Home

Nieuws

Netwerk landbouwraden versterkt

Nederland breidt het aantal landbouwraden uit met posten in het Verenigd Koninkrijk, Colombia en Iran.

Het landbouwradennetwerk bestrijkt met de nieuwe posten in totaal 70 landen. De nieuwe post in het Verenigd Koninkrijk is voor een periode van twee jaar ingesteld om de grote belangen van de Nederlandse landbouw tijdens het Brexit-proces te bewaken.

Landbouwraden werken op ambassades en consulaten. Ze rapporteren over onder meer het landbouwbeleid in hun werkgebied en consumptie- en productiepatronen, en adviseren Nederlandse bedrijven. De landbouwraden richten zich in toenemende mate op het bevorderen van de afzet van duurzaam geproduceerde Nederlandse producten en hoogwaardige kennis en technologie, schreef staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) eerder.

Brexit en economische groei

Waar een nieuwe post in Londen samenhangt met de Brexit, wordt in Teheran een post neergezet vanwege het verlichten van de economische sancties tegen Iran. Met bijna 80 miljoen veelal goed opgeleide en relatief jonge mensen, geldt Iran volgens een verklaring van het ministerie van Economische Zaken als een groeimarkt met grote economische potentie.

In 2015 en 2016 organiseerde de overheid al enkele handelsmissies naar Iran om de handel te bevorderen en werd een lokale landbouwassistent geworven. De sancties zijn overigens nog niet geheel opgeheven. Sancties op de levering van wapens en technologie die kunnen bijdragen aan het ballistisch raketprogramma van Iran, blijven gelden.

Colombia en Peru interessante landbouwmarkten

Een landbouwraad in Bogotá moet ervoor zorgen dat Nederlandse bedrijven kunnen profiteren van de forse economische vooruitgang en politieke stabiliteit in Colombia. De landbouwraad zal ook Peru en Ecuador bestrijken. Met name Colombia en Peru worden door het ministerie gezien als interessante opkomende landbouwmarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.