Home

Nieuws

EU voorziet snel handelsverdrag met Japan

De onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag en strategisch partnerschap tussen Japan en de Europese Unie zijn in een beslissende fase beland. De Europese Commissie heeft er vertrouwen in dat er nog dit jaar een akkoord kan worden gesloten. Een handelsdeal met Japan biedt de agri-foodsector veel perspectief.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker plaveit dinsdag in Brussel met de Japanse premier Shinzo Abe de weg naar een ambitieuze en evenwichtige deal, zei hij op een persconferentie. Maar, zoals vaak in onderhandelingen, de laatst overgebleven onderwerpen zijn de lastigste om op te lossen, aldus Juncker.

Abe: ‘onwrikbaar partnerschap’

Abe had het over een ‘onwrikbaar partnerschap’ en wil zo snel mogelijk een akkoord. Dat is een belangrijk signaal gezien het protectionisme dat de kop opsteekt, zo verwees hij naar de Amerikaanse regering-Trump. Juncker sprak zich uit tegen een ‘terugkeer naar isolationisme’.

Sinds maart 2013 zijn er 17 onderhandelingsrondes geweest. Beide partijen, samen goed voor ruim een derde van de wereldeconomie, willen echter dat hun industrie niet te veel schade oploopt. Sommige Europese landen vrezen bijvoorbeeld voor hun auto-industrie als de importtarieven worden verlaagd en andere handelsbarrières verdwijnen.

Japan is na China de tweede handelspartner van de EU in Azië. De onderlinge handel vertegenwoordigde vorig jaar een waarde van rond de € 125 miljard. De EU hoopt vooral meer vlees, groente en fruit maar ook diensten naar Japan te kunnen exporteren. Andersom is de Japanse inzet meer markttoegang te krijgen voor haar auto’s en andere industriële producten.

Volgens de Duitse Bertelsmann-stichting kan een handelsovereenkomst Japan jaarlijks € 9 miljard opleveren en de EU € 11 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.