Home

Nieuws 34 reactieslaatste update:8 mrt 2017

Van Dam sluit overheidsingrijpen fokkerijbeleid niet uit

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is bereid om als overheid in te grijpen in het fokkerijbeleid van productiedieren, als hierin onvoldoende stappen worden gezet door de fokkerij om welzijnsproblemen op productieverhoging op te lossen.

Fokkerijbeleid is primair de verantwoordelijkheid van de sector zelf, vindt Van Dam. “Maar mocht dit onvoldoende resultaat opleveren, of mocht er sprake zijn van nieuwe ongewenste ontwikkelingen, ligt overheidsinterventie in de rede”, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op Kamervragen van Marianne Thieme over een rapport van Wakker Dier.

Van Dam noemt het zeer ongewenst als in de fokkerij van landbouwhuisdieren nog meer wordt gericht op productieverhoging, zonder hierbij oog te hebben voor de gevolgen voor dierenwelzijn. “Ik denk overigens dat de ontwikkelingen in markt en maatschappij bepalend zullen zijn. Gelet op de veranderende publieke opinie en de wijzigingen in de vraag van consument en retail, zou een dergelijke richting mij verbazen, omdat die contrair is aan de beweging van markt en maatschappij”, aldus Dam.

‘Monitoringsgegevens laten zien dat de levensduur van koeien toeneemt’

Hij wijst erop dat veel fokkerijorganisaties juist fokprogramma’s hebben opgezet voor trager groeiende en robuuste vleeskuikens en leghennen. Ook in de melkveehouderij is volgens Van Dam aandacht voor de combinatie van hoge melkgift en het welzijn en robuustsheid van de koe. “Monitoringsgegevens laten zien dat de levensduur van koeien toeneemt en het celgetal en antibioticagebruik dalen”, aldus Van Dam.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Het zou beter zijn dat de verkiezingen deze week gehouden worden want dan stopt waarschijnlijk deze waanzin. Elke politieke partij wil zich profileren en misbruikt daarbij de boer. Je moet je tegenwoordig zo annoniem mogelijk in NL bewegen. Geen open dagen, geen eerste weidedag feest of iets dergelijks. Gewoon je werk doen als of je er niet bent. Dat is het beste.

 • groot boerdam

  Precies farmerbn word hoog tijd dat er honger komt in dit land.

 • PSDb

  Wordt tijd dat er fokkerij richtlijnen komen voor mensen, dan kunnen we voorkomen dat er zulke idioten rondlopen als van Dam!

 • JKr

  Kamervragen over een rapport van wakker dier. Het moet in politiek niet gekker worden. Als voortaan terroristische actiegroepen kamer vragen teweeg kunnen brengen en een staatssecretaris daar in meegaat wordt het tijd dat er wat gaat gebeuren, zoals hierboven vermeldt, stevige honger.

 • De Kandelaar

  Dit is te gek voor woorden! Als er door de agrarische sector iets wordt gevraagd, reageert men niet. En komt er een vraag van Wakker Dier dan wordt dat klakkeloos aangenomen. Belachelijk!

 • Althof

  Zouden ambtenaren nu echt denken dat zij in de klompen van de boer kunnen gaan staan? Deze steeds verder oprukkende arrogantie zal toch echt een keer moeten stoppen

 • wienbemelmans

  waarom horen we niks van Thieme en Wakker dier door wat er nu gaat gebeuren met het afslachten van honderden koeien voor de fosfaat regeling waanzin, het wordt hier steeds gekker in dit regellandje,als je in de politiek zit hier moet je met waanzin voorstellen komen,we moeten van die idioten terug naar 8ltr per koe en met de hand melken, waaeom pikken we dit allemaal we mogen niet meer productie verhogend werken heb je ooit zo iets gehoord in een ander land ze verklaren je voor gek.

 • a306825

  Er zijn steeds meer boeren die een goede opleiding hebben gehad!
  Steeds meer boeren hebben een hogere opleiding gehad, bv. in Dronten.
  Een agrarische achtergrond en jarenlange praktijk ervaring.
  Doch zij beslissen niet meer over de te volgen stappen in de veehouderij, maar de burger die lid is van wakkerdier e.d. Zij denken met een portie dierenliefde, gelijk de kennis te bezitten om ingrijpende beslissingen te kunnen nemen. Dit met desastreusse gevolgen voor mens en dier.

 • WGeverink

  Waarom hoor je niks van thieme @wienbemelmans? Omdat het een stap is richting een veehouderij vrij Nederland.

 • Bennie Stevelink

  Wat levert meer rendement op: een koe die 10.000 liter geeft en drie lactaties meegaat of een koe die 9000 liter geeft en zes lactaties meegaat?
  In het eerste geval moet je twee keer zoveel jongvee opfokken als in het tweede geval.

 • zuiderveehoeve

  Helemaal met WGeverink eens, als het slachten van gezond vee een ander doel had gediend, had mevr.Thieme al lang haar mond opengehaald.

 • koestal

  Thieme heeft meer te zeggen dan 75 kamerleden, de emotie regeert !!

 • 123456789

  er is volgens mij een programma de wereld draait door. er is nu een nieuwe programma in de maak en dat heet van dam draait door. we zijn in nederland hard op weg naar een stalinistisch bewind. het wordt tijd dat de schappen in de supermarkten leeg zijn, en dat drie maand blijven, zodat iedereen begrijpt dat de boeren voor het eten zorgen, en niet den haag.

 • 0064376

  Wat een gezwam als je 80 koeien moet afvoeren door falend overheidsbeleid!

 • a306825

  Omdat Mevr. Thieme en wakkerdier hun verstand niet meer gebruiken, is het beter dat wij dat wel blijven doen!!

 • evanderpasch1

  van dam is toch met laatste mnd bezig

 • Peet1212

  Ben het helemaal met Bennie eens dat we moeten stoppen met koeien fokken allen op productie, maar koeien fokken met weerstand en wat minder liters.
  De "wegwerpkoe" heeft zijn langste tijd gehad.

 • melkkoeienboer

  Levensduur van koeien zal dit jaar wel dalen

 • JKAG

  De grote groeiers ben ik ook niet zo voor , maar het zijn toch de overheden die de vergunningen voor die idioot grote stallen hebben gegeven, daar hoor je niemand meer over.

 • jan1

  Ik vraag het mij wel af , wat ze daar aan willen doen. Een denderende diesel die stop je niet maar zo . En als ze de trein wel willen stoppen, wat in mijn opinie is dat trouwens niet mogelijk. Dan denderd die diesel in andere landen op deze bol wel door. Die trein is niet te stoppen.

 • j.verstraten1

  Bemelmans zou je graag iets van Marianne horen? Wees gerust dat komt heus wel. Vervolgens zal door ons daar weer negatief op gereageerd worden. Met de rug naar de politiek gaan staan en stemmen op de ons gezinde partijen gaat het verschil niet maken.

 • krulsaart

  Nu we zo ver gezonken zijn dat in de tweede kamer serieus tijd gespendeerd wordt aan een rapport van Wakker dier, is het maar te hopen dat partijen als Hamas of de Hells Angels niet binnenkort ook met rapporten gaan komen..

 • DJ-D

  Partijen hoeven ons niet gezind te zijn, ze moeten een duidelijke visie en standpunten hebben en niet op emotie en per dag bekijken wat de buhne maar wil. Regeren met wijsheid en kennis. Ik geloof alleen dat dhr. Dijkgraaf over deze capaciteiten beschikt in de 2e kamer. Op hem ga ik zeker stemmen.

 • edke

  Denken ze dat ze ook al verstand van fokkerij hebben, laat me niet lachen

 • frl

  alleen naar de wc, dat mag nog net.

 • @Bennie' Wat levert meer rendement op: een koe die 10.000 liter geeft en drie lactaties meegaat of een koe die 9000 liter geeft en zes lactaties meegaat': en juist dit gezever brengt iedereen in de problemen. 10.000 l/ koe hoeft helemaal geen extra uitval te veroorzaken. Dat is zeer eenvoudig te bewijzen. Ik heb zoiets al eens op een congress gepresenteerd.

 • Bennie Stevelink

  9:15, "HOEFT helemaal geen extra uitval te veroorzaken". Nee, als je de koe steeds meer als een couveusekind gaat behandelen. Hoe ver kun je gaan in het steeds verder opvoeren van het managementniveau om de koe bij een steeds hogere productie gezond te houden? Een manier van vee houden wat steeds kunstmatiger is?
  Iedereen kan op zijn vingers natellen dat dit op maatschappelijke weerstand stuit. Je hoeft alleen maar even aan de "plofkip" te denken en je weet hoezeer ook de melkveesector een schietschijf van maatschappelijke organisaties kan worden. Dit kan ook leiden tot daling van consumptie en daarmee daling van de prijs.

 • oorspronkelijk

  navelstaren
  eenzijdige fokdoelen leiden tot verzwakte weerbaarheid immers bewezen door de evolutie
  de gevolgen kunnen op den duur desastreus zijn.
  weerbaarheid ontstaat door niet te steriel opgroeien
  denk aan allergieën bij mensen
  ook zal dat de antibiotica consumptie beperken
  geen gebruik bij b.v. virus/verkoudheid
  voederschema's worden aangepast voor de kalveren
  meer meer groter groter
  harde groeiers worden kwetsbaarder
  hoe zit het met efficiëntie
  zijn geiten niet de efficiëntste melk producenten kg melk versus gewicht
  belang van redelijk inkomen voor voedsel producenten
  want de uitdagingen zijn enorm

 • agro1

  hoe heerlijk is het leven onder een totalitair regime, HEIL EUROPA

 • a van Gerwen

  Als je een koe goed voert en goed verzorgt gaat ze vanzelf 10.000 kg geven. Zijn de omstandigheden of management wat minder dan blijft diezelfde koe op 9.000 kg hangen, wat niet direct inhoudt dat deze koe ook langer mee zal gaan. Was het maar zo simpel.

 • alco1

  @Bennie 1 mrt. 20.15
  Niet vergeten dat je in het eerste geval twee koeien hebt te verkopen en in het tweede slechts een oude worst koe.
  Maar nu moet je fosfaatrechten ook als opfok kosten rekenen.
  Dus zal de leeftijd aanzienlijk hoger worden.

 • oorspronkelijk

  BENNIE
  ik had je reactie nog niet gezien Helder
  ik bedoel het zelfde maar haal de duvel en z'n mallemoer erbij
  ben omslachtig kort daarom in--wordt het allemaal niet duidelijker van
  hulde voor hen die concreet reageren

 • Wesseling76

  De leeftijd van ons vee zou deze maanden wel hard dalen. Over een paar maanden zou Marianne ons daar wel weer mee bekogelen: "de afvoerleeftijd van melkvee zakt" van Dam doe er wat aan. lekker zo dame die alles kapot helpt

 • mtseshuis

  Beste Bennie, 10 of 11.000 kg per koe is geen enkel probleem, sterker nog de onze gaan met bijna 11.000 kg langer mee dan vroeger met 8300.... Heeft niks met couveuse dieren te maken, gewoon betere omstandigheden, beter opletten, meer info, sterkere koeien..
  Bij ons is de levensduur nooit gedaald tot nu toe: Nu moeten er gezonde koeien afgevoerd worden, die er anders nog jaren gelopen hadden, nu dondert de gemiddelde leeftijd onderuit omdat er amper nog nieuwmelkte vaarzen te slijten zijn en we mede mogen opdraaien voor het fosfaatdebalce, het is maar 4 % maar zijn toch zomaar 8 dieren, terwijl ook wij wat groeien wilden..
  Kortom wegwerpkoeien en hoge productie is niet 1+1, sterker nog die met hoge productie konden weleens ouder worden...

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.