Home

Nieuws 3 reacties

Potentieel 600 stoppers volgens accountants

Circa 600 melkveehouders overwegen deel te nemen aan de stoppersregeling. Dat verwachten de vijf grote agrarische accountantskantoren verenigd in de VLB.

Het is echter niet de verwachting dat al die bedrijven direct de eerste ronde van de stoppersregeling in gaan schrijven. Wel is de verwachting dat de eerste ronde meer aanmeldingen op zal leveren dan het budget toelaat.

De eerste aanmeldingperiode voor de stoppersregeling, subsidieregeling bedrijfsbeëindiging melkveehouderij, start op maandag 20 februari. Het aantal van 600 is gebaseerd op een inschatting van de vijf grote agrarische accountantskantoren verenigd in de VLB. Volgens Lubbert van Dellen van Accon AVM en voorzitter van de Vaksectie Agro Bedrijfskunde van de VLB is er geen totaalschatting gemaakt. Voor Accon AVM gaat hij uit van circa 150 melkveehouders die overwegen deel te nemen aan de stoppersregeling.

Flynth gaf eerder al aan rekening te houden met eveneens 150 bedrijven, Alfa rekent op circa 75 potentiële deelnemers, Abab op circa 50 en Countus houdt het op enkele tientallen. In totaal is dat bijna 500 bedrijven op 80% van het aantal melkveebedrijven die de VLB-kantoren als klant rekenen. Landelijk komt dan een aantal van 600 potentiële stoppers uit de bus.

Animo groter in intensieve gebieden

Volgens Van Dellen varieert het aantal stoppers sterk per regio en is het onder meer afhankelijk van hoe intensief gebieden zijn. De animo is volgens Van Dellen groter in regio´s met veel intensieve bedrijven.

Bij het besluit dat nu in relatief korte tijd genomen moet worden spelen zowel emoties als de financiële afweging een belangrijke rol. Volgens Ineke Couwenberg van Abab Accountants was een rationele afweging tot het bekend worden van de GVE-regeling lastig: “De tijd is nu wel heel kort, terwijl het voor veel boeren in de eerste plaats ook een emotioneel grote stap is.”

‘De tijd is nu wel heel kort, terwijl stoppen ook emotioneel een grote stap is.’

Niet zelf hoeven kiezen welke koe geslacht wordt

Dat het afscheid nemen van de veestapel voor boeren een forse stap is, bevestigen alle adviseurs. Van Dellen ziet in toenemende mate dat nu alsnog de keuze wordt gemaakt om het bedrijf met referenties te verkopen en niet deel te nemen aan de stoppersregeling. Op die manier hoeft dan niet zelf de keuze gemaakt te worden welke koe naar de slacht moet. Boeren kunnen nu ook beter de afweging maken nu de details van de GVE-regeling op de valreep bekend zijn.

Voldoende animo voor eerste ronde

Hij verwacht voor de eerste inschrijvingsronde van de stoppersregeling meer dan voldoende animo. “Daarin is ruimte voor 150 tot 200 bedrijven afhankelijk van de omvang van de veestapel”, aldus van Dellen. Maar of het vaak genoemde aantal van stoppers 1.000 bedrijven in totaal gehaald gaat worden is sterk de vraag volgens Van Dellen.

Laatste reacties

 • John*

  in tijden dat stoppen gesubsidieerd wordt zitten de stoppers vaak in verrassende hoeken.

 • massan

  BELACHELIJK dat voor de eerste ronde maar 12 miljoen beschikbaar is. Stel het hele budget beschikbaar en geef zolang subsidie als dat er budget is. Hoe meer bedrijven op korte termijn stoppen, hoe sneller gedaald onder het fosfaatplafond, des te minder koeien worden geslacht/geëxporteerd van de blijvers.
  Het budget is samengesteld uit een bijdrage van de blijvers + een bijdrage uit Brussel; laat Van Dam dit dan ook zo efficiënt mogelijk gebruiken.

 • John*

  dat is vanuit de fabrieken niet gewenst.. in 6 weken de aanvoer 5 tot 10% naar beneden is niet wenselijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.