Home

Nieuws 1 reactie

Van Dam en Van Rijn beginnen project gezonde voeding voor ouderen

Staatssecretarissen Martijn van Dam (Economische Zaken) en Martin van Rijn (Volksgezondheid) hebben het startschot gegeven voor een landelijke beweging die ouderen stimuleert om gezonder te eten. Bij dit project wil Van Dam regionale voedselproducenten in contact brengen met koks in de zorg.

De bewindspersonen namen de aftrap in zorginstelling Pennemes in Zaandam, waar bewoners op een dakboerderij eigen groenten verbouwen. Hier werd hen het manifest ‘Gezond eten, gezond bewegen, gezond zijn’ aangeboden door 18 organisaties. “Nederland kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren en de totale ziektelast met 5% verminderen, als overheid en zorgverzekeraars meer investeren in het eten van verse groenten en meer bewegen in de natuur. Bovendien levert dat minimaal 30% milieuwinst op”, staat in het pamflet dat onder andere door de Natuur- en Milieufederatie en het Louis Bolkinstituut wordt gesteund.

Gezonder eetpatroon

“Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de kans op vroegtijdig overlijden en hart- en vaatziekten met 15 tot 20% verlaagt bij Nederlanders met een gezond eetpatroon: meer groente en fruit, noten, peulvruchten, minder vlees. Ook meer bewegen in de natuur draagt significant bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. En wanneer we in Nederland meer groenten eten in plaats van vlees, dringen we het mestoverschot terug, besparen we veel energie, grondstoffen, CO2-uitstoot en water”, aldus Sijas Akkerman van NMF.

Bij 65-plussers komt relatief vaak ondervoeding, maar ook juist overgewicht plaats. 60% van de ouderen is te zwaar. Gezonde voeding is daarom heel belangrijk, aldus de staatssecretarissen.

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Verse producten

“In instellingen waar aandacht is voor eten en met verse producten wordt gekookt, hebben de bewoners meer trek in eten. Dat zien we ook in woongroepen waar bewoners, personeel en vrijwilligers samen koken. Niet alleen levert dat veel gezondheidswinst op, het is vaak ook nog veel gezelliger”, aldus Van Rijn.

“Door goed eten blijf je langer gezond en gelukkig. In Nederland hebben we heel veel voedselproducenten die lekker en gezond eten uit de eigen streek kunnen leveren aan zorginstellingen. We willen die in contact brengen met de koks in de zorg zodat we samen werken aan liefdevolle zorg voor onze ouderen”, aldus Van Dam.

Eén reactie

  • JKr

    Als ze mij vertellen wat ik moet eten wordt ik echt niet gelukkig van. Gezonde voeding voor ouderen, wat een onzin, waarom zijn ze al zo oud geworden dan, gewoon om te eten wat de pot schaft. Als ik lees wie hier achter zitten, weet ik al weer genoeg, en de domme Van Dam trapt er weer met zijn grote voeten in. Waarom moet iedereen 100 jaar worden, wordt straks niets meer betaalbaar of moeten we werken tot ons 80 jaar. Hou onderhand eens op met dat betuttelend gedrag. Dat samen koken, bewoners vrijwilligers en de kok goed is, dat geloof ik wel, maak er een gezellige boel van. Of de producten uit de streek komen of van de andere kant van Nederland, maakt niets uit wat een kletskoek. Dat er liefdevolle zorg moet zijn klopt, regel dan dat er handjes aan het bed zijn meneer Van Rijn. Zoals in het artikel beschreven wordt zelfs de ouderenzorg misbruikt om de Nederlandse boer koppie kleiner te maken met je 30% milieuwinst, flapdrollen.

Of registreer je om te kunnen reageren.