Home

Nieuws 9 reacties

Van Dam maakt wet begrenzing veehouderij openbaar

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft zijn wetsvoorstel Veedichte gebieden openbaar gemaakt voor internetconsultatie.

Iedereen kan tot 23 mei reageren op zijn voorstel om regionale overheden meer mogelijkheden te geven om de omvang van veehouderij te begrenzen in verband met de leefbaarheid van het platteland. De wet is een alternatief voor de eerdere Wet Dieraantallen van toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma.

Eind juni zal Van Dam de uitkomst van de internetconsultatie bespreken met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO), waarna in het kabinet besproken zal worden of het wetsvoorstel kan worden voorgelegd aan de Raad van State.

Doelen vaststellen voor specifiek gebied

Met het wetsvoorstel krijgen provincies de mogelijkheid tot het vaststellen van een programma ‘leefomgeving en veehouderijen’ voor een specifiek gebied. In dat programma worden doelstellingen opgenomen in verband met de kwaliteit van de leefomgeving. Hierbij kan een maximum worden gesteld aan het maximaal aantal dieren, een maximaal aantal veebedrijven of een maximaal aantal dieren per bedrijf in een gebied. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het effect van de veehouderij op de volksgezondheid, maar ook naar een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en goede omgevingskwaliteit.
De wet wordt onderdeel van de Omgevingswet. Het eerdere voorstel Wet Dieraantallen, zou onderdeel van de Wet Dieren worden. Bij het opstellen van een gebiedsprogramma is niet alleen het aantal dieren van belang, maar ook het aantal mensen dat in een bepaald gebied woont en in hoeverre de bewoning en veehouderij met elkaar verweven is in het gebied.

Kamermeerderheid wil wetsvoorstel snel naar Kamer

Een Kamermeerderheid is voor het in procedure brengen van het wetsvoorstel en vraagt om het wetsvoorstel nog voor de zomer naar de Kamer te sturen. Rik Grashoff (GroenLinks) kreeg met steun van PVV, D66, SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, Denk en 50Plus een meerderheid voor zijn motie.

Laatste reacties

 • John74

  Het is wel weer tijd voor een nieuwe wet het is al een paar weken stil met de wetten en regels die over de landbouw heen gegooit worden.

 • Zuperboer

  De laatste stuiptrekkingen van Martijn in politiek den Haag. Op naar het EU-pluche.

 • krulsaart

  De laatste stuiptrekkingen van de PvdA bedoel je.

 • JKr

  Nog even een mes in de rug van de agrariërs plaatsen voor vertrek.

 • vragenantwoord

  al 2 reacties : <>

 • 344412

  Alles gericht op een grachtengordel ideaal, platteland als park voor de hardwerkende stedeling.

 • fietskip

  Niet alle reacties zullen openbaar zijn, je moet daar toestemming voor geven.
  Deze wet kunnen we ook gebruiken door de steeds hardere uitbreiding van steden!!!
  Misschien zelfs van de ongezonde bewoning in steden met de vele slechte fijnstof, de geluidsoverlast (word nu onderzocht door rivm naar aanleiding van Duits onderzoek), het mensdichte op elkaar wonen en leven.
  De provincie zal moeten onderbouwen waarom ze dit beleid maken.
  Wij kunnen dan met onderzoeken aantonen dat dit vooral ook voor steden geldt.

 • wienbemelmans

  dit had voor de verkiezingen moeten spelen , maar nu laten ze ons barsten je hoort geen mens meer ,voor de verkiezingen gouden bergen beloven nu weten ze niks meer het pluche is binnen.

 • jan4072

  Vroeger waren er veel boeren en weinig import en toen was het platteland leefbaar. Daar zijn ze zelfs in dn haag van overtuigt. Nu zijn er weinig boeren en veel import en zijn er problemen met vergrijzing, leefbaarheid van het platteland. De verminderde leefbaarheid wordt dat veroorzaakt door de paar boeren die er wonen of door de vele import? Het antwoord is duidelijk: door de grijze duiven (de import dus) die bedrijfsvoering (jonge ondernemende mensen) onmogelijk maken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.