Home

Nieuws 2 reacties

SGP, CDA en ChristenUnie willen aaltjesbestrijding in focusgebied toestaan

De fracties van CDA, SGP en ChristenUnie in de Tweede Kamer willen geen verbod op het gebruik van aaltjesbestrijders in ecologische focusgebieden met eiwitrijke gewassen.

In een motie vragen de partijen aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zich te verzetten tegen het verbod.

Nederland heeft tot nu toe ingestemd met het verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen in ecologische focusgebieden. Van Dam zegt dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen niet strookt met de gedachte dat de ecologische focusgebieden moeten bijdragen aan de biodiversiteit.

Van Dam: ‘Motie kan niet worden uitgevoerd’

Van Dam beschouwt de oproep van de drie partijen als ‘mosterd na de maaltijd’, omdat de discussie afgelopen maandag in de Europese landbouwraad is afgerond.

Elbert Dijkgraaf, eerste indiener van de motie, zegt dat er nog geen besluit is genomen en dat Nederland zich dus alsnog tegen een verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan verzetten. Van Dam zegt dat hij de motie niet kan uitvoeren, mocht die worden aangenomen. Dijkgraaf: “Dan komen we daar te zijner tijd wel op de gebruikelijke manier op terug.”

Laatste reacties

  • Henk Tennekes

    De christelijke partijen pleiten voor het gebruik van metam-natrium, waardoor onlangs in het Nederlandse bloemenbedrijf Royal van Zanten meer dan honderd Ugandese werkneemsters ziek zijn geworden. In combinatie met bodemvocht wordt metam-natrium omgezet in het schadelijke gas methylisothiocyanaat (MITC). Onnauwkeurig gebruik en/of stabiele weerscondities (warm, windstil, mistig,....) zorgen ervoor dat de gassen in de omgeving blijven hangen. Buurtbewoners klagen dan over de irriterende werking van deze stoffen (en soms ook over een doordringende geur). Afhankelijk van het bodemtype kan MITC tot 12 dagen of meer in de bodem aanwezig blijven. Naast MITC en waterstofsulfide kunnen ook methylisocyanaat (MIC), koolstofdisulfide en methylamine gevormd worden. Als MIC in contact komt met lucht verspreidt ze zich razendsnel, zoals bij de gasramp in Bhopal in India van 1984. Het interesseert deze rentmeesters blijkbaar niet dat de volksgezondheid in gevaar wordt gebracht met zulke middelen, zo lang als de kassa blijft rinkelen.

  • pinkeltje

    Ja, laten we voor de verandering Bhopal er maar eens bij halen. Valt mee dat de gifgas aanvallen van Hoessein en Saddad er niet bij worden gehaald. Maat dat kan altijd nog als je je gelijk nog wat kracht wil bijzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.