Home

Nieuws

NAJK wil op termijn af van inkomenssteun via GLB

Het nieuwe Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) moet ambitie belonen en geld, bestemd voor het platteland, moet daar ook echt terechtkomen. Dat vindt NAJK, de organisatie voor jonge boeren.

Ze vinden bij het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) niet dat een deel van het budget naar andere partijen in de keten mag gaan, als het landbouw- en voedselbeleid wordt gecombineerd.

De jonge boeren staan achter het op termijn schrappen van de directe betalingen en deze dan te vervangen door een prestatievergoeding, gericht op de productie van duurzame producten.

'Weinig jonge boeren enthousiast over huidige systeem'

“De Nederlandse jonge boer en tuinder is ambitieus en wil het geld van de overheid dat op hun erf terechtkomt kunnen verantwoorden”, aldus Iris Bouwers, dagelijks bestuurder bij NAJK met de portefeuille internationaal. “In de praktijk blijkt dat maar weinig jonge boeren enthousiast worden van het huidige systeem met de directe betalingen en vergroening. Daarom pleit NAJK voor een stelsel waarbij extra inspanningen voor bijvoorbeeld biodiversiteit worden gestimuleerd maar niet verplicht zijn.

Extra inzet verdient passende beloning, vindt NAJK

Extra inzet voor bijvoorbeeld milieu, leefomgeving of duurzame productie 'verdient dan ook een passende beloning', vindt NAJK.

Prijsschommelingen

Het opvangen van prijsschommelingen hoort volgens de jonge boeren bij het vak, met uitzondering van schommelingen die veroorzaakt worden door geopolitieke invloeden, zoals de Rusland-boycot. Goede verzekeringsmogelijkheden tegen bijvoorbeeld weerschade vindt NAJK overigens wel belangrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.