Home

Nieuws

BayWa voorziet herstel resultaat na moeizaam 2016

2016 was geen makkelijk jaar voor BayWa, maar verwacht betere tijden.

Agrohandels- en dienstverleningsconcern BayWa verwacht na een moeizaam verlopen 2016 in het lopende jaar een aanzienlijke verbetering van het resultaat. Het resultaat van het bedrijf pakte vorig jaar slechter uit dan in 2015, toen voor belasting en financieringskosten (ebit) ruim € 158 miljoen werd verdiend. In 2016 zakte het ebit-resultaat naar € 114,7 miljoen, een daling met 8,5%. Dat heeft BayWa laten weten bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers.

Druk op prijzen agrarische grondstoffen

Volgens het Duitse concern had het flink last van de druk die er wereldwijd op de prijzen van agrarische grondstoffen stond. Dat was het gevolg van het grote aanbod. Tevens was sprake van extreme volatiliteit door veranderende prognoses voor de belangrijkste grondstoffen, waaronder soja. “BayWa was niet in staat zich aan deze trend te onttrekken, waardoor we niet aan de verwachtingen konden voldoen,” licht CEO Klaus Josef Lutz toe.

Duurzame energie

Het concern profiteerde daarentegen van zijn internationale handel in fruit en het segment duurzame energie. Een deel van de daling van het resultaat kon daardoor worden gecompenseerd. Ook wist BayWa de omzet iets op te krikken, namelijk naar € 15,3 miljard, een plusje van € 400 miljoen, ofwel krap 0,3%. Het dividend handhaaft het concern, ondanks het gedaalde resultaat, op € 0,85 per aandeel.

De definitieve en volledige financiële berichtgeving volgt 30 maart.

Of registreer je om te kunnen reageren.