Boeren milieumaatregelen opleggen en Schiphol laten uitbreiden. Boten en vliegtuigen hebben geen milieunormen mbt uitstoot. Toch gek dat zulke mega uitstoters van broeikasgassen daar niet aan hoeven voldoen.
  Mja anders vlieg je niet voor paar tientjes naar Spanje.

 • alco1

  Ik vindt het ook uitspraken waarmee je alle kanten op kan.

 • pinkeltje

  Dat goed geld verdienen gunnen ze in de politiek iedereen. Maar je hoeft niet te rekenen op een politiek die een soort gegarandeerde winstformule voor de veehouderij in de steigers gaat zetten. En anderzijds, zodra er goed wordt verdient helpt de sector dat zelf in sneltreinvaart om zeep. Gaan we gewoon nog meer betalen voor grond en nog duurdere stallen en aanverwante middelen aanschaffen. Met argumenten als stilstand is achteruitgang, we gaan ons blij maken met het idee dat je door te investeren minder belasting betaalt etc. Maar ik hoop voor de veehouders dat ik het verkeerd zie!

 • DJ-D

  @gat dat geloof ik ook. Die Lammert was eerder vvd aanhanger als je op hem googled. Die idiote doelstellingen moeten worden opgelost. Tis heel makkelijk om dat bij de boeren neer te leggen. Werken gewoon nog harder gaan toch niet staken en als ze stoppen vinden ze wel ander werk want zijn vaak nog aanpakkers ook. Grondprijs goedkoper en dus makkelijker meer wegen en woningen en beetje natuur en ruimte voor molens en zonnepaneelvelden 8 vliegen in 1 klap. Als het op papier maar klopt voor akkoord van Parijs. Andere sectoren zo minderen is onmogelijk. Van Campina hoef je ook niks te verwachten want de co2 handel is een lucratieve business die willen graag ook problemen die er niet zijn oplossen. Maar als het zogenaamd minder moet moeten ze betalen en niet gemeen gaan haatzaaien. Propaganda verkondigen moet aangepakt worden.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.