Home

Nieuws 1 reactie

VVD en PvdA houden fosfaatdebat vooralsnog tegen

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen niet in debat over fosfaatproblematiek in de melkveehouderij.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vroeg een debat aan over de derogatie voor 2017, het fosfaatreductieplan en de problemen bij RVO.nl bij de uitvoering van de fosfaatregelgeving.

VVD en PvdA: eerst brief afwachten

Helma Lodders (VVD) en Henk Leenders (PvdA) steunen het verzoek van Geurts niet. Lodders verwacht op korte termijn duidelijkheid en wil eerst een brief afwachten, voordat ze een besluit neemt over een eventueel debat. Leenders steunt haar visie.

D66, ChristenUnie en SGP steunen het verzoek van Geurts wel, maar daarmee blijft het debat steken op een dertigledendebat. De lijst met dertigledendebatten is zodanig lang, dat dit debat niet meer voor de verkiezingen gehouden zal worden. De verwachting is dat er vrijdag 3 februari duidelijkheid komt in het fosfaatdossier.

Geurts is verbaasd over de opstelling van VVD en PvdA. "Boeren zitten te wachten op duidelijkheid. Die duidelijkheid is beloofd in januari. Het is nu februari en er is nog niets bekend", zegt hij.

Zorg over uitvoering regelgeving door RVO.nl

Geurts maakt zich ook ernstig zorgen over de uitvoering van de regelgeving door RVO.nl. Hij verneemt dat RVO.nl de registratie van fosfaatreferenties niet aan kan en dat nog veel boeren geen duidelijkheid hebben over hun fosfaatreferentie van juli 2015 vanwege wijzigingen in rechtsvorm op de bedrijven. "Voor de invoering van het fosfaatrechtenstelsel zijn deze gegevens eind 2017 nodig, maar deze referentie is ook nodig voor uitvoering van het sectorplan fosfaatreductie dat in maart van start moet gaan", zegt hij. Het CDA-Kamerlid wijst erop dat ook bij de uitbetaling van de toeslagen vaak problemen zijn met tijdige betaling bij bedrijven waar wijzigingen zijn opgetreden.

Eén reactie

  • massan

    Krijg het gevoel dat we AAN HET LIJNTJE WORDEN GEHOUDEN.
    Nog steeds niets bekend uit Brussel, nog geen stoppersregeling, nog geen definitief ingevuld fosfaatreductieplan!!!
    Beloofd dit nog wel iets goeds? Wacht Van Dam totdat hij staatssecretaris af is, wanneer de verkiezingen zijn geweest?

Of registreer je om te kunnen reageren.