Home

Nieuws 3 reacties

Annan: groot- en kleinschalige landbouw nodig

De oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk zit niet in een keuze voor grootschalige of kleinschalige landbouw, maar in de samenwerking tussen de twee.

Dat zei Kofi Annan, oud-secretaris-generaal van de VN en tegenwoordig voorzitter van zijn eigen stichting gericht op ontwikkelingssamenwerking. Volgens de Ghanees speelt het bedrijfsleven een cruciale rol bij de aanpak van honger en ongezonde voeding, maar niet ten koste van de overheid.

Annan sprak op het Forum for the Future of Agriculture dat jaarlijks wordt georganiseerd door Syngenta, dat zaden en gewasbeschermingsmiddelen maakt, en de Europese belangenbehartiger voor grondbezitters, ELO.

Kofi Annan - Foto: ANP
Kofi Annan - Foto: ANP

Volgens Annan wordt nog altijd onderschat voor welke opgave de landbouw staat: de landbouw moet 50% meer voedsel produceren in 2050, terwijl nu al bijna 20 miljoen mensen in Oost-Afrika op de rand van honger leven.

‘Oplossing zonder grootschalige bedrijven ondenkbaar’

Het bedrijfsleven pakt volgens de Nobel-laureaat steeds meer zijn rol. Het wordt gewantrouwd, maar een oplossing zonder grootschalige bedrijven zoals Syngenta, is wat hem betreft ondenkbaar. De oplossing komt niet van wetenschap, bedrijfsleven of overheid, maar van samenwerking tussen deze partijen. Het bedrijfsleven ontwikkelt ten minste een deel van de middelen om productiviteit te verhogen, en komt op het boerenerf en kan daar dus invloed uitoefenen.

Van elkaar leren

Het debat over grootschalige primaire bedrijven of kleinschalige primaire bedrijven komt wat Annan betreft niet tot de kern van de zaak: verreweg de meeste boeren op aarde hebben kleinschalige bedrijven en dat zal ook zo blijven, zeker zolang er in de steden van arme landen te weinig economische basis is om alle plattelanders op te vangen. De twee typen primaire bedrijven kunnen van elkaar leren, aldus Annan, en moeten elkaar dus opzoeken.

‘Je kunt geen land bouwen op ontwikkelingshulp’

Het is volgens Annan belangrijk altijd de samenhang te zien tussen landbouwontwikkeling, economische ontwikkeling en sociale stabiliteit en progressie. In veel voedselarme landen dringt dit besef langzaam door, aldus Annan. “Ik zeg tegen mijn Afrikaanse broeders: je kunt geen land bouwen op ontwikkelingshulp.”

Te veel kleinschalige boeren, vaak vrouwen, worden volgens hem in de steek gelaten. Mensen trekken naar de stad. Het gevolg is dat politici zich richten op het publiek aldaar maar vergeten dat iemand nog het voedsel voor de stedeling moet verzorgen.

Laatste reacties

 • wienbemelmans

  Als je de mensen steeds maar geld geeft onder het mom van ze hebben niets,
  maar ik ben 74 jaar ik heb nog nooit iets anders gehoord.als de arme mensen in Afrika geef geld . ik zouw zeggen stuur wat schoppen en rieken inc wat scheepen met mest dan hebben we hier het mest probleem opgelost en zij kunnen de handen uit de mouwen steken en voor hun eigen voedsel zorgen wat wij hier ook doen.als ik geld krijg en er niets voor terug hoef te doen doe ik ook niks.

 • el

  Eens met wienbemelmans. En de jongeren op school ook bijbrengen dat er gewerkt moet worden aan de voedsel productie!

 • koestal

  Vooral veel mest naar Afrika sturen,de Sahara kan wel groen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.